Kampen om Narvik. 62 desperate dager

Vi inviterer onsdag 3. oktober kl. 19 til Vin&Viten-kveld med bokaktuelle Asbjørn Jaklin. Boka "Kampen om Narvik. 62 desperate dager" vil bli kommentert av historiker Fredrik Fagertun, UiT. Gratis inngang. Velkommen!

 

Kampen om Narvik våren 1940 varte i 62 forbitrede dager. Dette var ikke en lokal trefning mellom norske og tyske soldater, men et internasjonalt felttog av store dimensjoner som fikk direkte betydning for det videre forløpet av andre verdenskrig.

10.000 norske soldater deltok. Soldatene var mobilisert fra et stort område, fra Møre i sørvest til Finnmark i nordøst. Norske handelsbetjenter, gårdbrukere og fiskere ble sendt i krig med Krag-Jørgensen-rifler og klarte seg bra mot fienden.

I tillegg til de norske soldatene deltok hele 25.800 allierte soldater, fordelt på 14.100 briter og 11.700 franske og polske soldater. En tysk styrke på opp mot 6000 mann, inkludert forsterkninger underveis, ble kastet ut av Narvik og presset stadig tettere sammen mot svenskegrensen.

I denne boka følger Asbjørn Jaklin enkeltpersoners opplevelser tett, dag for dag, både soldater og sivile. - Jeg er av den oppfatning at vi egentlig ikke kan innse hva krig innebærer før vi har «vært nær» husmødre som opplever at granatsplinter slår inn i huset deres, eller soldater som hører hylet fra bomber som faller mot dem, forteller forfatteren.

Jaklin har hatt tilgang til et rikt kildemateriale, blant annet en rekke tidligere upubliserte dagbøker og erindringsnotater. Samtidig må det store bildet og avdelingenes manøvrer forklares. Her bygger han hovedsakelig på militære rapporter som finnes i Riksarkivet, supplert med moderne historiske arbeider.

I forhold til tidligere framstillinger av kampene ved Narvik har Asbjørn Jaklin lagt større vekt på de siviles situasjon under krig. 14 bygdefolk ble drept da andre verdenskrigs første landgangsoperasjon ble iverksatt av de allierte i Bjerkvik. Familier i Narvik befant seg først i en tyskokkupert og beleiret by, senere i en frigjort by som ble terrorbombet av Luftwaffe.

Mange sivile gjorde en stor og uegennyttig innsats for å støtte kampen mot tyskerne. Kvinner satte seg til symaskinen og sydde kamuflasjedrakter. Mannskapene i 200 fiskeskøyter fraktet tropper og utstyr for de allierte med stor fare for eget liv. - Det har føltes både riktig og rettferdig å trekke disse sivile fram i lyset, avslutter forfatteren.

                                                          

Asbjørn Jaklin er forfatter og journalist i Nordlys. Jaklin har gitt ut flere bøker i sjangeren historisk dokumentar, særlig om Nord-Norges og andre verdenskrigs historie.

Høsten 2016 ga han ut den kritikerroste boka Brent jord 1944-1945 om tvangsevakueringen og nedbrenningen av Nord-Troms og Finnmark. Andre titler av Jaklin er Historien om Nord-Norge, Isfront om den kalde krigen i nordområdene og Nordfronten. Hitlers skjebneområde som ble nominert til Brageprisen i 2006. I boka De dødsdømte fortalte han historien om de 25 nordmennene som ble henrettet i rettsoppgjøret etter andre verdenskrig.

Jaklin har også gitt ut tre kriminalromaner der han benytter faktiske historiske hendelser. Romanen «Rød sone» ble nominert til Rivertonprisen.

 

Når: 03.10.18 kl 19.00–20.30
Hvor: Tromsø Museum
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig:
Legg i kalender