Nyheter og forskningsfunn fra Tromsøundersøkelsen
Tromsøundersøkelsen har opp gjennom årene bidratt til ny kunnskap om hva som påvirker risikoen for å få vanlige alvorlige sykdommer.

Dobbelt så mange tromsøværinger har diabetes i dag som for 20 år siden. Det viser funn fra Tromsøundersøkelsen, som følger hvordan forekomsten av diabetes utvikler seg.

Det er til nå gjennomført sju runder av Tromsøundersøkelsen med 7-8 års mellomrom. Mer enn 45 000 personer har deltatt siden oppstarten. Den åttende Tromsøundersøkelsen planlegges gjennomført i 2024-2025.

De fleste vet at fysisk aktivitet er positivt for helsa, men nå har forskere ved UiT også funnet ut at fysisk aktivitetsnivå og smertefølsomhet henger sammen.

Et nytt forskningsprosjekt ved Institutt for farmasi ved UiT skal bygge opp en database som gjør det lettere å avsløre sykdom tidlig og tilby skreddersydde behandlinger.

Både de som trener mye og de som er hjertesyke har ofte forstørrede hjertekamre. Men de som er fysisk aktive får likevel ikke svekket hjertefunksjon.

I alle fall hvis du skal forebygge venøs blodpropp. Trond Isaksen har nettopp forsvart sin doktorgradsavhandling, der han har forsket på om omega-3 kan forebygge blodpropp.

Går du på ski eller sykler til jobb, eller tar du deg kanskje en ettermiddagstur opp Sherpatrappa? Verdens helseorganisasjon lanserte i dag nye anbefalinger om fysisk aktivitet. Basert på data fra Tromsøundersøkelsen er mange Tromsøværinger aktive, men vi har fortsatt noe å gå på.

Forsker André Henriksen fra UiT ønsker å komme i kontakt med folk som har hatt på seg treningsklokker i koronatiden og som kan tenke seg å bidra til spennende helseforskning.

Hva aldring kommer av er fortsatt et ubesvart spørsmål. Men nå har forskere ved UiT, sammen med kolleger i Berlin og Reykjavik, funnet ut at også nyrene aldres, uavhengig av om man er syk eller ikke.

I denne filmen møter du noen av våre hverdagshelter; tromsøværinger som i flere generasjoner har stilt opp for viktig helseforskning. Over 40.000 har deltatt og vi liker å tro at Tromsø dermed holder verdensrekord i oppmøte! Forskere fra hele verden forsker på data fra tromsøværingene som på denne måten bidrar til bedre folkehelse nasjonalt og internasjonalt. Takk, Tromsø - uten dere ingen Tromsøundersøkelse!

Stadig flere har livsstilssykdommer både i Norge og Russland, men norske menn lever 15 år lengre enn russiske menn og norske kvinner lever åtte år lengre enn russiske kvinner. I det internasjonale samarbeidsprosjektet Heart to Heart, som har basis i Tromsøundersøkelsen ved UiT Norges arktiske universitet, forsøker forskere fra begge land å finne ut hvorfor det er så voldsom forskjell.

Det trenger du ikke! Røyking er mye farligere enn et par ekstra kilo rundt magen.

Er du sterk i klypa kan du regne med å leve lenger. Tall fra Tromsøundersøkelsen viser at de med sterk gripestyrke lever 20 prosent lenger enn de med svak gripestyrke.

Prosjektet «Heart to Heart» gransker årsakene til de voldsomme forskjellene mellom Norge og Russland på hjertesykdom. Svarene som nå begynner å tikke inn er av stor internasjonal interesse.

Nye resultater fra Tromsøundersøkelsen viser at overvekt og fedme øker faren for hjerteinfarkt dramatisk – sammenlignet med inaktivitet.

Gutter som sitter mer enn seks timer foran skjermen i helgene har lav beintetthet.

Mens forekomst og dødelighet av blodpropp i blodårene til hjertet og hjernen går ned, rammes stadig flere av blodpropp i lungene.

Fire-fem deltakere har fått målt så høyt blodtrykk at de umiddelbart har blitt henvist til UNN. 165 har fått melding om å kontakte lege.

Tromsø kommune, Næringsforeningen og UiT går sammen om en felles dugnad for Tromsøundersøkelsen. Dette gjør de ved å oppfordre ansatte til å bidra i arbeidstida.

Funksjonsevnen din kan være en indikator på hvor lenge du vil leve. Nå skal Tromsøundersøkelsen sjekke hvordan tromsøværingen ligger an.

Forskning har vist at det faktisk er menn som er minst følsomme for smerte, og i den syvende Tromsøundersøkelsen, som starter opp i dag, skal 20.000 personer få teste ut sin smertefølsomhet.

Hvordan står det til med tromsøværingene anno 2015? Viktige svar på det spørsmålet vil komme med den sjuende runden av Tromsøundersøkelsen, som startet 11. mars.

To spørsmål dominerte miniseminaret om folkehelsa i Tromsø 5. mars: Hvordan skaffe sikker finansiering av Tromsøundersøkelsen? Og hvordan sørge for at kunnskapen fra befolkningsundersøkelser blir tatt i bruk?

Helseundersøkelsen i Nord Trøndelag (HUNT) og Tromsøundersøkelsen står sentralt i folkehelsearbeidet i Norge.

I 40 år har UiT-forskere undersøkt tromsøværinger for å lære mer om sykdom og helse. Resultatene er både overraskende og viktige.
«Alle» er overbevist om at D-vitamin er et vidundermiddel. Bortsett fra mange av forskerne som jobber med det.

Demens og miljøgifter, impotens og fysisk aktivitet – det er bare noen av de nye forskningsprosjektene som er klare for sjuende runde av Tromsøundersøkelsen.

Du har mellom 200 og 400 forskjellige miljøgifter i kroppen, og disse er i stadig endring.

Verdens største nyrestudie er i gang, og over 1000 tromsøværinger stiller opp for å gi forskerne svar på kroppens mysterier.
Hvis du er av dem som ser lyst på livet og i tillegg setter stor pris rykende varm kaffe, så skal du bare fortsette med det. Godt humør, samt 3-6 kopper kaffe per dag er rett og slett sunt for deg.

Tromsøundersøkelsen er unik i verdenssammenheng, og er en utømmelig kilde til helseforskning. 25.juni fikk den omfattende befolkningsundersøkelsen forskningsprisen ved Det helsevitenskapelige fakultet.
Mens mediene skriver at tilfeller av hjerteinfarkt øker dramatisk om vinteren og etter snøvær, viser forskning at hjertene til folk i Tromsø er lite påvirket av været. Kun de eldste har en liten økt risiko for hjerteinfarkt på kalde dager og etter store snøfall.

Hele sju av ti 15-16-åringer i Tromsø og Balsfjord går rundt med gule stafylokokker i halsen, mens rundt 50 prosent har bakterien i nesen. - En ugunstig utvikling, mener forskere.

I Norge snuser cirka 25 prosent av gutter mellom 16-24 år hver dag, og 8 prosent av jentene gjør det samme, men er snus egentlig så farlig?

Marie Kjærgaard ved Helsefak har analysert en befolkningsstudie og sett at de med lite D-vitamin har 41 prosent større risiko for å være deprimert.

Forskning viser at fysisk aktivitet i voksen alder reduserer risikoen for benskjørhet og benbrudd.

Kvinner på over 170 cm med et høyt insulinnivå i blodet, kan ha høyere risiko for brystkreft. Kombinert med lite fysisk aktivitet kan dette bety dårligere odds for å overleve kreften.

Trenden for hvem som står i risikosonen for hjerteinfarkt er under endring. Nye funn tyder på at de som har størst risiko, er middelaldrende kvinner og eldre.

En høy og overvektig mann har over fem ganger høyere risiko for å få blodpropp enn en som er liten og tynn.

Hvis du trodde du kunne trene deg ut av faren for å få 2-diabetes, må du tro om igjen. Det viser seg nemlig at hvis du har 2-diabetes i familien, er sykdomsrisikoen like høy som om du slet med overvekt.

Kvinner lever i gjennomsnitt lenger enn menn. Men røyking ser ut til å redusere kvinners levealder ned til mannens nivå.

Lone Jørgensen, forsker ved Institutt for samfunnsmedisin, vant nylig Extra-prisen for sin forskning som viser sammenheng mellom beinskjørhet og åreforkalkning.
Den unike helseundersøkelsen Fit futures er en utvidelse av Tromsøundersøkelsen, og skal prøve å finne ut hvordan det egentlig står til med 15- og 16-åringers helse og livsstil.

For andre gang i sitt liv stiller Åge Andersen opp for Tromsøundersøkelsen. I dag fikk han æren av å være deltager nummer 12.000.