Forskningsprosjekter:
Foreldre til barn med kreft føler seg ofte presset til å prøve alternativ behandling til sine barn. Hvordan kan vi hjelpe og trygge foreldrene i deres behandlingsvalg?
Bruk av alternativ behandling blant norske barn er dårlig dokumentert. Internasjonal forskning viser at mellom 6-91% bruker en eller annen form for alternativ behandling. Mange foreldre med kreftsyke barn opplever at de står alene når de blir utsatt for råd og anbefalinger om bruk av alternativ behandling til sine barn. Det er vanskelig å navigere i et marked hvor tilbud om helbredelse og hjelp er mange og komplekse. I dette forskningsprosjektet ønsker vi å: i) Utarbeide en litteraturoversikt over utbredelsen av alternativ behandling (inkludert folke medisin/tradisjonell medisin) hos barn med kreft (studie 1). ii) undersøke hvordan foreldre med kreftsyke barn opplevde, og brukte råd om alternativ og tradisjonell behandling som de fikk da barnet var sykt. Vi vil så identifisere hvilken støtte foreldre med kreftsyke barn ville ha funnet nyttig vedrørende anbefalinger om bruk av alternativ behandling ved barnets sykdom. Denne studien er finansiert av Barnekrftforeningen Troms og Finnmark.
Kranio-sakralterapi som supplement til psykoterapi for traumatiserte pasienter
Avdelingen for psykosomatikk ved Sørlandet sykehus i Kristiansand kontaktet NAFKAM da de ønsket en vitenskapelig evaluering av kranio-sakralterapi som supplement til psykoterapeutisk behandling av sterkt traumatiserte pasienter. Målet var å undersøke: i) Når psykologene behandler traumatiserte pasienter, når og hvorfor bestemmer de seg for å bruke kranio--sakralterapi. ii)Hvordan gjør de dette, og hvilke kriterier legger de til grunn. iii) Hvilke fordeler eller forbedringer mener psykologene denne alternative behandlingen gir. Dessuten ville vi undersøke om det finnes potensielle bivirkninger av selve behandlingen eller av kombinasjonen psykoterapi og kranio-sakralterapi. Ved å bruke kvantitative data ville vi i tillegg undersøke hvor mange pasienter som ble behandlet med kranio-sakralterapi som supplement til psykoterapi. Vi ville også hente pasientkarakteristikk, som alder og diagnose, fra pasientjournalene ved klinikken.
I dette forskningsprosjektet ville vi gjennomføre semi-strukturerte intervjuer (n=7) og fokusgruppeintervju (n=1) med psykologene og kranio-sakralterapeuten på avdelingen. Vi ville transkribere tekst-datene ordrett og analysere dem etter kriteriene for innholdsanalysen. De kvantitative dataene fra pasientjournalene er utelukkende deskriptive. Vi samler ikke data som kunne identifisere personer. Trine Stub er forskningsleder i dette prosjektet.
[Loading...]