Lytix skal gjøre kreftstudier i USA

Bioteknologiselskapet Lytix Biopharma, som springer ut fra et forskningsmiljø ved tidligere Universitetet i Tromsø, har fått grønt lys til å starte studier i USA. 

Mann med peptid fra råmelk
John Sigurd Svendsen er en av forskerne som la grunnlaget for Lytix. Foto: Audun Hetland
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef (til 1. september 2024), seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 26.01.21 10:46 Oppdatert: 26.01.21 11:22
Helse og velferd Teknologi

Amerikanske helsemyndigheter, FDA, har godkjent at Lytix Biopharma starter kliniske fase II-studier på deres legemiddelkandidat, LTX-315, til behandling av kreftsvulster, skriver nettavisen E24.

– Dette er en stor milepæl for oss. Både fordi det betyr at FDA med lupe har gått gjennom vårt molekyls sikkerhetsprofil og effekter, og godkjent den dokumentasjonen vi har bygget opp. Det er også en milepæl fordi det åpner opp for at vi kan gjøre studier og eksponere oss i USA, som er verdens største kreftmarked, sier administrerende direktør Øystein Rekdal i Lytix Biopharma til E24.

Antibakterielle egenskaper

I 1994 ble Rekdal, som da var professor i biokjemi ved tidligere Universitetet i Tromsø, og John Sigurd Svendsen, som er professor i organisk kjemi ved UiT, oppmerksom på egenskapene til et lite peptid fra råmelk. Det viste seg å være et verdifullt hjelpemiddel i kampen mot multiresistente bakterier. Peptidet skulle imidlertid også vise seg å drepe kreftceller hos mus. 

Svendsen og Rekdal kom i kontakt med et større legemiddelfirma som satset økonomisk på deres oppfinnelse. På grunn av finansielle problemer stod hele peptid-eventyret i fare for å ende, men redningen ble Universitetet i Tromsø, som tok hånd om prosjektet og kjøpte tilbake alle patenter for en amerikansk dollar. Universitetet forpliktet seg imidlertid til å kommersialisere prosjektet, og aksjeselskapet Lytix Biopharma ble formelt etablert i 2003. I dag har private aktører overtatt.

Les mer om suksesshistorien til Lytix her

Lytix inngikk i fjor høst en lisensavtale med det amerikanske selskapet Verrica Pharmaceuticals, som er notert på Nasdaq-børsen i USA.


Kortnytt fra Det helsevitenskapelige fakultet, Institutt for medisinsk biologi
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef (til 1. september 2024), seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Vi anbefaler