Overgangen fra videregående

Overgangen fra videregående skole til universitet er spennende og lærerik, både når det gjelder studiene og studentlivet. For ganske mange studenter er dette første møtet med en ny by og første gang man bor alene, borte fra tryggheten hjemme hos mor og far.

Enkelte vil nok føle det vanskelig å skulle vaske klær selv, stå opp selv om morgenen, lage mat selv og passe på egen økonomi, da er det viktig å bruke den tiden man trenger for å tilpasse seg. Studietilværelsen har et annet krav til selvstendighet og ansvar enn du kanskje har opplevd tidligere, og samtidig en mulighet for frihet. Gled deg over din nye tilværelse og prøv det ut!

Ikke bare er hverdagen annerledes, også skolehverdagen er annerledes. Det er stor forskjell på å bli fulgt opp i hvert eneste fag til å måtte klare deg selv og legge opp sin egen studiehverdag. Du må ikke mestre alt fra dag en, for de fleste er både forståelsen for egen læring og pensum stigende gjennom hele studieløpet.

Selvstendighet er et nøkkelord

Ingen kan forutse hvordan akkurat du vil takle overgangen, men det kan være lurt å allerede nå forberede seg på en studiehverdag med ansvar for egen læring hvor et viktig stikkord er selvstendighet. Noen studier har mye obligatorisk opplæring hvor du må være tilstede på en viss prosent av alle forelesningene for å kunne gå opp til eksamen, mens det på andre studier kun er eksamen som er obligatorisk. Mange studier har mye mindre undervisning enn det du er vant til fra videregående, mens noen studier faktisk har like mye eller til og med mer undervisning enn man har på videregående. De fleste studiene har uansett enkelte uker eller dager med helt undervisningsfri, men betyr dette ferie slik som på videregående? Et generelt tips er at dersom du klarer å jobbe effektivt og strukturer jevnt over hele semesteret blir også eksamenstida lettere, hvordan du velger å strukturere din studiehverdag blir til syvende og sist opp til deg.

 

TIPS: Frode Svartdal ved Institutt for psykologi ved UiT Norges arktiske universitet har laget en liste med 12 tips for å lykkes som student på universitetsnivå.

 

Finn din egen læringsstil

Hvordan du velger å lære deg stoffet du skal komme deg gjennom i løpet av semesteret er også individuelt. Lærer du best ved å gjøre oppgaver eller ved muntlige diskusjoner kan kollokviegrupper og seminar være ypperlig for deg. For andre kan det være godt å vite at universitetet har stille lesesaler dersom du lærer best ved å lese pensum fra perm til perm.  Alt dette må du finne ut av selv, men noen av våre psykologer har utviklet en forskningsbasert studieteknikk det kan være smart å se litt på.

Vi har også forfattet en liten liste over ord og uttrykk du som ny student kommer til å møte i løpet av studietiuden din, men som du kanskje ikke vet hva betyr i dag. Alt dette er gjort for å lette nettopp din start på en givende reise gjennom studenttilværelsen.  

Bli kjent med byen du bor i

Som et lite tips på veien gjennom livet som student anbefaler vi at du bruker den første tiden som student til å bli kjent med andre, og benytter deg av de tilbudene som finnes på universitetet. Delta på fadderuka ved våre studiesteder i Tromsø, Harstad, Narvik og Alta for å bli kjent med både byen og andre studenter. Det vil alltid være andre som enten er helt ny i byen eller på studiet.

Det finnes også diverse kurs i studieteknikk, kurs i regi av biblioteketsosiale foreninger, studieveiledning og mange andre tilbud til deg som student.

Lykke til på ferden mot en utdannelse. Det er ikke uten grunn at studietiden betegnes som den beste tiden i livet, nyt det.Ansvarlig for siden:
Sist oppdatert: 10.07.2019 12:22

 

Karin Mathilde Eliseussen - Ergoterapi

- Det gode studiemiljøet ved UiT er garantert noe av det beste med å studere her! Siden vi er en ganske liten klasse blir vi godt kjent med hverandre, og med studentene i kullene over og under. Da jeg begynte trodde jeg det skulle være store klasser i store auditorier, og at man forsvant i mengden, men det er overhodet ikke sånn.

 

Einar Mellem - Medisin

Det beste med å studere i Tromsø er nærhet til alt; det er kort vei fra byen til universitetet og det er kort vei mellom fakultetene. Dessuten har du det medmenneskelige aspektet med nærhet til medstudenter, forelesere og alle andre på universitetet.

 

Cecilie Hofgaard Eikre - Sykepleie

- Jeg er ifra Halden, men UiT var førstevalget mitt av den enkle grunn at sykepleie i Narvik er det eneste sykepleieløpet i Norge som tilbyr villmarksmedisin. For meg var det faget som «solgte» skolen, og i dag er jeg veldig glad for at jeg gikk så dypt inn i studie og fag før jeg bestemte meg. Mange velger sted, jeg valgte fag, og det angrer jeg ikke på i dag.