Fant kjærligheten på studentkaia

Det var i en pause under en stor internasjonal forskningskonferanse i 2011, den iransk-svenske forskeren møtte Han ute på studentkaia. Nå er hun tilbake for første gang etter dette - som gjesteforeleser, og gift med han hun møtte på kaikanten.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 27.11.17 00:00 Oppdatert: 28.11.17 13:14
Harstad

- Jeg var Ph.D. student ved universitetet i Lund, og hadde fått anledning til å delta på den store forskerkonferansen innen Nordic Logistics Research Network (NOFOMA) som skulle holdes ved Høgskolen i Harstad, sier iransk-fødte Ala Pazirandeh Arvidsson.

- Jeg husker været var helt fantastisk, og i en liten pause gikk noen av oss ut og satte oss ned på kaia. Jeg kjente ikke alle, men en studiekamerat av meg som het Fredrik tok initiativ til å introdusere meg for sin venn Niklas Arvidsson. Han mente vi to burde bli kjent – og slik ble det Niklas og meg! To år senere fridde han, og i fjor kom vår sønn Leo til verden, forteller Ala. 

På studentkaia i over 20 grader, 9. juni 2011, like før Ala blir introdusert for Niklas (t.v.). Fredrik sitter foran til høyre. Foto: Kjetil Nilsen /UiT

Tilbake som gjesteforeleser 
Nå er familien bosatt i Gøteborg. Mens Niklas jobber ved Göteborgs universitet, er Ala ansatt ved Chalmers tekniska högskola. Hennes forskningsfelt er knyttet til krise- og nødhjelpsberedskap, nærmere bestemt Humanitarian logistics.   

På studiet i Internasjonal beredskap har de pleid å leie inn professor Marianne Jahre ved BI for å dekke undervisningen i dette emnet.  

- Denne gangen passet det ikke for henne, men hun hadde vært veileder for en forsker innen samme emne, og som hun sterkt anbefalte: Ala Pazirandeh Arvidsson, sier professor Trond Hammervoll. – Jeg tok kontakt med Ala. Slik hang det sammen at hun kom tilbake hit – denne gang som gjesteforeleser på Internasjonal beredskap.

Professor Hammervoll har spilt en sentral rolle i denne utdanningen, helt fra opprettelsen i 2011. Han var dessuten også primus motor for forskerkonferansen NOFOMA som Ala hadde deltatt på, der hun møtte Niklas.

Ala Pazirandeh Arvidsson tilbake i Harstad, drøye seks år etter NOFOMA-konferansen og det avgjørende møtet på kaikanten. Foto: Kjetil Nilsen/ UiT

- Nå skulle jeg til UiT Norges arktiske universitet, og jeg koblet ikke det til Høgskolen i Harstad som det het den gang. Men brikkene falt jo fort på plass da jeg kom hit – og fikk dessuten vite at Hammervoll var sentral under NOFOMA-konferansen, sier hun.   

NOFOMA-konferansen er den største internasjonale forskningskonferansen som er avviklet i Harstad, med 140 av verdens fremste forskere innen logistikk på deltakerlisten. Det ble også holdt en egen sesjon for 35 doktorgradsstudenter, der Ala var den ene.  

Fra jordskjelv til forskning på beredskap 
Før Ala begynte på sin Ph.D. ved universitetet i Lund, hadde hun studert urban planning i hjemlandet Iran.

Der inngikk også et kurs i disaster management. Dette var i 2003, da et kraftig jordskjelv rammet verdensarvbyen Bam. 90 prosent av alle bygninger falt sammen – over 25.000 mennesker omkom. Ala meldte seg som frivillig til hjelpearbeidet. Doktorgradsløpet innen Humanitarian logistics fulgte etter dette.       

Nilsen, Kjetil
Publisert: 27.11.17 00:00 Oppdatert: 28.11.17 13:14
Harstad
Vi anbefaler