vår 2008: HIF-3201 Bilde/kultur/krig - 10 stp
Teoretisk
Første eller andre året på mastergradsnivå.
"Mer enn rasjonelle interesseoverveielser leder oss hen til å føre krig. Vi fører krig på grunn av hvordan vi ser, oppfatter, avbilder, forestiller og snakker om andre; det vil si hvordan vi konstruerer forskjeller i relasjon til andre og likheter i relasjon til oss self gjennom representasjon" (DerDerian, 2002).
Bilde/Kultur/Krig fokusserer på forholdet mellom visuelle representasjoner, kulturelle processer og spørsmål om vold og krig.
Bilde referer her til former av visuell (re)presentasjon som fotografier, filmer (bade dokumentar og fiktiv), nyhetssendinger, websites, dataspill, simulasjoner osv. Kultur behandler de prosessene som (re)produserer visse holdninger og, dermed, fører til visse handlinger, mens begrepet krig star for forskjellige former av vold.
Kjernespørsmålet er hvordan selfet, den andre og deres motsetninger er (re)presentert i kulturelle artefakterog hva slags implikasjoner slike (re)presentasjoner kan ha for individuelle og kollektive holdninger og handlinger under konfliktsituasjoner. Hvilken rolle spiller masse medie (re)presentasjoner i de kulturelle prosessene som de/legitimerer krigføring? Er våre fiender konstruerte? Hvem konstruerer de for oss? Med hvilke midler skjer det?
Dette tverrfaglige kurset er relevant for studenter med humanistisk og samfunnsvitenskapelig bakgrunn og holder stort potensiale for Fredsstudenter.
Emnets egne nettside www.icw.wikidot.com
Kurset er tverrfaglig. Studentene skal kunne dra nytte av sine respektive bakgrunn når de velger ement de skal skrive om. Samarbeidsprosjekter mellom studenter med målet å belyse en problemstilling fra forskjellige teoretiske og metodologiske ståsteder er ønskelig.
Kurset skal gi oversikt over forskjellige tilnærminger til begrepet kultur og skal skissere faglige utviklinger innenfor feltet kulturstudier. Studentene vil bli gjort kjent med teori og metode i kulturanalyse. De vil stifte bekjentskap med filmteori og filmanalyse og vil lære definisjoner og typologier av konflikt, vold og krig. Konseptene anvendes i en kulturanalyse av masse medie representasjoner (særlig populære krigs og actionfilmer).
Engelsk
Undervisningen er organisert som forelesninger og filmseminarer.
I alt legges det opp til 13 forelesninger à 2 timer og 12 filmseminarer à 3-3.5 timer.
Undervisningen foregår på onsdager med oppstart 23. januar 2008. Viktig introduksjonsmøte og første filmseminar 16.januar!
Forelesninger på onsdager kl 12-14 og filmvisninger samme dag kl 16-19/1930 avhengig av lengden på filmene.
Undervisningsfri uke 8, 12, 13, 15 og 20 i forbindelse med oppgaveskriving og forberedelse av presentasjoner av prosjektoppgavene. (OBS! Filmseminar 16-1930 går som vanlig i uke 8.)
Undervisningen avsluttes uke 21.
Vår
Prosjektoppgave over sjølvalgt emne, ca. 4000 ord.
Veiledning vil bli gitt i forberedelsesfasene, men IKKE under selve skriveprosessene.
Prosjektoppgavene kan skrives av to studenter i lag (ikke flere enn det). I det tilfellet må hver student lage sin egen uavhengig presentasjon på ca 30 min. Det er ikke anledning å skrive innleveringer i lag.
Prosjektoppgavene kan være nært relatert til studentenes Masteroppgaver.
Ta kontakt med instituttet/fakultetet
Undervisning Vår 2008 Første forelesning: Onsdag 16. januar kl 1215, rom A 3012 |
|
Forelesning |
|
Hjemmeeksamen |
Innlevering av arbeidskrav: 22. februar og 11. april ( ca 2 sider hver). Muntlig presentasjon av prosjekt: 30. april og 7. mai ( ca 30 min. pr student).Oppgave innlevering: Fredag 06. juni. |
Error rendering component
- Om emnet
- Studiested: |
- Studiepoeng: 10
- Emnekode: HIF-3201
- Ansvarlig enhet
- Institutt for kultur og litteratur