Visste du at alger spiser CO2? Visste du at CO2 kan brukes til å lage plastikk og medisiner? Og visste du at at det fins sjøaper? Kom på CO2-dagene på Vitensenteret imorgen så får du vite mer om og eksperimentere med CO2!
Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er over to år gammel, og kan ha innhold som er utdatert.
CO2 som ressurs
Hun forteller at på UiT forsker man på utrolig mye forskjellig relatert til CO2. - Vi har forskere som jobber med CO2 målere for å avsløre om folk har magesår, andre jobber med sedimenter i havet for å se hvor mye CO2 som lagres der, og vi på kjemi forsker på CO2 som en ressurs.- Vi forbereder oss på en fremtid uten olje, derfor forsker vi på måter CO2 kan brukes i plast- og medisinproduksjon, sier Hopmann. Les også: Pengedryss til fremtidsrettet CO2 prosjektAlger og sjøaperPå Teknolabben er det algeproduksjon som er i fokus. Her forteller forskerne om hvordan alger produseres og hvordan det hele henger sammen med CO2. - Vi har laget klar 100 ta-med-hjem alge kit som barna kan få, forteller alge-forsker Richard Ingebrigtsen. Her kan de, ved hjelp av gjær og sukker, mate algene med CO2 slik at de vokser og blir flere, forteller han. Som en liten bonus følger det med i kiten noen helt spesielle sjøape-egg som man kan tilsette algene. - Sjøapene spiser alger og vokser seg store, så da får du ett eller flere nye kjæledyr hjemme i vinuskarmen, forteller Ingebrigtsen. Les også: Massedyrker havets mikrodiamanter
Kjemieksperiment
I den lille grønne butikken kan barna regne ut CO2 avtrykket til forskjellige grønnsaker og frukter. Forsker Ann Eileen Lennert leker med paprika og brokkoli. Foto: Ellen Kathrine Bludd
På Våtlabben kan barna være med på et kjemieksperiment. - Vi skal se på hvordan rødkålsaft endrer farge etter hvor surt det er i vannet, forteller kjemikeren.
- Ungene kan eksperimentere med å tilsette vaskepulver, natron, eddik og CO2 og se hvordan fargen endrer seg dramatisk, sier Hopmann.
Hun understreker at dette kun er kjøkken-kjemi og det er ingen farlige stoffer involvert.
Av andre spennende CO2 aktiviteter kan barna også prøve det store klimaspillet, lære om CO2 i havet, og beregne CO2 utslipp av den siste middagen sin.
I den lille grønne butikken kan man leke med grønnsaker og frukt, og prøve å beregne CO2 avtrykket til forskjellige typer mat. Jo lengre reisevei, jo større avtrykk, forteller Kathrin Helen Hopmann.