Gunhild Hoogensen Gjørv
Stillingsbeskrivelse
Current:
Professor i sikkerhetsstudier og geopolitikk (kritisk freds- og konfliktstudier), UiT The Arctic University of Norway
Arctic 5 Chair i sikkerhetsstudier: https://arcticfive.org/2022/06/08/gjorv/
Forskningsgruppeleder: "The Grey Zone" (mer informasjon finnes her:https://uit.no/research/thegreyzone )
Medlem Academica Borealis https://site.uit.no/academiaborealis/
Jeg har forskningsfokus på sikkerhetsstudier bredt forstått (internasjonale, statlige, samfunns- og individetssikkerhet) og geopolitikk og sikkerhet i nord. Mye av arbeidet jeg gjør handler om hybride trusler og krigføring, særlig fra et samfunns- og individsståsted. Dette innebærer bruk av analytiske verktøy som kombinerer innsikter fra feminist sikkerhetsstudier og "intersectionality" og menneskessikkerhet (human security) og individssikkerhet med perspektiver fra statlige og internasjonale sikkerhet. Disse verktøy og teorier brukes for å informere analyser om sivilmilitære forhold og tiltak til konflikt og krig, inkl totalforsvaret.
De 50 siste resultatene fra Cristin vises på siden. Se alle arbeider i Cristin her →
Publikasjoner utenom Cristin
Forskningsinteresser
Gunhild Hoogensen Gjørv er professor i kritiske freds- og konfliktstudier ved UiT Norges arktiske universitet.
Søkeordforskningsinteresser: gråsone/hybrid trusler og krigføring, sivil-militære konflikter, counterinsurgency (COIN), sivilt organ, menneskelig sikkerhet, arktisk sikkerhet, interseksjonelle metoder
Gunhild Hoogensen Gjørv er født i Nederland og oppvokst i Canada, og fikk sin utdannelse i Canada ved Concordia University i Montreal, Quebec (Bachelor in Science, Biology) og ved University of Alberta i Edmonton, Alberta (Masters of Arts og PhD i statsvitenskap). Hoogensen Gjørv har undervist i over 25 år, og veiledet studenter på master- og PhD-nivå i nesten 20 år. Undervisningen hennes er sterkt informert av forskningsprosjektene hennes.
Hoogensen Gjørvs primære fokus er forståelsen av sikkerhet innenfor konteksten av hybride trusler og krigføring (se nedenfor), som trekker fra og bygger på et langvarig arbeid innen sikkerhetsstudier.
Hoogensen Gjørvs forskning har undersøkt interaksjoner og spenninger mellom oppfatninger av stat og menneskelig sikkerhet i en rekke sammenhenger, med et spesielt fokus på sivil-militær interaksjon og arktiske oppfatninger av sikkerhet. Hun er opptatt av representasjoner og opptredener av sivilt organ, og trekker på interseksjonelle tilnærminger for å bedre forstå handlefrihet, "hverdagslig" sikkerhet og muligheter for fred. På grunn av sitt arbeid med sivil-militær samhandling var hun en av ti eksperter som ble valgt ut som medlem av den norske nasjonale evalueringskomiteen for å granske Norges innsats i Afghanistan. Hoogensen Gjørv har ledet en rekke prosjekter som undersøker menneskelig sikkerhet i sammenheng med arktiske utvinningsindustrier og forholdet mellom stater, industri og mennesker i Arktis. Hennes fokus på sikkerhet i Arktis sørget for at hun var blant de første som ble tildelt et Fulbright Arctic Initiative-stipend (2015-2016), sammenfallende med USAs formannskap i Arktisk Råd, hvoretter hun ble tildelt Nansen-professoratet ved Universitetet i Akureyri ( 2017–2018).
Gunhild Hoogensen Gjørv leder for tiden prosjektet FAKENEWS, som undersøker tillit og motstandskraft i Norge og Sverige. Hun leder også Resilient Civilians som undersøker sivilt organ i befolkningsentriske og hybride krigføringsscenarier (delvis finansiert av NATOs Science for Peace and Security-program). Hun er partner og kjernetemaleder for EU-HYBNET-prosjektet, et europeisk nettverk av forskere og praktikere som fokuserer på å redusere hybride trusler, samt en partner i THREAT DEFUSER-prosjektet som undersøker måtene språk manipuleres på for formål med desinformasjon.
Hoogensen Gjørv har sittet i ulike styrer blant annet i Norges Forskningsråd, Norsk Utenrikspolitisk Institutt og International Arctic Science Committee.
Bokpublikasjonene hennes inkluderer "Understanding Civil-Military Interaction: Lessons Learned from the Norwegian Model" (Ashgate, 2014) og (medredaktør og bidragsyter) "Environmental and Human Security in the Arctic" (Routledge, 2014), og (co- redaktør og bidragsyter) av "Routledge Handbook of Arctic Security" (Routledge, 2020). Hennes nye bok, som er skrevet sammen med Ali Bilgic "Positive Security: Collective Life in an Uncertain World" kommer ut juni 2022. Hun har publisert i Review of International Studies, Security Dialogue, Political Psychology, International Studies Review, blant andre tidsskrifter, samt skrevet en rekke bokkapitler.
Se listen nedenfor for mer informasjon om publikasjoner.
Undervisning
Graduate PhD program in Extractive Industries:
Arctic Extractive Industries PhD program: http://arcticextractiveindustries.wordpress.com/
Advanced Security Studies – PhD
KOSIFF (Conflict, Security, and Multicultural Understanding)- master (ended)
Methods and Perspectives in Political Science – master
Risk and Security – master
Undergraduate
Model United Nations
Security Studies
Comprehensive Security in Afghanistan (at Kabul University)