høst
2021
ERN-2001 Grunnleggende epidemiologi, statistikk og kostvurderingsmetoder - 15 stp
Innhold
Studentene skal lære grunnleggende prinsipper i epidemiologi og statistikk med spesielt fokus på metoder brukt i ernæringsepidemiologi og kostholdsforskning. Studentene vil få kunnskap om ulike epidemiologiske studiedesign, ulike effektmål i epidemiologiske studier, sentrale statistiske metoder, feilkilder i epidemiologien og mulige konsekvenser av disse. Videre skal de lære ulike måter å samle inn kostholdsopplysninger på, samt fordeler og ulemper ved disse. Studentene får også trening i kunnskapshåndtering og kritisk vurdering av motstridende funn fra ernæringsepidemiologisk forskning. Kurset tar også for seg implementering av epidemiologi i et folkehelseprosjekt.Anbefalte forkunnskaper
BIO-1601 Innføring i mikrobiologi, ERN-1000 Ernæring, individ og samfunn, ERN-2000 Humanfysiologi del 1, FIL-0700 Examen philosophicum, Tromsøvarianten, HEL-0700 Samhandling, etikk og grunnleggende akademiske ferdigheter i helse– og sosialfag., MBI-1002 Celle- og molekylærbiologiHva lærer du
Etter avsluttet emne skal studentene kunne:
Kunnskaper
- forklare epidemiologiens betydning for kunnskapsgrunnlaget i forebygging og klinikk, inkludert evidensgrunnlaget for de nasjonale kostrådene
- forklare formålet med forskjellige studiedesign og grunngi fordeler og ulemper ved de enkelte
- beskrive ulike grunnleggende deskriptive og analytiske epidemiologiske mål
- gjøre rede for feilkilder i epidemiologien (målefeil, seleksjonsfeil, konfundering), og mulige konsekvenser av disse
- forklare begrepet kausalitet (årsakssammenheng) og kjenne til kausalitetskriterier
- gjøre rede for ulike statistiske regresjonsmetoder som brukes i epidemiologiske undersøkelser
- kjenne til begrepet «kunnskapsbasert praksis» og gjøre rede for hva det betyr
- forklare formålet med kvalitative intervju, og redegjøre for grunnleggende prinsipper for formulering av spørsmål til et kvalitativt intervju
- beskrive metoder for å skaffe informasjon om kostinntak på gruppe- og individnivå, diskutere fordeler og ulemper ved de enkelte og vurdere hvilken type informasjon de forskjellige metodene bidrar med
- beskrive oppbygningen av en vitenskapelig artikkel og forklare prinsippene for meta-analyser og systematiske litteraturoversikter
- beskrive tillatelser og andre formelle godkjenninger for å kunne drive med forskning
Ferdigheter
- gjenkjenne ulike studiedesign
- beregne og tolke mål for sykdomsfrekvens, risiko og forebyggingspotensiale
- utføre aldersjustering av epidemiologiske data
- beregne og tolke mål på nytteverdien av diagnostiske tester
- velge riktig statistisk metode for å undersøke sammenheng mellom eksponering og utfall i en epidemiologisk undersøkelse
- anvende uni- og multivariable statistiske metoder ved bruk av statistikkprogram
- bruke grunnleggende prinsipper for formulering av spørsmål i et spørreskjema
- utføre kostholdsintervju for innsamling av kostdata
- bearbeide kostdata og kunne beregne næringsinntak utfra matfrekvensskjema, kostholdsintervju og kostregistrering
- utføre enkel energijustering av kostholdsdata
- anvende kostholdsplanleggeren, dietistnett og matvaretabellen til å innhente og beregne informasjon om næringsinntak
- formulere et forskningsspørsmål innenfor ernæring, referere relevant litteratur og presentere en kort prosjektplan
- lese og tolke kritisk en ernæringsepidemiologisk artikkel
- analysere og forholde seg kritisk til ernæringsfaglige problemstillinger og trender i media, og vurdere disse opp mot kunnskapsbasert ernæringsarbeid
- planlegge et folkehelsetiltak
Generell kompetanse
- reflektere kritisk omkring egen og andres forskning innenfor ernæringsepidemiologi og kostholdsforskning
- gjennomføre et avgrenset ernæringsepidemiologisk prosjekt
- skrive en vitenskapelig prosjektbeskrivelse/rapport og referere relevant litteratur
- kommunisere forskningsgrunnlaget for de offisielle kostholdsrådene
- tilegne seg ny kunnskap innenfor ernæring
- reflektere over egne ferdigheter og formulere egne læringsmål/utfordringer
Undervisning
- Forelesninger
- Kollokviegrupper
- Mentorgrupper
- Seminar
- Studiebesøk
- Kjøkkenlab
Praksis: Det er ikke noen tradisjonell praksis på dette emnet, men arbeidet med "nutritionDay" vil gi praksis i innsamling og bearbeiding av data.
Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men det kan bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk, eller engelsk.
Eksamen
Arbeidskrav:
- Delta i mentorgruppe
- Deltakelse på nutritionDay inkludert påfølgende datapunching
- Deltakelse på mikroforedrag
- Gjennomføre veid kostregistrering i 3 dager og levere inn næringsberegnet kostregistrering
- Fylle ut matfrekvensskjema to ganger
- Gjennomføre 24 timer kostholdsintervju av medstudent. Næringsberegne og og levere inn resultatet
- Godkjent rapport fra kjøkkenlab
- Godkjente modultest
- Godkjent rapport fra ernæringsrelatert prosjekt
Eksamen:
6 timers skriftlig skoleeksamen som bedømmes med karakterene A-F, der F er ikke bestått. Alle arbeidskrav må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen.
Kontinuasjonseksamen og utsatt eksamen: Avholdes i starten av påfølgende semester for dem som ikke besto eksamen. Utsatt eksamen arrangeres samtidig med kontinuasjonseksamen i tilfeller hvor studenten har levert gyldig legeattest til ordinær prøve.
Eksamensspråket er norsk, eventuelt dansk eller svensk for de som ønsker det.
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 15
- Emnekode: ERN-2001
- Ansvarlig enhet
- Institutt for samfunnsmedisin
- Kontaktpersoner
-
Charlotta Rylander
Professor i epidemiologi, nestleder utdanning
+4777644831
charlotta.rylander@uit.no -
- Tidligere år og semester for dette emnet