Internasjonalt seminar: Lang marsj mot likestilling - situasjonen for lhbtiq-rettigheter i Polen

Rask økning i angrep på grunnleggende rettigheter for lhbtiq-personer i Polen.

Manglende beskyttelse mot hatkriminalitet og opprettelsen av soner som skal være frie for LHBT-ideologi legger press på Polens skeive befolkning.

Forsamlingsfriheten ble satt på prøve etter en fredelig protest i august 2020 hvor 48 lhbtiq-aktivister ble arrestert. I oktober 2021 ble et lovforslag som foreslår å forby pride-parader og andre offentlige sammenkomster som «fremmer» ikke-heteroseksuelle orienteringer og ikke-biologiske kjønnsidentiteter fremmet for det polske parlamentet, og sendt til en parlamentarisk komité for videre vurdering.

Sted: Bankhjørnet i Rødbanken, Tromsø
Tid: torsdag 18. november kl. 19:00- 21:00

Seminaret strømmes på Amnesty facebook (lenke).

Ytringsfriheten er tatt fra dem som ønsker å spre kjærlighet for alle. Menneskerettighetsaktivister som henger opp plakater av madonna med regnbueglorie risikerer to års fengsel for å ha fornærmet religiøs tro. Rommet for menneskerettigheter innskrenkes raskt på andre områder av livet og for andre grupper i samfunnet. Samtidig er polakker blitt mer liberale, og støtten til lhbtiq-personers kamp for rettigheter økende. Det polske samfunnet fremstår nå mer splittet og polarisert enn på lenge.

Hvordan kan vi oppdage angrep på menneskerettighetene i fremtiden og hvordan kan vi bidra til positiv endring under slike forhold? Dette er noen av spørsmålene som skal diskuteres av våre gjester fra Polen.

Ang. seminaret:

  • Dette seminaret vil bli holdt på engelsk, men det vil være mulighet til å stille spørsmål på norsk
  • For å kunne overholde en meters avstand under seminaret vil det være begrenset antall plasser
  • Det er ingen påmelding eller mulighet for å reservere plasser

Innledere:

  • Magda Dropek og Artur Maciejewski fra Rownosc Foundation, en organisasjon som jobber med å styrke lokale ledere i mindre byer og overvåke hatkriminalitet samt diskriminerende tiltak mot forsamlingsfrihet. Stiftelsen kjempet mot LHBT-ideologi frie soner og klarte å få igjen en pro-likestillingsaksjon for byen Krakow.
  • Maciej Kruszka fra Rainbow Opole Association jobber på Equality March i Opole og støtter LHBTQIA-ungdom i regionen.
  • Panelet vil bli moderert av Miko Czerwinski, nestleder i Queer May Association, Equal Treatment Coordinator ved Amnesty International Polen.
  • Paneldeltagere: Patricia Kaatee og Beate Ekeløve Slydal, politiske rådgivere i Amnesty International Norge

Arrangeres i samarbeid med: Amnesty International 

Når: 18.11.21 kl 19.00–21.00
Hvor: Bankhjørnet i Rødbanken, Tromsø
Sted: Digitalt, Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte
Ansvarlig: Håkon Fottland
Legg i kalender