Drivkraft i nord”, er utvinning av malm og mineraler i nord nevnt under bærekraftig bruk av ressurser. Institutt for geovitenskap har de siste årene jobbet for å øke kompetansen innen denne sektoren, og instituttet var sterkt representert under FEM 2017 - The Fennoscandian Exploration and Mining conference – sist høst i Levi, Finland der 1175 deltakere var samlet." /> Drivkraft i nord”, er utvinning av malm og mineraler i nord nevnt under bærekraftig bruk av ressurser. Institutt for geovitenskap har de siste årene jobbet for å øke kompetansen innen denne sektoren, og instituttet var sterkt representert under FEM 2017 - The Fennoscandian Exploration and Mining conference – sist høst i Levi, Finland der 1175 deltakere var samlet." />

FEM - med blikket rettet mot bærekraftig mineralutvinning

I UiT sin strategi mot 2022, “Drivkraft i nord”, er utvinning av malm og mineraler i nord nevnt under bærekraftig bruk av ressurser. Institutt for geovitenskap har de siste årene jobbet for å øke kompetansen innen denne sektoren, og instituttet var sterkt representert under FEM 2017 - The Fennoscandian Exploration and Mining conference – sist høst i Levi, Finland der 1175 deltakere var samlet.
Mortensen, Kai
Publisert: 01.03.18 00:00 Oppdatert: 01.03.18 12:11

FEM, som er en konferanse som går annet hvert år, er en møteplass mellom akademia og industri, mellom forskere, studenter, teknologer og selskaper som utvinner, prosesserer og produserer mineraler i Europa – kort sagt hele verdikjeden for dette feltet. I Skandinavia har det vært tradisjon for å samarbeide på tvers av landegrensene, og her er bærekraftig og miljøvennlig utvinning et mål å strebe etter, erfaringer og standarder som kan overføres til andre land.

I så henseende er det viktig både å kommunisere bedre mot samfunnet, og samtidig stille krav til myndigheters lovverk og forutsigbare rammebetingelser. Det estimeres at det finnes store forekomster av sjeldne jordartselementer (REE) i Norden, ressurser som blir viktig i fremtiden, som eksempelvis bruk av palladium i elbiler.

Førsteamanuensis Sabina Strmic Palinkas sier at møteplasser som FEM er viktig for at utdanningsinstitusjoner som UiT kan fange opp signaler om hva industrien etterspør. Hvordan vi utdanner kandidater innen fagfeltet, og hva slags kunnskaper som behøves innen mineralindustrien er sentrale temaer. Instituttet følger opp UiTs styringssignaler ved å ha implementert utvinning av mineralressurser i sin egen strategi.

UiT bidrar også i organiseringen av FEM, og i tillegg til Sabina deltok førsteamanuensis Melanie Forien, stipendiat Hanne-Kristin Paulsen og fire masterstudenter på konferansen i Levi, med egen stand hvor utdanning og forskning hos IG ble presentert.

Se video fra konferansen med innslag av Sabina på YouTube.


Førsteamanuensis Sabina Strmic Palinkas. Foto: skjermdump YouTube/FEM 2017
Foto: skjermdump YouTube/FEM 2017
Foto: skjermdump YouTube/FEM 2017

Mortensen, Kai
Publisert: 01.03.18 00:00 Oppdatert: 01.03.18 12:11
Vi anbefaler