Studenter kan halvere matbudsjettet


Auditoriet på UiT var stappfullt da instagrammer Karen Elene Thorsen skulle gi tips til hvordan man kan spare penger på mat. 

Karen Elene Thorsen
Den "fattige studenten" Karen Elene Thorsen besøkte i forrige uke UiT for å inspirere studenter til å lage billig og god mat. Foto: Kristoffer Myhre 
Fordi å lage mat er en stor del av student-hverdagen, inviterte UiT Karen Elene Thorsen, som er kjent på instagram som @fattig.student, for å inspirere studenter i matlagingen. 

Jeg var dårlig med penger. Jeg kunne bruke hele lønna på en dag, og når vi gikk ut så var jeg konge på byen, sier Karen Elene Thorsen.

Hun forteller at hun som ny student flytta til New York og levde "drømmelivet". Hun brukte altfor mye penger, og da hun flytta tilbake til Norge så ville hun spare penger.

– Jeg ville fortsette å spise sunt. Derfor startet jeg med å lage ukemeny for å lage billigst mulig mat. Jeg sparte så mye penger at jeg fikk råd til å reise en hel måned til Sør-Afrika, sa Thorsen.

Bruker 3–400 kroner i uka

Hun fant ut at hun kunne dele dette med andre "fattige studenter" for å hjelpe dem til å spare penger, og startet derfor instagramkontoen @fattig.student. Her deler hun ukemenyer og oppskrifter, og hun har nå hele 186 000 følgere. Denne høsten har hun gitt ut kokebok, og hun tar en bachelor i livsstilsendring og folkehelse.  

– En gjennomsnittlig student bruker ca. 800 kroner på mat i uka, jeg bruker 3–400 kroner.

– Hvordan jeg bruker så lite penger på mat? Skriv ned en middag du har lyst på, og bruk samme ingredienser i flere andre middager, sier den "fattige studenten".

Hun forklarer at hun lager ukemeny for fire middager, fordi det blir alltid rester eller man blir invitert til en venninne eller noe.  

Dra aldri på matbutikk sulten

Karen Elene sier at hun drar kun på butikken en gang i uken, av og til to. – Ikke dra dit hver dag, da drar du alltid med deg noe ekstra, spesielt hvis du er sulten.

skål med suppe
På @fattig.student finner du ukemenyer og oppskrifter til billig og sunn mat. Foto: Karen Elene Thorsen

Hun anbefaler å bruke butikkenes billigmerker og å sjekke tilbudsdisken.

– I tilbudsdisken finner du mat som kanskje er på vei til å gå ut på dato. Kanskje kan du redde noe mat fra å bli kastet, sier Thorsen. Hun oppfordrer til å tenke på miljøet. 

Ikke kast mat! sier Karen Elene Thorsen.

Nordmenn kaster ca. 385 000 tonn spiselig mat i året. Det blir 42,6 kg per nordmann, hvert år.

– Hvis du kaster mat, så kaster du faktisk penger rett i søpla, sier Thorsen. Hun syns det er trist at vi i Norge kaster mat, men mennesker dør av sult andre steder i verden. Dette må vi gjøre noe med. 

Best før, men ikke dårlig etter

Karen Elene forteller at hun selv pleide å hive mat når det begynte å nærme seg datoen på pakken, i tilfelle den var blitt dårlig.

BRØD

Nordenn kaster for mye brød! Her er tips til hva du kan lage av brød-rester:

  • Hvitløksbrød
  • Krutonger
  • Arme riddere
  • Griljermel
  • Ostesmørbrød
  • Ristet brød
  • Frys det ned!

– Ikke heng deg opp i best før-datoen. Maten er best før, men ikke dårlig etter, sier hun. 

Bruk ditt eget instrument, nemlig sansene dine. 

Se, lukt og smak på maten, da finner du ut om den er dårlig, sier Thorsen.

Hun sier at egg kan holde seg opp til et halvt år etter best før-datoen. Og biff er ofte mørere og smaker bedre når den har passert best før-datoen. Man kan også fryse mat, da er  holdbarheten enda lengre. 

– Man kan fryse ned både ost, melkeskvetter, fløteskvetter og middagsrester som supper og gryteretter, sier Thorsen. Hun tipser også om at man kan fryse både frukt og grønnsaker, som blant annet kan brukes i smoothies. – Man kan til og med lage en supergod frokost med frosne bananer, havregyn og kakao – det blir en kjempegod sjokoladegrøt! 

Hun oppfordrer også til å lage en egen matkonto, for da vet du alltid at du har penger til overs til mat.

Hva slags mat lager en UiT-student?  

Kenny Jensen: 19 år, studerer odontologi, har bodd 4 år hjemmefra.

Kenny Jensen, odontologi-student UiT. Foto: privat
Hva er viktigst for deg når du velger hva du skal ha til middag? 

– At det er sunt, billig og smaker godt. Jeg kjøper gjerne dyrere mat en uke, for å ha noe bedre å spise og fordi jeg da liker maten bedre.

Spiser du annerledes etter at du ble student? 

– Jeg spiser mindre fisk i ukedagene. Men jeg er hjemme hos foreldrene mine i helgene, og da får jeg mere fisk. Jeg spiser også mindre potet når jeg lager mat selv.

Har du en favoritt-rett som du lager ofte? 

– Kylling med lime og krydder i en tacolefse. Det er kjempegodt!

Hva er ditt beste mattips for å spare penger? 

– Melde seg inn i kundeklubber, slik at man får gode tilbud og billigere varer. Du må også følge med på kuponger som kommer i ulike klubber, og følge med når butikkene har salg. Da kan du hamstre og fylle opp fryseren. 

 

Emma Brandt: 20 år, studerer psykologi, har bodd 1 og 1/2 år hjemmefra.

Emma Brandt, psykologi-student, UiT. Foto: privat

Hva er viktigst for deg når du velger hva du skal ha til middag? 

– At det er billig, men godt.

Spiser du annerledes etter at du ble student? 

– Jeg liker å lage mat fra grunnen. Det er gøy å prøve selv, og spise litt andre ting enn jeg var vant til hjemmefra. 

Har du en favoritt-rett som du lager ofte? 

– Vegetar tikka masala. Jeg bruker søtpotet og gulrøtter istedet for kylling. Også lager jeg hjemmelaget naan-brød. 

Hva er ditt beste mattips for å spare penger? 

– Jeg bruker mange av tipsene til @fattig.student. 

 

På Twitter   #norgesarktiske