Feiring av Handelshøgskolens 10-årsjubileum


For ti år siden ble Handelshøgskolen etablert. Jubileet ble feiret med underholdning og foredrag i Tromsø og Harstad den 1. oktober.

Feiring med vafler, DJ, filmvisning og lunsjforedrag i Tromsø

DJ Funky Halvor satte stemningen i Tromsø. Foto: Sunniva Katharina Thode

Festen i HHTs lokaler i Breivang ble satt i gang med at studenter og ansatte kunne kose seg med vafler akkompagnert av hit-rekker spilt av DJ Funky Halvor. Som en del av jubileet ble det filmvisning av «Ho Hansina i Breivika» av Sirkka Seljevold. Den lune filmen portretterte Hansine Hansen og historien i Breivikaområdet. Hansine Hansen var den som gav Breivangområdet til bygging av husmorskolen der HHT nå har sine lokaler.

Feiringen ble så fortsatt med lunsjforedrag i kantinen på HHT. Masterstudent Kjell-Petter Hetland var konferansier og leverte morsomme og tørre samfunnsøkonomivitser mellom foredragene.

Professor Derek Clark (HHT) holdt foredraget “From the sexy bride’s ugly sister to beauty queen in only thirty years”. Han tok for seg historien til etableringen av Handelshøgskolen og leverte historien om motgang, konkurranse og fusjoner med glimt i øyet og spenstige kommentarer. Publikum lo under hele presentasjonen og koste seg med hans skråblikk på alle prosessene HHT har vært igjennom i etableringsfasen.

Hvor mye skade kan de gjøre? Derek Clark om de ansatte i etableringsfasen til Handelshøgskolen.

Derek Clark og Kjell-Petter Hetland. Foto: Sunniva Katharina Thode

Prorektor for utdanning Wenche Jackobsen (UiT) holdt foredrag om Handelshøgsskolens betydning for Nord-Norge. Hun trakk spesielt frem Handelshøgskolens store formidlingsaktivitet og sa at resten av UiT har mye å lære av HHT. Jackobsen trakk frem statistikk som viser at HHT er sterkt bidragende til rekruttering av arbeidskraft og vekst i Nord-Norge. Hun overrakk også en bildegave fra UiT til HHT med formodning om at det må henge slik at studentene ser det.

Ellen Dybdahl Foto: Sunniva Katharina Thode

Ellen Dybdahl (HHT-dagen) holdt fordrag om HHT-dagen som studentorganisasjon og hvordan de der får bruke ting fra undervisningen i praksis ved å for eksempel arrangere studentkonferansen HHT-dagen som er torsdag 3. oktober i år.

Direktør Ida Kristine Jakobsen (Clarion Hotel The Edge) holdt foredraget «Handelshøgskolens verktøykasse – en gave til næringslivet i Tromsø». Hun trakk frem sine egne studier og hvordan hun i sin jobb bruker de ulike emnene hun har tatt ved Handelshøgskolen UiT.

Førsteamanuensis Anders Hauge Wien (HHT) holdt foredrag om baksiden av digitalisering og hvorfor roboter og automatiserte tjenester ikke alltid er det beste for forbrukere. Han trakk frem at digitalisering tar større og større deler i livet vårt og at den må brukes riktig for at det ikke skal gå på bekostning av våre verdier som mennesker med behov for nærhet, sosial kontakt og å bli sett som det unike individet vi er.

Sjømatanalytijer Ingrid Kristine Pettersen (Sjømatrådet) holdt foredraget «Fra tørr samfunnsøkonom til trendy spåkvinne». Hun snakket om sjømatnæringen i vekst, verdien i sjømat og behovet for folk med økonomiutdanning. Hun trakk frem at 40 % av de ansatte i sjømatrådet har utdanning fra UiT, hvorav halvparten har økonomiutdanning.

 

Feiring med kake, Kaja Bremnes og foredrag i Harstad

Kaja Bremnes. Foto: Thomas Rolland

Festen i Harstad ble åpnet i foajéen av assisterende instituttleder Trond Bottolfsen og viserektor Kriss Rokkan Iversen med underholdning av Kaja Bremnes’ vand Jackie Charles og kaker fra Betty’s Tesalong. Feiringen ble så fortsatt med en rekke foredrag i Panorama café.

Kriss Rokkan Iversen og Trond Bottolfsen. Foto: Thomas Rolland

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen (Eika-gruppen) holdt foredraget «Æraen med negative renter: Tilfeldigheter eller skjebnen?». Han snakket om hvordan økonomien påvirkes av nyhetsbildet og av globale hendelser og at stadig flere land opererer med negativ rente. Andreassen mener at det bare er snakk om tid før negativ rente er en realitet i Norge også. Han trakk frem at det eneste som med sikkerhet vil sikre økonomisk vekst er at det fødes flere barn og sa med glimt i øyet at vi må jobbe mot sentralisering, da det fører til at det fødes færre barn.

Banksjef Tore Karlsen (Sparebank 68° Nord) holdt «Handelshøgskolens betydning for regionen». Han understreket betydningen av å ha et universitet i regionen, både for å sikre vekst og utvikling og for å tiltrekke seg nye arbeidstakere utenfra. Karlsen sa at det er viktig med tilgang på kortreist lokal utdanning og dro frem at 11 av 22 ansatte i sparebanken i Harstad har sin utdanning fra UiT Handelshøgskolen Harstad.

Daglig leder Ola Karlsen (Harstad Skipsindustri AS) holdt foredrag om hvordan de ved å gjøre skipsverftene i byen mer kompakt frigjør store arealer til fremtidig byutvikling. Han sa at verftene som ligger sentralt i byen skal redusere arealbruken gjennom større bruk av underleverandører og mer effektiv drift. Karlsen sa at det vil frigi store sentrumsarealer og Harstad Skipsindustri har store planer for eiendomsutvikling i Harstad sentrum. Det vil være med på å tilrettelegge for en positiv utvikling av byen som vil være viktig for å tiltrekke seg beboere og sikre fortsatt vekst i byen.

Ola Karlsen. Foto: Thomas Rolland

Førsteamanuenser Kjersti Karijord Smørvik og May Kristin Vespestad (HHT) holdt foredraget «Opplevelsesøkonomi – vår nye vekstnæring». De snakket om hva byens fremtidige rolle er når byens butikker opplever økt konkurranse fra blant annet netthandel og kjøpesentre. De trakk frem at det er viktig at byen gjøres om til et opplevelsessentrum og dermed bidra til at butikkene kan ta del i den nye opplevelsesøkonomien. 

Professor Baard Herman Borge (HHT) dro frem tidligere masteroppgaver i foredraget «Glimt fra knallgode masteroppgaver i ledelse». Han ga tilhørerne et lite innblikk i bredden av masteroppgavene ved studiet i ledelse, erfaringsbasert master og trakk frem at fellestrekket er at de har kommet frem til noe som faktisk kan brukes.

Baard Herman Borge. Foto: Thomas Rolland

Skrevet av Sunniva Katharina Thode (campus Tromsø) og Thomas Rolland (campus Harstad).

På Twitter   #norgesarktiske