40 år med studenter

I disse dager er det 40 år siden de aller første studentene kom inn dørene på Universitetet i Tromsø.

Madsen, Linn Sollied
Publisert: 31.08.12 17:00 Oppdatert: 10.09.12 11:13

Kong Olav V var tilstede ved den offisielle åpningen av universitetet i Tromsø for 40 år siden.

Ideen om et universitet i ishavsbyen har en lang historie. Allerede i 1918 lanserte politiker og næringslivsmannen Hans A. Meyer et forslag om å etablere et universitet i Tromsø. Allikevel skulle det gå flere tiår før opprettelsen av et Nord-norsk universitet ble diskutert for alvor.

På 60-tallet stod slaget mellom Narvik og Tromsø om hvor det nye universitetet skulle ligge, og i  28 mars 1968 vedtok stortinget å opprette Universitetet i Tromsø.

Dette 40-års jubileet ble feiret med brask og bram i 2008, og blant annet denne fine, lille filmen ble produsert i anledning den runde dagen:

https://uit.no/startsida/uit/artikkel?p_document_id=69603

Fra stortingsvedtaket fram til den offisielle åpningen gikk det fire nye år, men 1. september 1972 ble universitetet i Tromsø høytidelig åpnet av kong Olav V, og markert med en høymesse i Tromsø Domkirke.

Og på nøyaktig samme måte blir 40-års dagen markert nå på søndag. Klokken 11.00 inviterer rektor, biskop, domprost og studentprester til ny høymesse i domkirka, og det loves musikalske innslag og kirkekaffe.

Les mer her

De første studentene fikk undervisning i diverse innleide lokaler i sentrum, og i de første studentboligene var det køyesenger og fellesdusjer som gjalt. Vi har samlet sammen et knippe bilder fra studentlivet de siste 40 årene til glede for nye og gamle studenter.

DEMOKRATI: Fra styringsdebatten ved Universitetet i Tromsø på 1970-tallet. Demokrati var et sentralt spørsmål og mange engasjerte seg.
PÅ BARRIKADENE: Tromsøstudenter setter seg inn i Per Kleppes motkonjunkturbudsjett på 1970-tallet. Fra venstre ser vi Rune Hagen, Narve Fulsås og Beret Wicklund. Og Lenin rår i bakgrunnen...
STUDENTPOLITIKK: Fysikkstudent Roy Johansen satt som en av tre studentrepresentanter i universitetsstyret på 1970-tallet. Mon tro om det er dit han er på vei i sin staselige dress?
EKSAMEN: Ingen vei utenom. Skal man studere må man opp til eksamen. Her registrerer medisinstudent Pål Bruseth seg til eksamen ved Fag- og studieplanavdelinga på 1970-tallet.
PAPIRARBEID: Fem ukjente kvinnelege studenter ved stensileringsmaskinen – forløperen til kopimaskinen. Bilde er fra 1970-tallet og er trolig tatt i universitetets provisorielokaler i Berg- eller Brennbygget i Tromsø sentrum.
MORO I SENTRUM: Studentene ved Universitetet i Tromsø gjennomfører en PR-kampanje for studentrevyen i Tromsø sentrum høsten 1982. Studentrevyen er nå lagt ned.

 

INFORMASJON: Atter et nytt studieår ved universitetet tok til høsten 1988 og det ble arrangert egne informasjonsdager for nye og gamle studenter.

 

STUDENTVUKA: Året er 1989 og det er tid for studentuka ved Universitetet i Tromsø. Det var i de dagane da man fremdeles kunne ta seg ein blås i alle bygg.
DEMONSTRASJON: Studentene ved UiT har demonstrert en rekke ganger. Her fra en demonstrasjon for bedre studentvelferd vinteren 1991. Foto: Aase Wynn
PROTEST: Studenter på vei til sentrum i snøværet for å demonstrere mot ”sniklukking” som kunne blitt resultatet etter at et magert statsbudsjett ble lagt fram tidlig på 1990-tallet. Foto: Kjellaug Lindvåg
FEST: Bildet er fra UiT sitt 25-årsjubileum i mars 1993. Glade gutter koser seg på fest i Lysgården i Medisin- og helsefagbygget. Foto: Aase Wynn
SOSIALT: Nok eit bilde fra 25-årsfesten. Dansen går. Foto: Aase Wynn
KREATIVITET: Møøh! Grethe Karlsen (t.v.), Asbjørn Bartnes og Helen Mæhre er klare for KU (Kreativ Uke) i september 2000. Formålet med arrangementet var å få til et mer levende og inspirerende læringsmiljø ved UiT. Foto: Torgunn Wærås
INTERNASJONALT: Universitetet har tatt imot mange celebre gjester i løpet av 40 år. Her møter erkebiskop Desmond Tutu utanlandske studenter på et åpent festmøte i september 2004. Foto: Tor Guttormsen
FELTARBEID: Innimellom alt annet må det og studeres. Her holder arkeologistudentene Linnea Syversætre, Anette Brådland og Laila Eliassen på å grave etter spor fra steinalderen på Brensholmen utenfor Tromsø i august 2005. Foto: Randi M. Solhaug
Madsen, Linn Sollied
Publisert: 31.08.12 17:00 Oppdatert: 10.09.12 11:13
Vi anbefaler