- Har du tatt hyra med han Tykje...

­- Har du tatt hyra med han Tykje, så må du ro sesongen ut. Husk det når du blir trett og lei studiene dine, var rådet fra EØS- og EU-statsråd Frank Bakke-Jensen, som var hovedtaler under rektors åpningsarrangement ved studiestart ved UiT i Narvik mandag.­

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 14.08.17 00:00 Oppdatert: 15.05.18 12:55
Narvik

At landene i Norden har stor omstillingskraft, skyldes blant annet at mange tar høyere utdanning, sa statsråd Frank Bakke-Jensen (H). - Og i fremtiden er det dere som skal snakke Norges sak, var beskjeden til de ferske UiT-studentene i Narvik.

Ikke at Bakke-Jensen sammenlignet UiT med «han Tykje», så langt der fra. Han understreket heller viktigheten av å «stå i det» - også de gangene du som student kjenner at du mest har lyst til å slenge bøkene veggimellom.

- Still spørsmål 

Bakke-Jensen takket hjerteligst de ferske studentene for å ha valgt høyere utdanning og oppfordret de samtidig til å jobbe hardt med studiene. Ja, det kan være strevsomt å studere, men:

- Det kan garantert være strevsomt å være kunnskapsløs også, påpekte han og ba studentene anstrenge seg litt mer når «kosemuskelen» egentlig signaliserte at du var i komfortsonen med studiene.

Godt oppmøte på alt av åpningsarrangement da et nytt studieår startet opp ved UiT i Narvik mandag. For ordens skyld; telefontastingen skyldes en runde Kahoot som campusleder Lena Moe i studentsamskipnaden dro igang under sin orientering. (Foto: Espen Eidum)

- Og vær litt respektløs. Vær kritisk. Still spørsmål til det etablerte. Det bidrar til utvikling. Og ikke bare studer. Finn på noe annet. Gå ut og drikk øl. Eller vin. Prøv deg i studentgrupper, helst der du ikke er i komfortsonen. Utfordringer bringer deg videre som menneske, sa Bakke-Jensen. Han hadde også en klar oppfordring til studentene om å ta vare på hverandre:

- Husk at han eller hun du sitter ved siden av kan bli en livslang venn eller en god forbindelse i fremtiden.

Skille ekte nyheter fra falske

Auditorium 1 var godt besatt både under velkomstarrangementet mandag formiddag og under det mer høytidelige åpningsarrangementet til rektor Anne Husebekk litt senere på dagen.

Åpningsdagen for studentene var spekket med velkomsttaler, orienteringer og omvisning. Rektor Anne Husebekk gratulerte de ferske studentene med dagen og ansvaret for blant annet å forvalte «gullstandarden» i informasjonsflyten i samfunnet.

- Dere får ansvaret for å skille de viktige spørsmålene fra de banale og de ekte nyhetene fra de falske, sa Husebekk. Hun understreket at studentene skal stille de fundamentale spørsmålene og at de har et ansvar for å bidra til å flytte kunnskapsfronten.

Husebekk påpekte også at studentene i UiT nå var en del av et enormt mangfold med over 100 nasjoner representert og mer enn 4000 ansatte på sine lokasjoner.

- Gjennom UiT er dere en del av et internasjonalt fellesskap. Og via UiT har dere muligheten til å reise ut for å ta en del av studiet ditt i utlandet. Bruk den muligheten, lød oppfordringen.

 

 

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 14.08.17 00:00 Oppdatert: 15.05.18 12:55
Narvik
Vi anbefaler