Rekordtidlig vår i Botanisk hage

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er over to år gammel, og kan ha innhold som er utdatert.

Denne planten hører egentlig hjemme i Afrika, men blomstrer nå i Botanisk hage.

Denne arten, Draba hispanica, kommer fra Marokko. Alle foto: Randi Solhaug

Den varme våren har gjort at blomstringa har skutt fart i Tromsø arktisk-alpine botaniske hage. Faktisk er det rekordtidlig vår – også her.

Iris i full blomst.

Det har gjort at man har vært nødt å kaste om på programmet for hagen i mai. Opprinnelig var det annonsert at temaet ”Maiblomstring” med påfølgende omvisning i hagen skulle skje i siste halvdel av mai, men med den farten blomstringa skjer nå – ja, så kan man ikke vente.

Derfor er det satt opp en ekstra tidlig omvisning allerede i dag, 4. mai klokken 18. Har du ikke anledning i dag, er hagen åpen hele sesongen. Sjekk også ut det øvrige programmet for 2016.

Afrikansk plante

Det kommer nok som en overraskelse på noen og enhver, men vi kan faktisk dyrke afrikanske planter ute i Tromsø. Flere arter fra Sør-Afrika og Marokko ser ut til å trives veldig godt langt forbi polarsirkelen.

Disse artene holder opprinnelig til i høye fjellstrøk, og er derfor ganske hardføre. Den gulblomstra puteplanten Draba atlantica fra Marokko var for eksempel den aller første arten som blomstra i Botanisk hage i 2013. (Teksten fortsetter under bildet)

Hundetann og primula i skjønn forening.

Topp i juni/juli

Akkurat nå blomstrer blant annet primula, iris, hundetann og krokus i hagen. I tillegg er det begynt å blomstre i sildresamlinga (saxifraga).

Ledende forskningstekniker Kristian Nyvoll forteller at også rhododendron-plantene er på full fart, og noen har allerede begynt å blomstre.

Men vil du vente til hagen er på topp i blomstring, må du vente til rundt St.Hansaften, altså i slutten av juni og tidlig juli.

Sildresamlinga (saxifraga) i Botanisk hage mai 2016.
På Twitter   #norgesarktiske