Lov og rett "på ekte"

Endelig ute av lesesalen! 4. årsstudentene i rettsvitenskap har den siste måneden vært ute i praksis. Hvordan ble overgangen til Det virkelige livet? Og hvor mye ligner egentlig juristlivet på advokatserien "Suits"?

Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 17.12.15 00:00 Oppdatert: 13.02.19 13:04

Annerledes hverdag hos politiet for praksisstudentene fra Jurfak: (f.v.) Simon, Nystuen, Line Moe Hansen og Asllat Heandara Sara.

 

Det juridiske fakultetet ved UiT- Norges Arktiske Universitet, er faktisk det eneste jusstudiet i Norge som tilbyr obligatorisk praksisplass for sine studenter.  126 studenter har forflyttet seg fra lesesal og teori til et mangfold av arbeidsplasser der jurister har sitt virke; fra private advokatkontor, Nav og forvaltning til politi og domstoler.

Men hvordan har det gått med studentene i møte med Virkeligheten? 

I det flotte nye Politihuset i Tromsø, sitter Simon Nystuen på et møterom han deler med medstudentene Asllat Heandara Sara og Line Moe Hansen.

 - Hvordan har det vært å jobbe å komme ut i "Det virkelige liv", etter fire år på lesesalen?

 - Helt utrolig egentlig, utbryter Simon. Han skulle ønske praksisen varte enda lenger enn en måned.

- Det har vært ei stor omveltning, men utrolig positivt. Vi har fått bekrefta at vi kan noe, og at det vi har lært kan brukes, sier Simon.

 På tampen av den fjerde uka i praksis har de fått være med på mye. De har vært i retten, vært med på avhør av barn og fått kjøre patruljebil.

 De har også jobbet med vurdering av skyldsspørsmål og straffeutmåling og gitt forslag til straff i forskjellige saker: både trafikk-, narkotika- og sedelighetssaker.

 - Har det vært vanskelig, å skulle bestemme straffen til folk?

- Ja! kommer det samstemt, og alle ler.

- Det har vært veldig utfordrende, men det har også vært veldig spennende, synes Simon.

- Særlig når vi får tilbakemelding fra veilederne våre i politiet, og de er enige i vår vurdering! Det er en veldig god følelse, smiler 4. årsstudenten.

 Tøft å se folks skjebner

- Hva har vært det mest utfordrende med å være i praksis?

- Å stå opp så tidlig, sier Simon og blir møtt med latter fra de andre.

Men de blir snart alvorlige.

- Det har vært ganske tøft å se folk sine skjebner, sier Simon.

- Ja, sedelighetssaker og slike ting, det er ikke er så lett å legge fra seg når arbeidsdagen er over. Og på grunn av taushetsplikten kan man bli sittende å tenke på det alene, forteller Line. 

 Snekkere uten hammer

De er enige om at det beste med oppholdet har vært å få anvende det de har lært. Å få mestringsfølelse, og se at teorien har ei forankring i det virkelige.

-  Vi har vært som snekkere som kan mye om snekring, men som aldri har fått ta i hammer og spiker, sier Simon.

På spørsmål om de kan tenke seg en jobb i politiet i framtida, kommer det et unisont "ja, helt klart!" fra de tre.

 Nye synspunkter

Politiadvokat Frode Stock har vært en av veilederne til studentene. Han synes det er gøy å ha studenter i praksis hos seg.

- Vi får inn nye synspunkter og perspektiver - det er både morsomt og nyttig. Vi syns også det er viktig å bidra til den unike praksisordninga man har i Tromsø. Jus i praksis er noe helt annet enn jus i teorien. Vi har bare gode erfaringer med praksisstudenter og vi oppfordrer gjerne flere til å prøve det, avslutter Stock.

 

Ekte lov og rett 

Aleksander Sandtrøen prøver ut dommerstolen i Nord-Troms tingrett. Kanskje vil han selv sitte her som dommer en gang?  Foto: Trude Haugseth Moe.

Aleksander Sandtrøen tar imot oss omgitt av store glassfasader og moderne design i Tromsø Tinghus.

I tingretten har han de siste fire ukene hjulpet dommerne i Nord-Troms tingrett i deres arbeidshverdag.

 Ordentlige personer bak

Han har fått varierte arbeidsoppgaver: blant annet har han skrevet utkast til kjennelser, straffeutmålinger, brev for dommere, og gjort rettskildesøk.

- Det mest utfordrende har vært å skulle levere et godt resultat som faktisk har betydning "på ekte". Det er faktisk ordentlige personer bak det vi gjør. Da vil man være 100 prosent fornøyd, det er ikke bare som å "slenge inn" en oppgave på studiet, forteller Aleksander.

 - Det artigste har kanskje vært når jeg har skrevet noe og så har dommerne brukt kjennelsen jeg har skrevet som den er. Da føler man at man har gjort nytte for seg, sier Aleksander.

Tøff virkelighet

- Hva har gjort mest inntrykk?

Han tenker litt.

- Det har vært når man ser menneskeskjebnene i retten. Det var spesielt en sedelighetssak i nær familie, hvor barn var involvert. Familiemedlemmene satt mot hverandre i rettssalen, det var mye følelser og noen gråt. Det er tøft å se virkeligheten, det er ikke bare fiktive personer som på studiet, forteller Aleksander.

 Han mener at stemninga i rettssalen preger en, og man har den med seg når man skriver etterpå.

 Han synes også det er spesielt å få vite hva som egentlig har skjedd i en sak, i løpet av rettssaken. Man vet jo lite på forhånd om hendelsene rundt en sak, det blir ikke avslørt før vitnene snakker i retten.

Respekt for jobben

 Han har fått respekt for jobben som dommer.

- De må være maks konsentrerte hele tida under rettssakene for å kunne skrive en dom. Det er ofte detaljer som avgjør saker, og de må få med seg alt. Det er veldig krevende, sier jusstudenten.

Oppholdet har gitt mersmak for Aleksander. Han kunne gjerne tenke seg å jobbe som tingrettsdommer en gang. Det er jobber som henger utrolig høyt og er vanskelige å få, men det er fint å ha et mål, mener Aleksander.

Aleksander kunne gjerne tenkt seg å blitt litt lengre på Tinghuset. Han har hatt spennende dager i praksis og synes også det er litt trist å forlate et hyggelig arbeidsmiljø.

- Men det er fint å ta med seg at det ikke er så skummelt å gå ut i arbeidslivet som man kanskje trodde. Vi har opparbeidet oss kunnskap, og det føles godt, avslutter den engasjerte jusstudenten.

 

Som i "Suits"? 

Guro Angell Steffensen har vært i praksis på et advokatkontor. Hun synes det har vært spennende å få teste ut litt av kunnskapene fra jusstudiet. Foto: Trude Haugseth Moe.

Guro Angell Steffensen har vært i praksis på advokatkontoret Justitia i Tromsø. Det er et firma som leverer advokattjenester til næringsdrivende og privatpersoner innen forretningsjus og alminnelig praksis.

 - Hvordan har det vært å gå fra lesesalen til ekte advokatpraksis?

 - Deilig! utbryter Guro.

Hun ser ut som hun føler seg hjemme på kontoret hun disponerer i de de stilfulle lokalene på advokatkontoret.

- Jus er noe helt annet her enn på studiet. Det er faktisk enklere, når man kan relatere seg til noe i praksis, mener Guro.

En pekepinn på juristlivet

Hun føler seg godt mottatt på kontoret, alle har tatt ansvar for at hun ikke skal kjede seg, og gitt henne varierte oppgaver. Blant annet har hun hatt ansvar for å utrede en reklamasjon av et hus. Da har hun deltatt i hele prosessen, fra møter med klienten til utredning og skriving.

- Advokatkontoret brukte alt jeg skrev, smiler Guro.

 Hun har kjent mestringsfølelsen bygge seg opp i løpet av praksisen, og en sikkerhet om at hun faktisk har lært ting som kan brukes til noe etter endte studier. Tidligere har det vært vagt hvordan man jobber som jurist; nå har hun fått en pekepinn.

Ønsker å bidra

Guros veileder i praksisen og daglig leder av Justitia, er Ingar Nordmo Olsen. Han forteller advokatkontoret har hatt studenter i praksis hos seg  "i alle år", samt studenter i deltidsjobb ved siden av studiene.

De liker å ha kontakt med studiemiljøet med tanke på rekruttering og å holde seg oppdaterte på hva studentene har på læreplanen. De ønsker også å bidra til praksisordningen til Det juridiske fakultetet ved UiT, der de selv har studert.

Uvant 

- I tillegg er studentene flinke, og vi har god nytte av dem. De kan ordne utredninger, forberede saker, skrive advokatbrev og ta rettskildesaker, sier advokaten.

Det som ofte er mest utfordrende for studentene ifølge Olsen, er at de er vant til å drøfte saker fra flere sider. Som advokat skal du kun argumentere for éi side: klientens.

- Det er uvant for studentene, ler Olsen. 

Som i "Suits"? 

Til slutt må vi bare spørre: 

-  Ligner livet her noe på advokatserier på TV, som for eksempel ”Suits”?

-  Nei, ler Guro.

-  Folk som tror det, har feile forventninger. Seriene viser kun glansøyeblikkene som advokat, ikke alt arbeidet som ligger bak, sier Guro. Som likevel gjerne kan tenke seg ei framtid som advokat. 

 

 

 

 

 

 

Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 17.12.15 00:00 Oppdatert: 13.02.19 13:04
Vi anbefaler