Joly valgte UiT-filmer til egen filmfestival
Da Eva Joly besøkte Tromsø under Arctic Froniters, fikk hun med seg en kopi av filmen til Trond Waage hjem til Frankrike slik at hun kunne se den før helgens festival. Foto: Stig Brøndbo. |
I fjor var tema for Carteblanche à Eva Joly-festivalen «Whistleblowers », varslere. I år er det folkevandringer, migrasjon – et tema hun selv mener det er vanskelig å snakke om i offentligheten.
- Jeg ønsker at årets festival skal synliggjøre at migrasjon ikke er et abstrakt tema som ikke angår oss. Det handler om unge mennesker og om de valgmulighetene de har i hverdagen sin, om måten vi møter dem på når de står i sitt livs krise, og om den korte veien livskrisen kan gi til både radikalisering og terror. Det dreier seg om muligheten til å kunne leve et verdig liv, sier Eva Joly, som er tilknyttet UiT Norges arktiske universitet gjennom en professor II-stilling ved Fakultetet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning.
Frykter krig
Eva Joly er glad for at Trond Waage er til stede i Paris under filmfestivalen for å diskutere filmen med henne og publikum etter visningen lørdag. (Foto: Stig Brøndbo) |
Den norskfødte franske toppolitikeren er valgt inn i EU-parlamentet for «De grønne», og hun ser på sin egen festival som politisk – og grønn.
- Grønn politikk dreier seg ikke bare om drivhusgasser og utslipp. Det dreier seg også om menneskeverd og likhet. Om fordeling og rettferdighet. Dersom vi ikke klarer å gjøre noe med situasjonen i flere afrikanske land, vil presset mot Europa bli enda større – og i verste fall snakker vi om krig, mener Joly. Ifølge FNs tall for 2014 forsøkte mer enn 200.000 båtflyktninger å nå Europa via Middelhavet, de fleste av dem kom fra det afrikanske kontinentet. Rundt 4000 mennesker døde på vei over havet mot Europa.
En skatt
På festivalen skal hun se alle filmene selv, og hun legger opp til diskusjoner omkring temaet i filmene med publikum og filmskaperne. Hun har tidligere promotert filmmiljøet ved UiT i Frankrike, og har denne gangen har hun håndplukket UiT-filmene «Les Mairuuwas» og «Le Memoire Dure» til sin egen festival.
- Jeg er stolt over å bli spurt om å vise filmen min på Eva Joly sin festival. Jeg er også spent på mottakelsen og gleder meg til diskusjonen i etterkant om dette viktige temaet, sier Trond Waage, filmskaper og førsteamanuensis på Visuelle Kulturstudier ved Institutt for arkeologi og sosialantropologi.
Usikkerhet
Filmen «Les Mairuuwas» - Livet ved en vannpost – skildrere et miljø av foreldreløse ungdommer som har stukket hjemmefra for å søke lykken ved en vannpost i byen Ngaoundere i Nord-Kamerun, en by hvor UiT har hatt et samarbeidsprosjekt med et lokalt universitet siden 1992. Fordi innlagt vann i husene er dyrt, blir vannposten en mulighet til å tjene penger og her utvikler det seg et fellesskap, som Waage skildrer i filmen sin.
- For om lag 40 år siden var byen like stor som Tromsø, nå bor det over 400.000 innbyggere der, og jeg har jobbet med se på hvordan folk håndterer ulike former usikkerhet og uforutsigbarhet i et etnisk og religiøst sammensatt bysamfunn som endrer seg raskt, sier Waage.
Boko Haram
Eva Joly er veldig glad for arbeidet Trond Waage og Visuelle Kulturstudier ved UiT gjør. Hun har kjent til VKS i mange år og mener de er en skatt som ikke blir verdsatt nok. (Foto: Stig Brøndbo) |
Mange av de som kommer inn til byen kommer fra nabolandene og har flyktet grunnet tørke, borgerkrig og fattigdom. De forsøker seg i storbyene, hvor et røft liv med løsarbeid, kriminalitet og billig dop venter.
- Filmen er et forsøk på å vise hverdagslivet til de fattigste av de fattige i Sentral-Afrika. De jobber hardt for å få til verdige liv, men dessverre er det mange som ikke lykkes, sier Waage. Da kan veien bli kort til desperasjon, kriminalitet og ekstremisme – for eksempel som soldater for Boko Haram.
- Mange ungdommer er migranter som opplever at de ikke har noe å mer å tape etter å ha mislyktes i byen. Kriminelle organisasjoner som Boko Haram tilbyr penger og enkle løsninger, de som lar seg rekruttere ser bare ingen andre alternativer, sier Waage.
Statsministeren
Da Eva Joly besøkte Tromsø under Arctic Froniters, fikk hun med seg en kopi av filmen hjem til Frankrike. På flyet sørover traff hun statsminister Erna Solberg, og Joly fortalte om både filmfestivalen og Trond Waage sin nye film.
- Rett etterpå kom det en henvendelse fra Statsministerens kontor. De ville gjerne ha en egen kopi av filmen, sier Trond Waage.
Like aktuell
Også den andre UiT-filmen, «La Mémoire Dure», handler om ungdom og migrasjon. Filmskaperen Rossella Ragazzi jobber i dag som førsteamanuensis ved Tromsø Museum, men da hun ga ut filmen for 15 år siden var det som et ledd i forskningen sin ved Visuelle Kulturstudier.
- Dessverre er temaet i filmen fortsatt like aktuelt som da jeg laget filmen, sier Ragazzi. Filmen viser hverdagen til fem barn som kommer til Paris fra Afrika og Kina, og hvordan de strever i møtet med skolen og den nye hverdagen.
- Det handler om å bli møtt med verdighet og respekt. Ellers kan veien til frustrasjon og ekstreme handlinger bli kort, sier Ragazzi.
Stor oppmerksomhet
«La Mémoire Dure» ble vist under Tromsø internasjonale filmfestival året i 2001, og har siden vært vist mer enn 50 ganger rundt om i verden. Den har høstet flere priser og er kjøpt inn av franske myndigheter som undervisningsfilm. Filmen fikk mye oppmerksomhet i Frankrike i 2005, da et ungdomsopprør i Paris eksploderte i voldsomme sammenstøt mellom ungdommer og politi.
- Jeg har kjent til Visuelle Kulturstudier i Tromsø i mange år, og mener de er en skatt som ikke blir verdsatt nok. Tenkt at universitetet i Tromsø plassen å finne filmer som kan hjelpe oss til å forstå hva som skjer i Paris og i Sentral-Afrika, sier Joly.
Carteblanche à Eva Joly
- Filmfestival og fotoutstilling i Paris, 29. – 31. januar
- Tema i år er «Migrasjon»
- Festivalen ble til etter at Eva Joly besvimte på kinoen under valgkampen for å bli fransk president i 2012. Episoden gjorde at hun ble god venn med kinoeieren, som ønsket at Joly skulle lage sin egen filmfestival i Paris
- Arrangeres i år for andre gang
- Eva Joly bestemmer tema for festivalen selv