høst 2023
SOS-3003 Medisinsk sosiologi - 10 stp

Emnetype

Emnet er et valgfritt fordypningsemne innen masterprogrammet i sosiologi, men kan også tas som enkeltemne. Passer for studenter på lektorutdanning med studieretning sosiologi.

Opptakskrav

Søkere må, i tillegg til generell studiekompetanse, ha bachelorgrad, cand. mag.-grad, annen grad eller yrkesutdanning av minimum 3 års omfang, eller utdanning som iht. §3-5 i UH-loven er godkjent som jevngod med de nevnte grader eller yrkesutdanning.

Fordypning: Bachelorgraden må ha en fordypning på minimum 80 studiepoeng in sosiologi. Fordypningen skal ha en progresjon der minimum 30 studiepoeng er på 2000 nivå (påbyggingsnivå) eller tilsvarende. Det stilles et faglig minstekrav for opptak på karakteren C (2,5). Karakteren beregnes som et vektet gjennomsnitt av alle emnene som inngår i opptaksgrunnlaget. Emner med vurderingsuttrykk 'bestått' blir ikke inkludert i beregningen.

Andre søkere med relevant grad kan vurderes.

Søknadskode 9371 - enkeltemner på masternivå.


Studiepoengreduksjon

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

SOS-3003 Medisin og samfunn 10 stp

Innhold

Emnet vil fokusere på forholdet mellom helse, sykdom og samfunn, og vise sammenhengen mellom disse delene. Det vil bli lagt vekt på å forstå og analysere medisinens rolle i dagens samfunn, og hvilke utfordringer den moderne medisinen står overfor. I forhold til kurset SOS-1003 Medisin og samfunn vil dette gi en ytterligere fordypning i forholdet mellom medisin og samfunn. Dette kurset vil være nært knyttet til den forskningen som foregår på instituttet på dette feltet. Av denne grunn vil det være endringer i hvilke problemer innenfor medisinen som blir spesielt analysert fra gang til gang.

Anbefalte forkunnskaper

SOS-1003 Medisin og samfunn

Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsutbytte:

Kunnskaper:

Studenten har:

  • sosiologisk innsikt i medisinens rolle i samfunnet.

Ferdigheter:

Studenten kan:

  • gjennomføre muntlige presentasjoner i tillegg til faglige drøftinger om temaet
  • planlegge forsknings- og utviklingsoppgaver innenfor temaet og kritisk granske eksisterende teorier, metoder og fortolkninger.

Kompetanse:

  • kunne utvikle mastergradsprosjekt på feltet .

Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråk er norsk. Eksamen kan avlegges på norsk eller annet skandinavisk språk. Det kan søkes instituttet om å avlegge eksamen på engelsk.

Undervisning

Omtrent 8 dobbeltimer med forelesning. Undervisningen bygger på aktiv deltakelse og forutsetter selvstendig arbeid fra studentenes side.

Kvalitetssikring av emnet: Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Vurderingsform: Dato: Varighet: Karakterskala:
Hjemmeeksamen 06.11.2023 09:00 (Utlevering)
13.11.2023 14:00 (Innlevering)
7 Dager A–E, stryk F
Hjemmeeksamen 7 Dager A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Skriftlig arbeidskrav Godkjent – ikke godkjent
Obligatorisk frammøte Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Mer info om arbeidskrav

Skriftlig arbeidskrav på 3-5 sider.

Kontinuasjonseksamen

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: SOS-3003
  • Tidligere år og semester for dette emnet