Bilde av Johnsen, Hilde Brita Hauan
Bilde av Johnsen, Hilde Brita Hauan
Kunstakademiet hjo030@post.uit.no Tromsø

Hilde Brita Hauan Johnsen


Stillingsbeskrivelse

CV
Hilde Hauan Johnsen er kunstner født og oppvokst i Tromsø. Hun tok kunstutdannelse i Canada (Three Schools of Art, Toronto) og Danmark (Kolding Kunst og håndverkskole, Hovedfag). Før hun vendte hjem etter 8 år i utlandet, fikk hun opplæring som scenograf på NRK i Oslo. Hun var professor ved Fakultet for Kunst, Musikk og Design ved Universitetet i Bergen (tidligere Kunsthøgskolen i Bergen) fra 2004 til 2017. Der var hun leder for fagområdet tekstil. Hun har vært professor II på Samisk Høgskole i Kautokeino/Sami Allaskuvla siden 2015. Hilde Hauan har blant annet hatt forskningsprosjektet FUTURE TEXTILES sammen med kollega Ingrid Aarset og Jon Å. Pettersen. Avslutningsvis ble dette vist på Sogn og Fjordane kunstmuseum og Nordnorsk kunstmuseum. Kunsthistoriker Charis Gullickson var kurator og redaktør for publikasjonen TECH-STYLES som ble gitt ut i denne forbindelsen.

Siden 2006 har Hilde Hauan hatt et nært samarbeid med lydkunstner Maia Urstad. De arbeider med fiberoptiske lydinstallasjoner og har deltatt på mange utstillinger i inn- og utland. For tiden vises SPRANG i ei gammel løe på Osterøy museum. Installasjonen skal stå til november 2021. De har gitt ut en kunstfaglig publikasjon og den neste kommer nå i desember 2019. Hilde Hauan har også hatt nært samarbeid med komponist og musiker Nils Johansen, seinest i Bodø kunstforening sommeren 2019 med den fiberoptiske installasjonen - mellom lys og mørke.

The Stitch Project (TSP) som startet høsten 2011 er et samarbeid med seks andre kunstnere. Med en ti meter lang duk inviteres publikum til å brodere og samtale omkring bordet. TSP inviterer også til plantefarging og spinning. Gruppa består av Omaya Salman (PL), Kiyoshi Yamamoto (Brasil), Britta Marakatt-Labba (S), Maria Skei (N), Hildur Bjarnadottir (Island), Margrethe Brekke (N) og Hilde Hauan (N). TSP har vært invitert til utstillinger, biennaler og festivaler på mer enn 35 forskjellige steder i inn- og utlandet.

Hilde Hauan har hatt mange separatutstillinger, deltatt på uttallige gruppeutstillinger og hatt mange utsmykkingsoppdrag. Hun har også vært kunstnerisk konsulent for KORO i en årrekke, sist Halden fengsel. Hun har også hatt mange verv i kunstnerorganisasjoner og sitter nå i Arrangørstøtteutvalget i Kulturrådet. Hilde Hauan har mottatt arbeidsstipend, reisestipend og prosjektmidler og hun mottok Ulrich Henriksens Ærespris i 2018.

Vil du bli mer kjent med Hilde Hauan Johnsen sjekk denne lenken www.hildehauanjohnsen.no