3D-print kan bli industrieventyr i nord

Når Equinor starter driften ved Johan Castberg-feltet i Barentshavet, er målet å ha kuttet inntil 25 prosent av det fysiske utstyrslageret til feltet. 3D-printet materiale skal overta, reservedeler skal produseres når behovet oppstår – og nå ønsker selskapet at leverandører i nord blir med på å utvikle fremtidens løsninger.

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 13.11.20 00:00 Oppdatert: 13.11.20 15:40
Narvik

Equinor har planer om å krympe det fysiske utstyrlageret til Johan Castberg-feltet i Barentshavet til fordel for kortreist produksjon av 3D-printet materiale ved behov. Foto:  Equinor

– For Equinor er det snakk om å gå fra «just in case» til «just in time» når det gjelder sammensetning av utstyrslager, sier Brede Lærum, leder for implementering av 3D-print i Equinor.

Inviterer til webinar

Kortreiste reservedeler fra lokale leverandører av 3D-printet materiale skal delvis erstatte lange importlinjer og store fysiske lagre, er tanken. Spørsmålet nå er om 3D-printing kan bli et nytt industrieventyr i nord. Den 18. november inviterer UiT Norges arktiske universitet og Equinor til webinar der nettopp nordnorsk næringslivs muligheter rundt 3D-print skal løftes. Fra UiT holder Teknologisk kompetansesenter for arktiske logistikkoperasjoner (ArcLog) i trådene. ArcLog har adresse UiT i Narvik, som via Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT-fakultetet) huser ett av Europas fremste miljøer innen nettopp 3D-print.

Påmelding her

Mange muligheter for leverandører

Prosjektleder Bjørn Bremer ved ArcLog påpeker at 3D-print er mye upløyd mark i den nordligste landsdelen. Samtidig er mulighetene mange:
– Vi trenger å bygge kompetanse på området og deretter kapasitet. Blir du som leverandør god på 3D-print, kan det åpne seg mange dører. Det viser også lista over innledere på webinaret. Der er både de blå næringer, Forsvarets forskningsinstitutt, Universitetssykehuset Nord-Norge og Equinor representert.

– Homesourcing

– 3D-print kan bidra til homesourcing av arbeidsplasser, der serviceoppgaver og produksjon av objektene man trenger foregår i hjemmemarkedet. Oppsidene kan være knyttet til for eksempel on-site reparasjoner, reparasjon av metallkomponenter, digitalt lager, produksjon av utgåtte deler. I tillegg snakker vi om en løsning som etterlater et kraftig positivt miljøavtrykk på flere områder i forhold til mer tradisjonelle produksjonsformer på grunn av redusert transport, redusert forbruk av råmaterialer og at energimiksen i Norge er mye renere enn i andre land, påpeker Lærum.

Fire kunnskapsklynger i Nord-Norge skal sammen med UiT og Equinor delta i en styringsgruppe rundt 3D-løftet i nord.
– Webinaret er en kickstart for å bygge kompetanse og se mulighetene for utviklingen av en leverandørindustri i nord på området, sier Bjørn Bremer.

 

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 13.11.20 00:00 Oppdatert: 13.11.20 15:40
Narvik
Vi anbefaler