for saksbehandlere og ledere

Tilrettelegging av studier for toppidrettsutøvere

UiT inngikk i 2009 en samarbeidsavtale med Norges idrettsforbund, Olympiatoppen og Troms idrettskrets (ePhorte 2009/7724). Avtalen innebærer blant annet at UiT skal legge til rette for at toppidrettsutøvere kan kombinere studier og toppidrett. Her finner du tips og råd om hvordan du skal gå fram dersom en av dine studenter har fått innvilga status som toppidrettsutøver.

Studenten må først søke om å få innvilga status som toppidrettsutøver

En forutsetning for å få tilrettelegging, er at studenten først har fått innvilga status som toppidrettsutøver ved UiT. 

Hvilke kriterier som gjelder og hvordan studenten går fram for å søke, finner du her.

Sist endret: 29.02.2024

Seksjon for studieadministrasjon behandler søknad om status som toppidrettsstatus

Studenten skal sende søknad om status som toppidrettsutøver til Seksjon for studieadministrasjon (SSA) i Avdeling for forskning, utdanning og formidling, og SSA behandler søknaden i henhold til fastsatte kriterier. Dersom vi er i tvil ang. vurdering så får vi hjelp fra idrettsmiljøet ved UiT og Olympiatoppen.

Sist endret: 29.02.2024

Svar på søknad sendes til studenten (med kopi til kontaktpersonen for studiet) og status registreres i FS

Svar på studentens søknad om status som toppidrettsutøver ved UiT sendes til studenten via e-post, med kopi til kontaktperon(er) oppgitt i studiekatalogen.

I tillegg registreres den godkjente statusen i merknadsfeltet i student samlebilde i FS. Hvilket studieår statusen gjelder for, er med i merknaden. Det er ikke mulig å ta ut rapport i FS med oversikt over hvem som har fått en slik status, men det er mulig å søke i merknadsfeltet. Legg inn studieprogrammet og legg inn søketerm knytta til inneværende studieår i merknadsfeltet:

Trykk deretter på "hent". Da får du opp alle studenter ved det aktuelle studiet, for det aktuelle studieåret, som har fått innvilga status som toppidrettsutøver. Det er ikke mulig å søke på tidligere studieår. Det er en svakhet med denne metoden. Dersom noen sletter merknaden, vil studenten ikke komme med i søket.

Studenten får beskjed om å ta kontakt med kontaktpersonen for studiet (vi henviser til kontaktopplysninger i studiekatalogen) så rask som mulig, slik at studenten sammen med kontaktpersonen, kan planlegge et tilpassa studieløp.

Sist endret: 29.02.2024

Det er fakultetet/instituttet som innvilger tilretteleggingstiltak

Det er fakultetene/instituttene som avgjør hvilke tilretteleggingstiltak som skal innvilges - dette gjøres ikke av SSA.

Enhetene har ansvar for å leve opp til UiTs grunnleggende positive innstilling til kombinasjonen toppidrett og studier. Så lang det er mulig, skal vi derfor legge godt til rette for at våre toppidrettsutøvere kan satse på sin idrettskarriere, samtidig som man satser på sine studier.

Sist endret: 29.02.2024

Mulige tilretteleggingstiltak

Vår erfaring hittil tilsier at følgende tilretteleggingstiltak vil være aktuelle:

  1. Utvida studierett - ikke permisjon
    For mange toppidrettsstudenter kan en relativ enkel løsning på å kombinere toppidrett og studier våre å studere intensivt i perioder på året, og mindre i andre perioder. En god løsning kan derfor være å innvilge studenten lengre studierett slik at han/hun kan studere på deltid. Fakultetene/instituttene står fritt til å vurdere om dette lar seg gjøre for studieprogrammet det gjelder.

    I og med at poenget med tilrettelegginga for toppidrettsstudenter, er at de skal kunne kombinere studier og idrett, så innvilger vi ikke permisjon på bakgrunn av toppidrettsstatus.

  2. Utvida tid på hjemmeeksamen
    Dersom studenten har hjemmeeksamen samtidig som hun er på samling eller konkurrerer, kan en god løsning være å innvilge ekstra tid på eksamen. Hvor mange dager ekstra kan for eksempel knyttes opp til hvor lenge man er på samling eller deltar på konkurranse. 

  3. Endra tidspunkt for eksamen
    Om studenten på grunn av konkurranse eller treningssamling, ikke kan møte til eksamen til fastsatt tid, kan et mulig tilretteleggingstiltak være at vi arrangerer eksamen på et annet tidspunkt for studenten - enten at studenten får ta en ekstraordinær eksamen eller eksamen når vi arrangerer utsatt/konte. Studenten må søke om dette, og søknaden behandles av enheten som administrerer emnet (se punktet under). 

  4. Frist for søknad om endring av eksamenstidspunkt
    Erfaringsvis ser vi at det tar tid å planlegge eksamen, så SSA anser det som hensiktsmessig at toppidrettsstudenten må søke om et tilpassa opplegg innen fristen for å trekke seg fra eksamen (14 dager før eksamen avholdes). Utgangspunktet for tilrettelegging knytta til eksamen for toppidrettsutøvere, er at fakultetene/instituttene strekker seg så langt som mulig. Dersom enhetene ønsker å innvilge tilrettelegging etter disse datoene, så er dette fullt mulig.

  5. Arbeidskrav/obligatoriske aktiviteter
    Om en student på grunn av konkurranse eller treningssamling ikke har muligheter til å delta på obligatoriske aktiviteter (undervisning, presentasjoner, praktiske øvelser, etc.), bør fakultetet/instituttet legge til rette for at studenten kan oppfylle arbeidskravet på en annen måte.

  6. Forelesninger
    Studenter som på grunn av konkurranse eller treningssamlinger ikke har mulighet til å følge forelesninger, kan enten be om forelesningsnotater fra medstudenter eller faglærer. Under forutsetning av at den enkelte faglærer aksepterer det, kan studenten gjøre lydopptak av forelesningen. Slik godkjenning fra faglærer gir ikke studenten rett til å spre, gjøre tilgjengelig eller på annet vis benytte lydopptaket for annet enn eget bruk.

  7. Timeplanlegging/gruppeinndeling
    Om det er praktisk gjennomførbart er det positivt om man har en dialog om toppidrettsstudenten når man skal gruppeinndeling for kurs/emner. Om studenten blir plassert i en spesiell gruppe/tid, så trengs kanskje ikke andre tilpasninger av studiene. Fleksibilitet med hensyn til gruppeinndeling bør etterstrebes, og en løsning kan være at studenten i noen tilfeller kan bytte gruppe for at tiden skal passe bedre med hensyn til treningstider.

  8. Praksisstudier
    Toppidrettsstudenter ved studieprogram som har eksterne praksisstudier kan ha behov for å få tilrettelagt praksisen. Det er ønskelig at fakultetene/instituttene som har praksisstudier, utarbeider retningslinjer som gjør det mulig at studentene kan søke om særplass eller tilpasning av praksis. Om det ikke er mulig for studentene å få praksisplass på studiestedet, er det ønskelig at det tilstrebes å finne praksissted der forholdene ligger til rette for trening innen den aktuelle idretten.

  9. Opptak til studier
    Toppidrettsutøvere har ingen forrang ved opptak til studier ved UiT.

  10. Spørsmål om tilrettelegging for toppidrettsutøvere ved UiT?
    Da kan du ta kontakt med Grethe Karlsen i SSA.
Sist endret: 22.04.2024
Tilrettelegging av studier for toppidrettsutøvere