Her er programmet for 50-årsjubileet

UiT Norges arktiske universitet fyller 50 år neste år, og gjennom hele 2018 skal vi feire og synliggjøre vår rolle innen forskning, utdanning, innovasjon og formidling.
Solhaug, Randi Merete
Publisert: 12.12.17 12:00 Oppdatert: 12.12.17 14:00

Rektor Anne Husebekk lover mange spennende arrangementer knyttet til UiTs 50-årsjubileum neste år. Foto: Randi Solhaug

Det sa rektor Anne Husebekk da hun presenterte smakebiter fra UiTs jubileumsprogram tirsdag 12.12. klokken 12. Programmet er fylt med om lag 300 spennende arrangementer fordelt ut over året.

På vår jubileumsnettside kan du se hele programmet.

KICK OFF i januar

Det hele braker løs med en Jubileums-KICK OFF for alle ansatte og studenter 12. januar klokken 14. Da blir det film og forfriskninger på alle våre 10 studiesteder, og det kommer en hilsen fra statsministeren.

På tirsdagens lansering var det også musikalsk innslag ved Tromsø-gruppa Snö, som var her i forbindelse med vårt samarbeid med Nordlysfestivalen 2018.

– Vi samarbeider med Nordlysfestivalen om åpningskonserten ”The Orchestral Joik Project” som Anneli Drecker og Berit Norbakken Solset har sentrale roller i. De er begge kjente navn og er også stipendiater ved UiT, sier rektor Anne Husebekk.

Tromsø-gruppa Snö underholdt i Teorifagkantina da jubileumsprogrammet ble presentert. henter sin inspirasjon fra byens stolte elektronikatradisjon, og har kommet surfende på den nordnorske pop-bølgen som har herjet landet de siste årene. Foto: Randi Solhaug

Hovedfeiring i september

I perioden 19.–30. september arrangeres ”Jubileumsfestival 2018”. Da inviterer universitetet til en 11 dager lang festival hvor forskning, innovasjon, utdanning og formidling, sammen med en rekke kunst- og kulturarrangement vil prege UiTs studiesteder. Dette blir en unik mulighet til å få et innblikk i UiTs mangfoldige virksomhet.

Hovedmarkeringer under festivalen:

  • Åpning av Jubileumsfestivalen v/Kongehuset
  • UiT 50 år – forestilling ved Hålogaland Teater
  • Forsker Grand Prix, regional og nasjonal finale (Les også: Torbjørn vant "norgesmesterskapet" for forskere)
  • Alumni for UiTs første studenter
  • Temadager: "Hav" og "Folkehelse"
  • Vitenskapshistorisk samling – utstilling av registrerte vitenskapshistoriske objekter gjennom 50 år
  • Bydag med UiT Norges arktiske universitet i sentrum
  • Samovarteatret og forestilling om forskning på skoleturne med Den kulturelle skolesekken
  • Lørdagsuniversitet på flere av studiestedene
  • Internasjonalt reisesymposium 

– Vi skal også kreere nye æresdoktorer denne uka. Det pleier vi vanligvis å gjøre på vår egentlige bursdag, 28. mars. Men siden denne datoen i år er midt i påskeuka, så utsetter vi dette til høsten.

Hele denne uka har dessuten studenthuset Driv åpent hus.

Mange hadde møtt opp for å høre på da jubileumsprogrammet ble lansert i Teorifagkantina i Tromsø. Foto: Randi Solhaug

Arrangementer i Harstad, Alta og Narvik

I Harstad vil universitetets 50-årsjubileum markeres på en spesiell måte tirsdag 8. mai. Det er studentene ved Handelshøgskolen som står bak det hele på oppdrag fra Jubileumskomiteen. De skal som del av sin eksamensoppgave i praktisk prosjektledelse være ansvarlige for prosjektet ”Jubel i Harstad”. Grunntanken bak er å synliggjøre og presentere UiT for byens befolkning gjennom arrangementer av mange slag.

UiT vil også være synlig under Festspillene i Nord-Norge i Harstad i juni, samt  i Alta under samefolkets dag og Finnmarksløpet.

Under Vinterfestuka i Narvik blir det smell og pang med NT-fak, Lørdagsuniversitet og konsert med musikere fra Musikkonservatoriet.

– Lørdagsuniversitetet er en av universitetets store suksesser. Derfor har vi bestemt at vi nå i jubileumsåret skal utvide konseptet og arrangere lørdagsuniversitetet ved flere andre av våre studiesteder. I tillegg vil noen av dem ha temaer spesielt rettet mot femtiårsjubileet, forteller rektor. 

Lanserer egen podcast

Rektor Anne Husebekk. Foto: Randi Solhaug
Et av prosjektene som skal gå hele jubileumsåret, er universitetets nye forskningspodcast, "Observatoriet".

– Gjennom jubileumsåret vil 50 av våre eminente forskere være i samtale med en akademisk og en ikke-akademisk programleder, vår egen Marit Anne Hauan og Geir Ringvold som bl.a. har jobbet som programleder i NRK, forteller Husebekk.

Observatoriet vil ta for seg spennende forskning og aktuell tematikk, og i tillegg vise frem menneskene bak forskningen, noe allmenheten kanskje ikke får så ofte.

Første sending er 4. januar på Itunes.

– Jeg håper dere alle vil følge med og dele podcasten med deres nettverk - forskerne våre fortjener et bredt publikum, oppfordrer rektor.

50 forskere, 50 skoler

Gjennom hele 2018 skal 50 av våre forskere reise rundt på skolebesøk i den nordligste landsdelen. Videregående skoler i Finnmark får besøk i mars, videregående skoler i Troms får besøk i april, og videregående skoler i Nordland får besøk i løpet av høsten. 

I tillegg blir det arrangert tre temadager utover året. Temaene er valgt med utgangspunkt i forskning fra Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet. Første tema ut er CO2 og arrangementet finner sted på Vitensenteret i Tromsø i april. Her blir det stands, foredrag, bildeutstilling og flere aktiviteter publikum kan delta på. I september vil det også være temadager, og da er det HAV og HELSE som er i fokus.

En egen jubileumsutstilling ”ARV” er også planlagt. Den åpner 18. mars ved Tromsø Museum. Utstillingen utfordrer oss til å tenke over hva kulturarv er og hva vi etterlater til fremtidens generasjoner. Vi forbinder gjerne kulturminner med gamle og verdsatte ting, som vikingskip og kirkeruiner. Men hva med dagens moderne ruiner: øyer av havsøppel, industrielle ødeland og miljøforurensning? Kan dette anses som vår kulturarv til en fremtidig befolkning?

– Gå inn på  vår jubileumsnettside (uit.no/50). Her vil dere finne alle jubileumsarrangementene til neste år, så det er bare å følge med her.

På vegne av jubileumskomiteen så håper jeg at dere finner mange arrangementer dere har lyst å delta på, avsluttet rektor Anne Husebekk.

Solhaug, Randi Merete
Publisert: 12.12.17 12:00 Oppdatert: 12.12.17 14:00
Vi anbefaler