høst
2022
ERN-3000 Klinisk ernæring 1 - 30 stp
Innhold
Emnet skal gi studentene en innføring i klinisk ernæring. Emnet tar for seg ansvarsområder og arbeidsmetoder, inklusiv NCP (Nutrition Care Process), for kliniske ernæringsfysiologer, samt helsevesenets oppbygging, relevante lover og forskrifter.
Emnet omhandler i hovedsak patofysiologi og ernæringsbehandling av sykdommer hos voksne innenfor spesialisthelsetjenesten. Emnet omhandler: gastrointestinale sykdommer, kirurgi, leversykdommer, nyresykdommer, lungesykdommer, hjertesykdommer, revmatologiske sykdommer, nevrologiske sykdommer, kreftsykdommer, intensivernæring, samt sondeernæring og intravenøs ernæring.
Hva lærer du
Etter avsluttet emne skal studentene kunne:
Kunnskap:
- beskrive og kritisk vurdere ansvar og oppgaver som kliniske ernæringsfysiologer har, inklusive sentrale bestemmelser i ernæringsrelevante veiledere, lover og forskrifter
- ha kunnskap om pasientforløp og samhandling på tvers av primær- og spesialisthelsetjenesten
- kunne redegjøre for patofysiologi, forekomst, diagnose og behandling av følgende: gastrointestinale sykdommer, kirurgiske pasienter (inkludert fedmekirugi og transplantasjon), leversykdommer, nyresykdommer, lungesykdommer, hjerte- og karsykdommer, revmatologiske sykdommer, nevrologiske sykdommer, kreftsykdommer og intensivpasienter
Ferdigheter:
- kartlegge en pasients ernæringsstatus basert på informasjon om pasientens bakgrunn, matinntak, antropometriske mål, kliniske og biokjemiske målinger
- analysere og tolke innsamlet informasjon og sammenlikne med kriterier, anbefalinger og retningslinjer, og anvende dette til å stille en ernæringsdiagnose
- vurdere behov og gi tilpasset ernæringsbehandling til voksne pasienter med ernæringsproblemer relatert til næringsinntak, klinisk tilstand og psykososiale forhold, i form av standardkost, spesialkost, konsistenstilpasset kost, næringsdrikker, sondemat, intravenøs ernæring og vitamin- og mineraltilskudd
- vurdere, dokumentere og kommunisere effekt av ernæringsbehandling og oppfølging, både til pasienten selv, pårørende, helsepersonell og ved behov andre relevante aktører
- planlegge og gjennomføre undervisningsopplegg til ulike pasientgrupper og helsepersonell
- arbeide tverrprofesjonelt, og anvende sin spisskompetanse for å bidra til et helhetlig tjenestetilbud
Generell kompetanse:
- anvende sine kunnskaper og ferdigheter i selvstendige og tverrfaglig fagutøvelse som klinisk ernæringsfysiolog i primær- og spesialisthelsetjenesten, og bidra til nytenking og kvalitetsforbedring
- formidle kunnskapsbasert praksis om kosthold og ernæring til pasienter, helsepersonell og andre målgrupper på en vitenskapelig, men lettforståelig måte
Undervisning
- Forelesninger
- Kasus og gruppeoppgaver med muntlige presentasjoner
- Sykehuspraksis/TPS (tverrprofesjonell samarbeidslæring)
- Praktisk kjøkkenlab
- PROFERN (mentorgruppemøte)
- VITERN (kritisk artikkellesing og presentasjon)
Det vil gjennomføres individuell praksis enkelte dager underveis i emnet.
Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men det kan bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk og/eller engelsk.
Eksamen
Vurderingsform: | Dato: | Varighet: | Karakterskala: |
---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 08.12.2022 09:00 |
6 Timer | Bestått – Ikke bestått |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|||
Kjøkkenlab | Godkjent – ikke godkjent | ||
Foredrag klinisk ernæring | Godkjent – ikke godkjent | ||
Klinisk praksis | Godkjent – ikke godkjent | ||
Mentorgruppemøte | Godkjent – ikke godkjent | ||
VITERN-oppgave | Godkjent – ikke godkjent | ||
Muntlige presentasjoner av gruppeoppgaver | Godkjent – ikke godkjent |
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 30
- Emnekode: ERN-3000
- Ansvarlig enhet
- Institutt for samfunnsmedisin
- Kontaktpersoner
-
- Tidligere år og semester for dette emnet