Utforsk UiT i Breivika 19. september for skoleelever

Vil du besøke Forskningstorget med klassen din, og lære mer om hva som foregår på universitetsområdet i Breivika? Kom på besøk til oss torsdag 19. september og lær mer om alt fra fisk og DNA til droner og simulatorer! Se program nedenfor. Påmelding til høyre.

Under Forskningsdagene inviterer vi skoleklasser fra 6. - 10. klassetrinn i Tromsø kommune til aktiviteter på campusområdet i Breivika den 19. september.  Dette er ett av flere arrangementer for skoleklasser som foregår under Forskningsdagene. Hold deg oppdatert på hva som skjer på nettsidene våre: uit.no/forskningsdagene og på forskningsdagene.no/troms

På programmet 19. september

Her finner du en oversikt over alle aktivitetene vi tilbyr denne dagen. På grunn av plassbegrensning på flere av aktivitetene vil ikke alle kunne delta på alt. Vi skreddersyr et program for hver skoleklasse. 

Droner, raketter og smell & pang! 

Fakultet for naturvitenskap og teknologi inviterer til mange spennende aktiviteter. Opplegget starter med en kjemisk smell og pang-forestilling, før du kan teste ut blant annet droner, skips- og flysimulator. Prøv deg på å lage nordlys på boks, delta på rakettlaging og -oppskyting og bygg med elektroniske byggeklosser. Kom og prøv vortex-kanonen, bli med på mikroskopiutfordring, oppdag jordens geologi, - lag på lag i en sandkasse og mye, mye mer! 

1t 30 minutter

Realfags- og Teknologibygget

Dypdykk!

Fakultet for Biovitenskap, fiskeri og økonomi inviterer til åpent hus på Norges fiskerihøgskole. Her kan du være med å artsbestemme og dissekere fisk eller finne ut hvordan klimaendringer påvirker livet på land. Visste du at mørketiden påvirker havet? Forskerne står klare for å lære dere om utfordringer og tilpasninger blant havets skapninger. I tillegg kan du forske på hvordan lyset påvirker planter og mer! 

1 t 30 min

Norges fiskerihøgskole

Test ditt verdisyn i en «ekte» rettssak i vår rettsal! 

Har du noen gang lurt på hvordan det er å delta i en rettssak? Det juridiske fakultet inviterer deg til rettssalen vår, hvor du får muligheten til å prøve deg som advokat, dommer, tiltalt, vitne eller publikum til en fiktiv, men realistisk rettssak. Kom til det juridiske fakultet, og bli utfordret på hvordan du tenker om lov og rett  - og dine verdier! 

Teorifagbygget, hus 4

 Blålys

Har dere fått med dere den populære serien 113 fra UNN? Akuttmedisin utenfor sykehus utøves ofte med begrensede og utfordrende rammer. Riktig behandling kan bokstavelig talt være forskjell på liv og død. Bli med inn i paramedisinens verden og prøv dere på akuttmedisin og førstehjelp.

45 minutter

Det helsevitenskapelige fakultetet

 Senter for fredsstudier

Har du tenkt på hva fred egentlig er? Er det bare det motsatte av konflikt? Og hvordan spiller miljø inn? Innebærer konflikt alltid vold? Hvordan kan man løse konflikter? Finnes det en problemfri oppvekst? Ville det vært bra? Hva er det viktigste å kjempe for i dag?  Hos oss på Senter for fredsstudier er dette spørsmål vi jobber med daglig. Sammen med stab og studenter fra hele verden går vi på en reise gjennom barns tanker omkring fred og miljø.

45 minutter

Nedre Lysthus

 En skattekiste av informasjon

Har du tenkt på at Universitetsbiblioteket (UB) kanskje er det mest verdifulle stedet på universitetet? Biblioteket er fylt til randen av bøker og tidsskrifter som er tilgjengelig for studenter, forskere og byens øvrige befolking. Men denne skattekisten av informasjon har liten verdi om ingen omdanner den til kunnskap. Den virkelige verdien ved verdens biblioteker ligger i hva våre lånere får med seg av kunnskap og opplevelser. Besøk oss og lær mer om hvordan du lærer best. Her får elevene enkle tips og triks til hvordan lære, huske og forstå pensum bedre. I tillegg for dere en omvising og innsikt i hva biblioteket blir brukt til.

45 min

Universitetsbiblioteket

Ergospesialrom

Velkommen til ergoterapeutenes spennende treningsleilighet. Her får elevene teste ut ny kul teknologi som gjør hverdagen lettere. Det blir lek og spill med sansestimulering. En av fjorårets store publikumsvinnere! 

45 minutter

Det helsevitenskapelige fakultetet

Árdna – en skjult samisk skatt

Viste du at vi ved universitetet har vårt eget samisek kulturhus, - Árdna? Navnet betyr et sted med en skatt eller noe som er verdifullt. Det blir samling rundt bålplassen og samtaler om samisk kultur og samfunn med ansatte fra Senter for samiske studier. I tillegg kan du få prøve deg på lassokasting!

Blodets mysterier!

En voksen person har omtrent 5 liter blod i kroppen! Velkommen på en reise gjennom de minste blodårene i kroppen vår. Kom tett på blodårer og blodceller ved hjelp av mikroskop, modeller og et digitalt program hvor elevene selv har styringen. Vi byr på et interaktivt pedagogisk opplegg som vil forundre, overraske og fascinere. Elevene får nærkontakt med en verden få er forunt å se, men som vi alle består av.

45 minutter

Det helsevitenskapelig fakultet

BabyLab

Har du tenkt på hvor forskjellig barn oppfatter og tenker på ting i forhold til voksne? Hva har dans å gjøre med hukommelse? Bli med på en morsom to-delt psykologisk aktivitet hvor elevene får bryne seg på spørsmål om barns utvikling og bevege seg litt. Passer for 7.-8. klassinger.

45 minutter

Det helsevitenskapelige fakultetet

Frozen!

Den største arktiske forskningsekspedisjonen i historie, MOSAiC-ekspedisjonen, reiser denne høsten fra Tromsø med isbryterne Polarstern. Fartøyet skal la seg fryse fast i isen og i ett år drifte gjennom Arktis. Over 600 mennesker fra 17 forskjellige land skal samarbeide om ekspedisjonen slik at all data som blir samlet inn kan brukes av tusenvis av forskere for å ta klima- og økosystemforskning til neste nivå. Planetariumet på Vitensenteret byr på to spektakulære filmer. Den første filmen er MOSAiC-ekspedisjonens egen planetariumssnutt om hva denne gigantekspedisjonen går ut på. Ta en sniktitt her. Den andre filmen er “Vårt levende klima”. Vi reiser fra jordas opprinnelse til i dag, og ser på hvordan livet på jorda har påvirket klimaet og hvordan klimaet igjen har påvirket livet. Her er det bare å lene seg bak og la seg begeistre!

45 minutter

Nordnorsk Vitensenter

Forskningstorg

På Forskningstorget vil du møte forskere og fagfolk fra Tromsøs forskningsmiljø. Her finner man spennende forskningsaktiviteter i alle mulige former og varianter. Bli med på kreftcellejakt, spennende forsøk, konkurranser og morsomme aktiviteter. Her kan du utforske krystaller, hemmelighetene bak sudoku og rubikskuber, sprenge bort bakterier, og forske på mikroplast. Du kan bryne deg på 3D-arkeologi, undersøke arkeologiske funn og studere spennende preparat i mikroskop. Lurer du på hvordan du kan bli sterkere? Prøv deg på spenstige hopp og beregn din egen kraft. Bli venner med bakterier, og ta opp kampen mot skjeggkre! Her er det lav terskel inn til en verden som de færreste kjenner til, men som mange burde få vite mer om. 

Forskningstorget er en obligatorisk aktivitet for alle påmeldte. 

1-1,5 timer

Det helsevitenskapelige fakultetet. Lysgården.

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
Når: 19. september 2019 kl. 09.00–14.00
Hvor: UiT Norges arktiske universitet, campus Breivika
Studiested: Tromsø
Målgruppe: inviterte
Kontakt: Irene Mercer
Telefon: 77649106 / 97685445

Påmelding
Frist: 27.08.2019
Fristen har gått ut. Beklager