Turnustjenesten

Turnustjenesten har gjennom endringen blitt en integrert  første del av spesialistutdanninga, og er dermed ikke obligatorisk for å få autorisasjon. Kandidatene utvelges ut i fra søknader og ikke lenger ut i fra en tilfeldig fordeling basert på loddtrekning. Sett fra et distriktsperspektiv er det en fare for at mange studenter velger å søke tjeneste på de større sykehusene i urbane strøk.  Det innebærer at mange studenter ikke får oppleve erfaringen med å praktisere i en distriktskommune, noe som kan være utslagsgivende for deres fremtidige valg av arbeidssted.
Erfaringene så langt tyder på at stadig flere leger prioriterer å søke jobb i helseforetakene eller store kommuner og dropper turnus i mindre kommuner. Les mer i NSDM artikkel 30.6.15. Se også artikkel i Dagens Medisin (09.07.15)

En motstrategi til dette vil være å øke den desentraliserte grunnutdanninga og legge til rette for at studentene velger å spesialisere seg innenfor allmennmedisin. 

Begrepet "lokal tilhørighet" har det vært diskusjon om hvorvidt det bør være et vektig argument når lokalsykehusene skal velge ut sine turnuskandidater. Erfaringene hittil viser at mange sykehus foretrekker studenter som kommer fra stedet, fordi det er langt større sjanse for at disse blir værende etter endt turnus.

NSDM har i samarbeid med Fylkesmannen i Finnmark evaluert forsøket med direkte tildeling av turnusplasser for leger i Finnmark. Les mer om dette i NSDM-artikkel 10.7.14. Rapporten viser at nesten dobbelt så mange leger fortsatte arbeidet her etter at forsøksperioden var over. Les rapporten her