Nå kan du dele vitnemålet ditt digitalt

Vitnemålsportalen er en ny digital tjeneste hvor du selv kan hente ut dine resultater fra høyere utdanning og dele dem med studiesteder og potensielle arbeidsgivere. Og samtidig redusere bruken av papir.
Solhaug, Randi Merete
Publisert: 15.06.17 15:00 Oppdatert: 15.06.17 15:29

I Vitnemålsportalen er det du selv som bestemmer hvem som skal få se resultatene dine.

Vitnemålsportalen er gratis og er utviklet på oppdrag av Kunnskapsdepartementet. Portalen skal gjøre det lettere å gjøre sine resultater tilgjengelige, enkelt for arbeidsgiver og studiesteder å motta resultater, og sikrer at resultater som deles er korrekte.

Man kan logge inn via Feide. 

Studenter vil ha digitalt vitnemål

Når man søker jobb blir man som regel bedt om å framvise vitnemål eller karakterutskrifter. I dag finnes disse kun i papirform. Studiestedene bruker derfor mye tid på å produsere vitnemål og karakterutskrifter og til dette arbeidet går det med mye papir.

I Studentinformasjonen i Administrasjonsbygget skriver ut de fleste karakterutskriftene til studentene i Breivika (UiT i Tromsø), i tillegg til at de skriver ut alle de som bestilles gjennom Studentweb.

­– I travle perioder, slik som de ukene som kommer nå fremover, så kan vi skrive ut over 100 karakterutskrifter om dagen. I mindre travle perioder er det færre, men det skrives ut karakterutskrifter daglig.

Det forteller Ottar Hoem i Avdeling for utdanning, UiT, og legger til: 

– Men veldig mange av dem som tar kontakt med oss for å få karakterutskrift, trenger denne kun digitalt. Før Vitnemålsportalen var vi nødt til å skrive ut karakterutskrifta, stemple og signere den, skanne den, og sende den til studenten på e-post. Deretter gikk papirversjonen vi hadde skrevet ut rett i søpla, fordi denne ville ikke studenten ha.

– Høres ut som en bra løsning

I tillegg bruker UiT og andre studiesteder en del tid på å bekrefte at utdanning er korrekt til mottakere av vitnemål og karakterutskrifter, som arbeidsgivere, rekrutteringsbyrå og verifiseringsbyrå.

– Hittil i år har vi mottatt like i overkant av 30 anmodninger om å verifisere utdanning, så vi bruker litt tid på det, sier Hoem.

Anja Sletten Walstad er nylig uteksaminert ved profesjonsstudiet i psykologi ved UiT, og hadde ikke hørt om vitnemålsportalen før.

– Men alt som kan gjøres bedre og kjappere med ny teknologi, samt redusere bruken av papir, høres ut som en veldig bra løsning. Så tommel opp for det, mener hun.

Her kan du lese mer om Vitnemålsportalen.

I disse dager uteksamineres flere hundre kandidater fra UiT, slik som disse ved profesjonsstudiet i psykologi. Tidligere kunne man kun få sitt vitnemål på papir, men nå er det mulig å få det digitalt. Vitnemålsportalen gjør det også lettere å sende vitnemålet eller karakterutskriften til potensielle arbeidsgivere. Foto: Randi Solhaug

Solhaug, Randi Merete
Publisert: 15.06.17 15:00 Oppdatert: 15.06.17 15:29
Vi anbefaler