Bedre samarbeidsklima med Kina

Teknologimiljøet i Narvik har i en årrekke hatt et godt samarbeid med Kina, men samarbeidet fikk en knekk etter Nobelprisen i 2010. Nå styrkes det igjen.
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 12.05.17 00:00 Oppdatert: 12.05.17 15:43

Rektor Anne Husebekk (t.v.) og resten av delegasjonen fikk et silketrykk i gave etter å ha signert samarbeidsavtale med Zhejiang University of Science & Technology.
Rektor Anne Husebekk (t.v.) og resten av delegasjonen fikk et silketrykk i gave etter å ha signert samarbeidsavtale med Zhejiang University of Technology. Foto: Karine Nigar Aarskog

– Vi har signert to avtaler som er med på å befeste det samarbeidet vi har hatt og gi oss fart fremover. Vi har mange gode initiativ på gang og en del søknader som vi skal utforme sammen, og jeg har stor tro på framtida her, sier dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi i Narvik, Bjørn Solvang.

Shanghai Tower er, med sine 632 meter, verdens nest høyeste bygning og har en imponerende utsikt.
Shanghai Tower er, med sine 632 meter, verdens nest høyeste bygning og har en imponerende utsikt. Foto: Karine Nigar Aarskog

Under sitt nylige besøk i Asia signerte rektor Anne Husebekk samarbeidsavtaler med blant andre Zhejiang University of Technology og Zhejiang Sci-Tech University. Begge ligger i Hangzhou, i provinsen Zhejiang, nordvest for Shanghai. Provinsen er den raskest voksende økonomien i Kina og er et tyngdepunkt for industri og innovasjon i Kina.

– De to universitetene har tidligere vært mest knyttet til industrien, men nå er de blitt breddeuniversitet. Med de nye samarbeidsavtalene har alle fakultetene ved UiT mulighet til å samarbeide med dem, sier Wei Deng Solvang, leder for Institutt for industriell teknologi. 

Sterkt fokus på Arktis

Visepresident ved Zhejiang Sci-Tech University, Zhengrong Gao, sier han er fornøyd med avtalen de har inngått med UiT.

– Vi tror at våre studenter og ansatte har stor interesse av å komme til deres universitet, sier Gao.

Les også: Vil samarbeide med Asias beste universitet

– Det er tydelig at det er et sterkt fokus på Arktis som gjør at vårt universitet, som ligger så langt nord, har en attraksjon. Når vi attpåtil har gode faglige miljøer, så vil selv universiteter i Kina med høy ranking ønske å samarbeide med oss, sier UiT-rektor Anne Husebekk.

Se Anne Husebekks videoblogg fra reisen

300 kinesiske studenter

Tidligere Høgskolen i Narvik, som nå har fusjonert med UiT, har siden midten av 1990-tallet samarbeidet med miljøer i Kina om ingeniørfag og teknologi. I tillegg til å ha felles forskningsprosjekter, har det siden 1995 blitt utdannet rundt 300 kinesiske studenter i Narvik. En stor del av dem er blitt værende i Norge og fått nøkkelposisjoner i norske bedrifter. Men også de som returnerer er verdifulle for miljøet i Narvik.

– Mange av de som reiser tilbake til Kina fortsetter vi å ha kontakt og samarbeid med, sier Deng Solvang.

Instituttleder Wei Deng Solvang og dekan Bjørn Solvang holdt innlegg på Zhejiang University of Science & Technology.
Instituttleder Wei Deng Solvang og dekan Bjørn Solvang holdt innlegg på Zhejiang University of Technology i Hangzhou. Foto: Karine Nigar Aarskog

Områdene for samarbeid har hittil dreid seg om industriell teknologi og småskala intelligent produksjon, altså hvordan man får produksjonssystemer i stand til å bli fleksible og omstille seg på kort tid, for å utvikle nye produkter.

– Her har vi mye å lære av kineserne, sier Deng Solvang.

Nordland fylkeskommune har dessuten en vennskapsavtale med provinsen Zhejiang.

– Den omfatter samarbeid om næring, utdanning og forskning. Nå som UiT skriver egne samarbeidsavtaler med to universiteter, vil de konkretisere noen av punktene i avtalen mellom fylkeskommunen og Zhejiang provinsen, sier Deng Solvang.

CO2-fri energi

Et konkret samarbeidsprosjekt som allerede er i gang mellom Institutt for bygg, energi og materialteknologi ved UiT og Zhejiang University of Technology, er Zero Carbon Economy for the High North. Prosjektet har nylig fått 1,4 millioner kroner over tre år fra SIU.

– Målsettingen er å etablere et langsiktig akademisk samarbeid med fokus på CO2-fri energiproduksjon i det kalde klimaet vi har i nord. Det vil bidra til en strategisk utvikling av infrastruktur i vår region, sier instituttleder Bjørn Reidar Sørensen.

Bjørn Reidar Sørensen leder Institutt for bygg, energi og materialteknologi i Narvik.
Bjørn Reidar Sørensen leder Institutt for bygg, energi og materialteknologi ved UiT i Narvik. Foto: Karine Nigar Aarskog

Samarbeidet omfatter både forskningssamarbeid og studentutveksling og involverer også næringslivet i begge land.

– Den gir blant annet en fantastisk mulighet for studenter å få erfaring fra relevante jobber i et annet land gjennom internship, sier Sørensen.

Lettere politisk klima

Samarbeidet med Kina ble vanskelig etter 2010 på grunn av den politiske situasjonen etter Nobelprisen, og stoppet delvis opp i noen år. Nå som det politiske klimaet mellom Norge og Kina er blitt mer normalisert, er det også enklere å få til formelle avtaler i akademia. Det har delegasjonen fra UiT fått erfare.

Anne Husebekk og hennes følge besøkte også fire universiteter i Kinas største by, Shanghai; Fudan University, Shanghai Jiao Tong University, Tongji University og Shanghai Ocean University. Her var hensikten å sondere mulighetene for å inngå avtaler, og ifølge Husebekk kan det være aktuelt for alle disse universitetene.

Les også: UiT satser internasjonalt

– Vi er blitt utrolig godt mottatt, og mange ønsker å samarbeide med oss. Nå må vi nok bruke litt tid på å sortere og fordøye alle inntrykkene, sier hun, og avslutter:

– Jeg håper at alt arbeidet vi har nedlagt sammen på denne turen skal bidra til at vi får gode utvekslinger med studenter fra Norge til Kina og fra Kina til Norge, men også prosjektsamarbeid med forskerne. Samarbeid med kinesiske universitet bringer en ny dimensjon inn i vårt internasjonaliseringsarbeid, for UiT har ikke vært så gode på Kina tidligere. Dette har vært et utrolig spennende besøk. 

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 12.05.17 00:00 Oppdatert: 12.05.17 15:43
Vi anbefaler