vår 2011:    ARK-2021 Klimahistorie: Innføring i klimatologi - 10 stp

ARK-2021
 
Klimahistorie: Innføring i klimatologi
 
-
10
stp
Emnet administreres av
Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning
Emnetype

Våremne

Emnet kan inngå som valgemne i bachelorgraden i arkeologi. Emnet passer også godt for studenter på andre samfunnsfaglige programmer og for realfagstudenter.

Emnet kan tas som enkeltemne.

Emnet kan etter søknad inngå i en mastergrad i arkeologi, hvis emnet har spesiell relevans for studentens masterprosjekt. Ev. innpass av emnet i andre mastergrader må avklares med det respektive instituttet.

Innhold
Klima danner en grunnleggende ramme for menneskets og kulturers eksistens. Fra å være oppfattet som "gitt", er klima i de siste årtier blitt en politisk størrelse; klimahistorien har fenget alminnelig interesse.

Emnet tar opp hva klimatologi innebærer, det omhandler atmosfærens samspill med jordens delsystemer og hvordan disse resulterer i klima. Videre drøftes det hvordan klima måles og defineres og hvordan ulike kulturer og aktører har forholdt seg til klima i forskjellige tidsperioder / tidsaldere.

Klimahistorie og klimaendring kan forklares ut fra endringer i de forhold som preger klimaet, med både jordiske og kosmiske årsaker. De ulike trinn langs med kursets progresjon forbindes med klimaets følger, bl.a. for tilgang på vann, økologi og helse. I noen grad vil tas hensyn til de aktuelle studenters spesielle interesser.
Læringsutbytte
Etter bestått emne skal studenten ha følgende læringsresultat:

Kunnskaper og forståelse

Studenten skal:
  • ha kjennskap til metodiske prinsipper som ligger til grunn for bl.a. å kunne håndtere fysikalske størrelser slik som energi
  • ha kunnskap om samspillet mellom ulike deler av et system slik som atmosfære, osean og landis

    Ferdigheter

    Studenten skal kunne:
  • kvalitativt forstå hvordan klima blir til og endres lokalt, regionalt og globalt
  • tolke klimaet som gitt ramme for forløp i den fysiske naturen så vel som for liv og samfunn.
  • kjenne til og kunne anvende fysikalske lovmessigheter som gjør klimaet relevant for eget fagfelt (kultur eller natur)
  • forestille seg og trekke slutninger av forløp når fire dimensjoner (tre romlige av en egenskap, for eksempel romlig fordeling av varme, og tiden som den fjerde) endres

    Kompetanse
  • generell kompetanse om klimaet og dets rolle innen studentens eget studiefelt
  • evne til å kunne håndtere vitenskapelig stoff adekvat
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisningsspråket er norsk.

Eksamensspråk er norsk, svensk eller dansk. Søknad om å få skrive besvarelsen på engelsk og / eller få engelsk oppgavetekst rettes til instituttet.
Undervisningsform

Undervisningen består av til sammen 24 timer, som regel lagt til åtte samlinger fordelt over semesteret. I undervisningsfrie uker legges det opp til studentstyrt kollokvium. Til hvert kollokvium vil faglæreren i forkant dele ut spørsmål som kan brukes som diskusjonsgrunnlag.

Forelesningene er ment som motiverende impulser til selvstendig å lese litteratur (pensum). Kollokvier skal hjelpe til å utdype grunnleggende begreper, lovmessigheter og fenomener.

Studentenes innlegg (se arbeidskrav) inngår i undervisningen. Det forventes en samlet arbeidsinnsats tilsvarende 1/3 av en uke i gjennomsnitt gjennom hele semesteret.

Vurderingsordning

ARBEIDSKRAV
Tre ganger i semesteret skal studenten ha et muntlig innlegg på minimum 7 minutter med emne etter eget valg. Det anbefales å velge stoff som forbereder den egne selvvalgte hjemmeoppgaven som forutsettes arbeidet med under hele semesteret. Innleggene er ment som selvtest av studentens egen forståelse, støtte i å gjennomføre hjemmeoppgaven, foruten som trening i å formidle faglig stoff.

Arbeidskravet må være godkjent av faglærer før studenten kan framstille seg til endelig eksamen.

EKSAMEN
Eksamen består av en hjemmeoppgave på ca. 3500 ord (ca.10 sider). Oppgavens emne bør velges tidligst mulig i semesteret fra studentens eget interessefelt. Oppgaven bør ha en vinkling som forbinder klima med eget studieprogram, for eksempel arkeologi eller biologi.

Gjennomføringen av hjemmeoppgaven skal vise hvor vidt de under "Læringsmål" anførte ferdigheter og kunnskaper er oppnådd. Det kreves eller legges vekt på at hjemmeoppgaven oppfyller standard for faglige artikler, både hva angår logisk disposisjon, språkføring og bruk av referanser.

Opp til tre studenter kan forfatte en felles hjemmeoppgave. Omfanget utvides tilsvarende.
Studenter som leverer felles hjemmeoppgave hefter på like fot og gis identisk karakter.

Karakterskala fra A-E for bestått og F for ikke bestått.

Studentene inviteres til å ta kontakt med faglærer umiddelbart etter at sensur har falt for å få en begrunnelse for eksamensresultatet.

Pensum

PENSUM VÅREN 2011

1. Som kjernepensum legges opp:
Burroughs, W. J. (2007): Climate Change. A multidisciplinary Approach. Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-69033-1. Boka finns også som hardback.

Denne bok forutsettes supplert med forelesningsnotater som gjøres tilgjengelig i forkant av aktuelle forelesninger.

2. Som utfyllende tekstbok hva angår relasjoner mellom klima og "environment" legges opp:
Cowie, J. (2007): Climate Change. Biological and Human Aspects. Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-69619-7. Boka finns også som hardback.

3. Artikkelsamling (kompendium) for ARK 2021 vår 2011
Dekker emner som knapt er behandlet i bøkene. Artikkelsamlingen er også å forstå som forbilder hvordan faglige artikler (essayet som eksamensform) bør skrives og presenteres.



Undervisning Vår 2011
Første forelesning: 28. januar kl.09.15 i L-133 i Breiviklia.
Forelesning/seminar Alle fredager uten undervisning er L-133 satt av til kollokvietid til gruppa.

F.aman. Reinhard Helmut Gottfrid Mook
Eksamen Arbeidskrav - se emnebeskrivelsen.
Hjemmeoppgaven leveres i ekspedisjonen på HSL-fak 6. juni, senest kl.14.00

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: ARK-2021