Karl-Fredrik Hansen

For Karl-Fredrik hørtes sivilingeniørgraden i Energi, klima og miljø ut som et spennende studie. Klima og ulike energikilder er fremtiden, og mulighetene for å tilpasse sivilingeniørgraden slik han ønsket gjorde valget enkelt.

Bilde av Karl-Fredrik Hansen
Foto:

Fakta

Navn: Karl-Fredrik Hansen Fra: Senja Studiested: Tromsø Studerer / studerte: Klima og miljøovervåkning, sivilingeniør - master

Karl-Fredrik er født og oppvokst på Norges nest største øy, Senja, litt over to timers kjøring fra Tromsø. Han visste tidlig at han ville studere for å bli ingeniør og tok derfor et målrettet valg om at han skulle ha realfag på videregående.

- Jeg hadde egentlig veldig få planer for hvordan type ingeniør jeg ville bli. Jeg visste ikke helt hva jeg ville jobbe med, hvilken spesialisering jeg ville ha og så videre. Det var her Energi, klima og miljø skilte seg ut for min del. Det er jo et veldig bredt studie der man kan gjøre «nesten» hva man vil, så jeg tenkte at det ville løse seg på et tidspunkt.

Vekket interessen

I løpet av det andre studieåret fikk Karl-Fredrik seg en deltidsjobb som operatør på Finnfjord AS, smelteverk i Finnfjordbotn.

- Når jeg begynte å jobbe der synes jeg det var spennende og jeg så fort for meg at dette kunne være noe for meg. Det jobbet jo flere ingeniører der og jeg så for meg at det kunne bli en potensiell fremtidig arbeidsgiver etter studiet.

Karl-Fredrik begynte på spesialiseringen fornybar energi, men han justerte en del av fagene i studieplanen opp mot jobben i Finnfjordbotn. Der i blant valgte han flere automasjonsfag (elektronikk og reguleringsteknikk) og prosessfag, som også er relevante for jobber i fornybarbransjen. Han poengterer at denne fleksibiliteten var noe av det han var aller mest fornøyd med på studiet.

- Det at jeg fikk den muligheten gjorde at jeg fikk rette utdanningen min opp mot en spesifikk bransje som jeg var interessert i.

Studentlivet i Tromsø

Han var godt fornøyd med undervisningen, med mange faglig sterke undervisere som åpenbart kunne faget sitt. Det samme gjaldt studiemiljøet, der han trekker frem linjeforeningen Ekvilibrium som en stor faktor for det.

- Det var et kjempebra sosialt miljø på Energi, klima og miljø. Her har nok Ekvilibrium mye av æren, der vi var mye sammen både på skolen og på fritiden.

Karl-Fredrik hadde mange jern i ilden og var også aktiv innen studentidretten der han spilte fotball på TSI (Tromsøstudentenes Idrettslag) under hele studietiden. Tidvis var det også litt vel mye jobbing på Finnfjordbotn, som av og til gikk utover karakterene, men på jobben lærte han også mye som han ikke ville gjort på studiet. Ett halvt år før han var ferdig utdannet fikk Karl-Fredrik en trainee-stilling i Elkem.

- Det er ingen tvil om at jeg fikk trainee-stillingen i Elkem på grunn av all arbeidserfaringen min fra smelteverket i Finnfjordbotn.

Variert arbeidshverdag

Som teknisk trainee i Elkem fikk han muligheten til å jobbe med mange ulike oppgaver. Over en toårsperiode fikk han testet seg innen tre forskjellige divisjoner i firmaet, i alt fra forskningsprosjekter til daglig drift av smelteverkene. Som en del av rotasjonen måtte han flytte til Trondheim, Mo i Rana og Kristiansand hvor han nå jobber. Den store variasjonen var noe Karl-Fredrik satte stor pris på.

- Noe av det jeg føler at jeg har lært mest av på studiet er rett og slett evnen til å lære og å omstille seg raskt! Man får lære så mye forskjellig i mange fagfelt gjennom hele studieløpet, og de evnene har jeg også fått brukt mye i jobb.

I starten av trainee-perioden fikk han være med på et forskningsprosjekt, der de skulle utvikle en prosess som gjorde at man kunne bruke resirkulert silisium til produksjon av solcellepaneler. Dette forskningsprosjektet gjorde at REC Solar ble verdens første produsent av solcellepaneler som brukte resirkulert silisium!

Fast jobb

Tre måneder før trainee-perioden var ferdig, i august i fjor, fikk han fast jobb i Elkem som R&D (Research & Development) ingeniør der han har ansvaret for en del av den totale prosessen i et smelteverk.

- Jeg jobber med noe som heter «post-tap-hole», der vi er ferdig med tapping, etterbehandling og utstøping. Da jobber jeg med å forbedre området gjennom forskning, men også ved å kunne støtte mange forskjellige smelteverk i denne delen av produksjonsprosessen, både i Norge og internasjonalt.

Han føler seg heldig som har truffet så godt på jobben sin, og trives veldig godt. Det er stor variasjon i arbeidsoppgavene, der han er innom for eksempel utvikling- og forbedringsprosjekt, datalagring og visualisering av forskningsdata. Som en del av det grønne skiftet ser han også nå at store, tunge industribedrifter som Elkem også flytter seg mot en mer bærekraftig fremtid.

- Det er ingen tvil om at den store satsningen nå er at vi i Elkem skal bygge batterifabrikker.

Det har vært mange muligheter for utvikling mens han har vært i Elkem gjennom diverse kurs, som for eksempel prosjektlederkurs og programmering.

-I Elkem får jeg muligheten til å utvikle meg. Dersom Elkem ser at de trenger påfyll av kompetanse får jeg muligheten til å ta ulike kurs for å styrke min faglige kompetanse.

Opprettet: 25.05.2021 Endret: 16.10.2024

Andre studenthistorier