Frir til folket med vin, sjømat – og kunnskap om havet

28.03.17 Trude Haugseth Moe

K. G. Jebsen-senter for havrett ved Jurfak ønsker å gjøre sin forskning mer spiselig – bokstavelig talt – og inviterer deg til «Havets hemmeligheter": en serie med populærvitenskapelige foredrag der du får servert både vin, sjømat, og forskning om havet!

Forskerne Elise Johansen (t.v.) og Irene Dahl inviterer til første kvelden med "Havets hemmligheter" - en serie populærvitenskapelige foredrag fra KG Jebsen-senter for havrett. 6. april skal de fortelle om "snøkrabbekrigen" i Champagnekantina på UiT – mens du kan nippe til et glass vin og litt fingermat fra havet! Foto: T. H. Moe

– Vi har lyst til å gjøre forskningen vår mer kjent og tilgjengelig. Ikke bare for fagmiljøet, men for «folk flest» – og i en litt mer hyggelig setting enn en forelesningssal, forklarer Christin Skjervold, administrativ leder for KG Jebsen-senter for havrett, som er en del av Det juridiske fakultetet ved UiT.

Alle er invitert

Senteret inviterer derfor alle med interesse for forskning, hav og havrett, til «Havets hemmeligheter» – en serie populærvitenskapelige foredrag i den såkalte «Champagnekantina» på Det juridiske fakultetet, der man får servert både lekre småretter – selvsagt fra havet –  vin eller mineralvann og populærvitenskapelige foredrag av forskere. Arrangementet og serveringen er gratis.

Vil vise fram forskningen

– Vi synes det er veldig artig å vise fram hva vi holder på med, og dele kunnskapen som fins her. Mange skjønner ikke helt hva man forsker på når det gjelder havrett, men faktum er at Norge har tradisjon for å være langt framme når det gjelder utvikling av lover for hav og ressursene fra havet. Det går helt tilbake til Jens Evensen, Norges første og eneste havrettsminister på 1970-tallet, forteller Skjervold.

– Havrett spiller også en stor rolle når det gjelder å sikre en bærekraftig utvikling av havområdene, tilføyer Irene Dahl. Hun er forsker ved K.G. Jebsen-senter for havrett og skal holde et innlegg på det første arrangementet i serien, sammen med kollega Elise Johansen.

Få fakta om snøkrabben til vinen

Snøkrabben og striden rundt den er tema for første utgave av "Havets hemmeligheter.". Foto: Jan Sundet

Første «Havets hemmeligheter» blir allerede 6. april, og da er det snøkrabben, en ny art i norske farvann, folk skal få stifte bekjentskap med – mens de kanskje nipper til et glass hvitvin.

Jan Sundet fra Havforskningsinstituttet, vil vil gi et innblikk i snøkrabbens biologi og utbredelse , mens Elise Johansen og Irene Dahl fra Det juridiske fakultetet vil ta publikum gjennom de politiske og rettslige problemstillingene snøkrabberessursene reiser.

Hvem har rett til å fange snøkrabben?

Tirsdag 24 januar avsa Øst-Finnmark tingrett dom i saken mot skipperen og eieren av en litauisk fangstbåt for å ha fisket snøkrabbe på norsk kontinentalsokkel i området som betegnes som «Smutthullet». Retten frifant både skipperen og selskapet Arctic Fishing.  I mai er en ny og lignende sak berammet for domstolene. Denne gangen berøres også spørsmål knyttet til forvaltningen av Svalbard og fiskevernsonen.

For hvem har egentlig rett til å regulere snøkrabbefangsten? Her er Norge og EU langt fra enige.

Det blir også anledning til å stille spørsmål til forskerne.

Flere «Havets hemmeligheter»

Kvelden er ikke et engangstilfelle, det vil bli flere «Havets hemmeligheter». Det neste i rekka er et lunsj-foredrag 26. april om et svært aktuelt tema, nemlig dagens fiskekvoter. 8. juni vil det handle om klimasøksmålet mot staten. Mer info om dette kommer – men det kan være lurt å holde av datoene!

– Vi håper mange blir fristet til å komme og få litt kunnskap i en avslappet og hyggelig atmosfære, med et glass vin og en matbit til, lokker havforskerne.

«Havets Hemmeligheter» - en serie populærvitenskapelige foredrag fra K.G. Jebsen-senter for havrett:

1. gang, med tema: «Snøkrabben – en ressurs eller til besvær?»:  6. april kl 19.00 -20.30 i Champagnekantina, Teorifagbygget Hus 6, UiT.

Innlegg av Jan Sundet, Havforskningsinstituttet, og Irene Dahl og Elise Johansen fra KG Jebsen-senter for havrett ved Det juridiske fakultet.

Lett servering, vin og mineralvann.

Arrangement og servering er gratis.

Obs! På grunn av servering ønsker arrangørene påmelding til: christin.skjervold@uit.no innen 4. april.

Lenke til Facebook-arrangementet er her!

På Twitter   #norgesarktiske