– Betaler med et smil

Bilistene som skulle parkere på campus Tromsø i Breivika ble i morges møtt med kaffe og smørbukk. Og en påminnelse om at det er innført parkeringsavgift.
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 01.09.15 13:00 Oppdatert: 01.09.15 14:12

Erlend Homme Falklev (t.v.) veileder Bjørn Olav Brandsdal og John Wiggo Olaussen. Alle foto: Karine Nigar Aarskog

Erlend Homme Falklev (t.v.) veileder Bjørn Olav Brandsdal og John Wiggo Olaussen.

Alle foto: Karine Nigar Aarskog

Det er hektisk aktivitet i driftsbygget på UiT denne morgenen. Ti studenter fra Tromsøstudentenes idrettslag har møtt opp tidlig, for å hjelpe og veilede ansatte og studenter som for første gang må betale for å stå parkert på campus Tromsø i Breivika. 

– Vi gjør det som en dugnad for å tjene penger til idrettslaget, sier Erlend Homme Falklev. 

Les også: Nå blir det p-betaling

Også flere ansatte har møtt opp, og noen fra Tromsø parkering. Driftssjef Idar Eklund fordeler oppgaver, kart, informasjonsflyers, oransje vester og godteri, og forteller hvem som skal stå hvor. Containere med kaffe blir kjørt ut til alle parkeringsplassene. Nå er det bare å vente på rushet. 

Studenter klare til innsats.
Studenter klare til innsats.

Kaotiske tilstander
En av de første som kommer til parkeringsplassen ovenfor administrasjonsbygget er John Wiggo Olaussen, som jobber i administrasjonen. Han synes det er kjedelig å måtte betale, men mener man heller må glede seg over at man har fått parkere gratis i mange år. Han forstår at avgiften innføres. 

– Det var uunngåelig og nødvendig. Det har til tider vært kaotiske tilstander her bare minutter etter at klokka har blitt åtte, og jeg tror det blir bedre nå. De som har mulighet til å sykle eller ta bussen bør gjøre det, sier Olaussen.

Selv bor han på Hansnes og er avhengig av bil. Det er også Karoline Ingebrigtsen, som er student og bor i Kvaløyvågen.

– For min del blir det dyrt hvis jeg skal kjøre hit hver dag, som student og nyetablert. Kanskje kunne parkeringssituasjonen vært løst på en annen måte. Men det måtte gjøres noe, for det har vært veldig kaotisk, sier hun.

Les også: Lover flere sykkelstativ på campus

Planen hennes er å parkere hos en slektning som bor i byen og sykle til universitetet.

– Jeg kommer nok til å legge om vanene mine, selv om jeg vil bruke noe lenger tid på å komme meg hit.

Betaler med et smil
Til tross for at regnet siler ned, er det mange som stopper og tar seg tid til en kopp kaffe, samtidig som de sikrer seg at de har gjort det rett med app-en og skrevet inn riktig sonenummer.

Karoline Ingebrigtsen forstår at det måtte gjøres noe med parkeringssituasjonen, men frykter at det blir dyrt for henne.

Karoline Ingebrigtsen forstår at det måtte gjøres noe med parkeringssituasjonen, men frykter at det blir dyrt for henne.

Også professor i kjemi, Bjørn Olav Brandsdal, er positiv til innføringen.

– Det er et bra tiltak, som på sikt vil begrense bilbruken, sier han.

– Så du betaler med et smil? 

– Ja, det er en symbolsk sum. Jeg bor slik at jeg både kan sykle og ta bussen, bortsett fra enkelte dager når jeg må rekke barnas fritidsaktiviteter rett etter jobb. Da må jeg ha bilen.  

App, app, app!
Denne morgenen dreier de fleste spørsmålene seg om hvilket sonenummer man skal bruke til app-en og hvor de nye besøksplassene kommer. 

– Noen har plagdes litt med app-en, så vi vil få en innkjøringsperiode, sier Idar Eklund.

Ansatte og studenter oppfordres til å laste ned app-en til Tromsø parkering, og bruke denne. Man må også huske på å registrere riktig bilnummer i Din parkeringsprofil.

Sonenummeret er 8757 for ansatte og studenter og 8749 for besøkende. 

Så langt er ikke alle de nye gjesteparkeringene skiltet, men her finner du en oversikt over hvilke plasser som er hvor. I en overgangsperiode vil det være mulig for ansatte og studenter å bruke de to automatene som står på parkeringsplassene ovenfor administrasjonsbygget og øvre lysthus. På sikt vil disse bare gjelde for besøkende, og skal erstattes med en betalingsløsning på internett.  

Eklund er fornøyd med hvordan den første dagen med parkeringsavgift har gått.  

– Folk har vært utrolig positive, og jeg har ikke hørt ett skjevt ord. Inntrykket er at alt har gått veldig greit. Det eneste var at det gikk litt mindre kaffe enn vi hadde trodd, men det er nok på grunn av været, smiler Eklund. 

Også Erlend Homme Falklev er positivt overrasket over at så mange har fått med seg den nye ordningen. 

– Det har gått kjempebra. Promoteringen har vært veldig bra, og jeg tror animasjonsfilmen som har blitt vist overalt, har gjort underverker, sier Falklev.    

Les mer på uit.no/parkering

Driftsleder ved UiT, Stig Olav Samuelsen (t.v.), driftssjef ved UiT, Idar Eklund, vaktleder ved Tromsø parkering, Sten Storvestre og trafikkbetjent ved Tromsø parkering, Dan Andersen, planlegger dagen.

Driftsleder ved UiT, Stig Olav Samuelsen (t.v.), driftssjef ved UiT, Idar Eklund, vaktleder ved Tromsø parkering, Sten Storvestre og trafikkbetjent ved Tromsø parkering, Dan Andersen, planlegger dagen.

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 01.09.15 13:00 Oppdatert: 01.09.15 14:12
Vi anbefaler