UiT med opprop for å få universitetene til å ta klimaansvar

Under Arendalsuka tar rektor Anne Husebekk og seniorrådgiver Andrea Tilche til orde for et opprop for alle universitetene, høyskolene og forskningsinstitusjonene i Norge, om å gå foran i klimakampen.

Henriksen, Lise Lotte
Publisert: 12.08.19 14:04 Oppdatert: 30.08.19 08:06
Tromsø Alta Hammerfest Kirkenes Harstad Narvik Bardufoss Svalbard Bodø Mo i Rana

Rektor Anne Husebekk og seniorrådgiver Andrea Tilche Foto: Jørn Berger Nyvoll

– Det er fortsatt altfor stort gap mellom gode målsetninger og intensjoner, og det som faktisk skjer og følges opp i praksis. Dette svekker universitetenes, høyskolenes og forskningsinstitusjonenes troverdighet. Hovedsaken er at ledelsen ved universiteter og høyskoler viser at målsetningene er mer enn vakre visjoner. Effektive tiltak må raskt på plass i samarbeid mellom ledelse og ansatte på alle nivåer, heter det i oppropet som kan leses i sin helhet her.

Inspirert av Belgia

Ideen om oppropet kommer fra Belgia, hvor professorer og andre fra akademia signerte et opprop for å få universitetene til å ta mer ansvar i klimaspørsmålene på alle områder fra forskning og utdanning til egen drift.  

– Vi oppfordrer Norges universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner å vise at de tar forskningen sin på alvor ved å vise vei i klimakampen, og innføre tiltak som minimum halverer klimagassutslippene i egen virksomhet senest 2025, står det i oppropet.

Ønsker mer klima i undervisningen

Seniorrådgiver Lars-Otto Reiersen, som har jobbet tett med Andrea Tilche i denne saken, mener også det er viktig å få inn klima i alle undervisningene.

– Universitetene må ta ansvar for å få klima inn i undervisningene. Vi utdanner for eksempel statsvitere og jurister som ikke kan noe om klimaendringene. Det er viktig for å kunne møte utfordringene vi har, og som vi vet vi vil få flere av. Vi trenger mennesker som kan gi gode råd, på alle arbeidsplasser. Vi kan ikke sitte med administrativt ansatte med kunnskap basert på gårdagen, sier Reiersen.

Må forplikte seg

Onsdag den 14. august stiller Husebekk og Tilche opp på No9 CC Café i Arendal for å oppfordre hele landets universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner til å gå foran i klimakampen. 

– Vi ønsker at alle skriver under. Skriver du under må du også være med å gjøre endringer på hele undervisningsopplegget. Da må du gjøre din del for at det skal skje, sier Reiersen.

Oppropet finner du her

Arrangementet vil finne sted på No9 CC Café i Arendal, onsdag 14. august klokka 10.15 til 10.45.

Henriksen, Lise Lotte
Publisert: 12.08.19 14:04 Oppdatert: 30.08.19 08:06
Tromsø Alta Hammerfest Kirkenes Harstad Narvik Bardufoss Svalbard Bodø Mo i Rana
Vi anbefaler