Med juss som førstevalg

Møt fem av våre helt ferske studenter. Hvorfor har de valgt jusstudiet ved UiT, hvordan er førsteinntrykket, og hvilke forventninger har de til de neste fem årene?
Moe, Trude Haugseth
Publisert: 20.08.18 00:00 Oppdatert: 20.08.18 13:37
Tromsø

Markus Dyrnes (t.v.) og Vegard Hasfjord har begge visst siden ungdomsskolen at de ville studere juss. I forrige uke startet de på det femårige masterstudiet i rettsvitenskap på UiT. Foto: Trude Haugseth Moe

Nylig ønsket Det juridiske fakultetet på UiT 213 nye studenter velkommen. Vi tok en prat med fem av dem, og en ting har de felles: de har visst veldig lenge at det var akkurat juss de skulle studere. 

Markus Dyrnes

Fra: Bodø

– Jeg har visst siden 7. klasse at jeg skulle studere juss. Det passer meg godt, siden jeg er opptatt av rettferdighet og rett, og jeg liker å diskutere og argumentere.

– Jeg hadde egentlig lyst til å studere i Bergen fordi jeg har mye familie der, men på grunn av Nord-Norge-kvoten var det lettere for meg å komme inn her på UiT. Men nå som jeg er kommet, framstår Tromsø som et bra valg. Etter førsteinntrykket og måten vi har blitt tatt imot virker det veldig lovende.

– Mine forventninger til studiet er at jeg skal tilegne meg de kunnskapene jeg trenger til å holde på med juss resten av livet.

Vegard Hasfjord

 Fra: Bodø

– Jeg har visst siden ungdomsskolen at jeg ville studere juss. Jeg har alltid likt samfunnsfag best, og etter at jeg hadde rettslære på videregående var jeg ikke i tvil: det var dette jeg ville, det var eneste veien å gå! Jeg ville aller helst til Tromsø fordi jeg har ført så mye godt om studentmiljøet her.

– Førsteinntrykket er kjempebra, som jeg hadde håpet og forventet. Det å få ei faddergruppe betyr masse. Selv om du ikke kjenner noen, har du allerede folk å henge med! Fadderne er veldig åpne og greie. De vet hvordan det er å være ny, og tar hensyn til det. Det er veldig trivelig!

 – Mine forventninger til studiet, er blant annet godt samhold og en delekultur blant studentene. At man hjelper hverandre og deler informasjon, som gjør at studiet blir overkommelig.

 

- Jeg har "alltid" visst at jeg ville studere juss, forteller førsteårsstudent Astrid Johannessen. Hun liker at det er samfunnsrettet, og at man kan bruke jussen til så mye. Foto: Trude Haugseth Moe

Astrid Johannessen

Fra: Tromsø

– Jeg har «alltid» visst at jeg ville studere juss. Bare for å utfordre meg selv på noe annet, prøvde jeg psykologi som valgfag på videregående. Det var interessant, men jeg ville fortsatt heller studere juss! Valget sto mellom Tromsø og Bergen, men jeg konkluderte med at jeg er for hjemmekjær til å flytte langt bort enda. Det kan jeg kanskje heller gjøre etter studiene?

– Førsteinntrykket mitt er veldig bra. Og når jeg ser på bøkene jeg nettopp har kjøpt, synes jeg temaene er kjempeinteressante, for eksempel barnerett og arverett. Det er samfunnsretta temaer.

Tine Malén Fredriksen har hatt lyst til å bli advokat i mange år. I forrige uke var hun en av de 213 nye studentene Jurfak ønsket velkommen. Foto: Trude Haugseth Moe

– Jeg gleder meg først og fremst til å få lære om den juridiske metoden. Det synes jeg høres interessant ut. Ellers har jeg ikke noen spesielle forventninger, alt er så nytt. Jeg tenker at jeg vil finne ut i løpet av studiet, hva jeg vil «bli». Jeg er interessert i både menneskerettigheter og juss for næringslivet. Og barnevernssystemet. Det er jo det som er greit med jussen – at man kan bruke den til så mye.

 

Tine Malén Fredriksen

Fra: Senja

– Jeg har hatt lyst til å bli advokat i 10 år, i alle fall. Det virker veldig spennende. Jeg ønsket å studere i Tromsø fordi jeg ikke ville dra så langt hjemmefra.

– Førsteinntrykket mitt er at det er veldig mange inntrykk! Det er mye som skjer, og mye informasjon. Man blir litt overvelda. Men alt virker veldig bra organisert.

 

Aurora Arnesen

Fra: Finnsnes

– Jeg ville ta juss fordi det høres veldig spennende ut. Jeg har snakket med folk som

Aurora Arnesen hadde hørt mye bra om jusstudiet ved UiT, fra folk hun kjenner. Det var avgjørende for hennes valg av studiested. Foto: Trude Haugseth Moe

studerer her fra før, og hørt mye bra om studiet og studiemiljøet. Det var også derfor jeg valgte å ta juss i Tromsø og ikke i noen andre byer.

– Jeg synes det er vanskelig å si noe om hvilke forventninger jeg har, alt er så nytt. Men førsteinntrykket er veldig bra. Vi har blitt tatt godt imot og vært litt med på fadderuka. Og begynnerkollokvien jeg nettopp var på, var kjempebra. Da fikk jeg litt oversikt over studiet generelt og hva det går ut på.

 

Hjertelig velkommen til alle våre nye studenter, og lykke til med studiene!

 

 

 

 

 

Moe, Trude Haugseth
Publisert: 20.08.18 00:00 Oppdatert: 20.08.18 13:37
Tromsø
Vi anbefaler