FRIPRO Toppforsk-midler

Bjørn Olav Brandsdal ved Insitutt for kjemi er leder for forskningsprosjektet som nå har fått tildelt 20 mill NOK av Norges Forskningsråd.
Os, Vibeke
Publisert: 31.01.18 00:00 Oppdatert: 31.01.18 13:59

Brandsdal har beskrevet prosjektet på følgende måte:

"På jorden er det mange steder hvor det i utgangspunktet ikke ligger godt til rette for liv. Organismer kan likevel ofte overleve ved ekstreme temperaturer, ugunstig pH eller trykk, takket være at proteiner har tilpasset seg. Hvordan slik tilpasning har kunnet foregå er i de fleste tilfelle fortsatt et åpent spørsmål. Ved reduksjon av temperaturen vil kjemiske reaksjonshastigheter reduseres. Tilpasning til kulde krever spesialiserte enzymer for å opprettholde en funksjonell metabolisme. Slike enzymer har noen karakteristiske og universelle egenskaper som reflekterer denne tilpasningen. I dette prosjektet vil teoretiske metoder brukes i et forsøk å avsløre hvordan denne typen tilpasninger kan foregå. Det er stor interesse for enzymer som er tilpasset ekstreme miljøer, fordi de har et enormt potensiale som biokatalysatorer i industrielle og bioteknologiske anvendelser. "

Tildelingen i 2018 er andre del av Toppforsk. Det første, i 2016, fordelte 1 milliard kroner. Del 2 er på en halv milliard.

FRIPRO Toppforsk er del av et initiativ, kalt Fellesløftet, som Forskningsrådet har tatt overfor forskningsinstitusjonene og myndighetene (Kunnskapsdepartementet) for å få til spleiselag for fremragende forskning. Toppforsk er det tredje Fellesløftet.

24 forskningsmiljøer får tildeling i Toppforsk 2, ett av dem i Tromsø (Norges arktiske universitet) og ett i Bodø (Nord Universitet).  

Os, Vibeke
Publisert: 31.01.18 00:00 Oppdatert: 31.01.18 13:59
Vi anbefaler