Månedens Jurfak’er: - Viktigst å ta med seg gleden over det man gjør

Månedens Jurfak’er, førsteamanuensis Svein Kristian Arntzen, har både avverget slagsmål blant fiskere, spilt på på A-laget til Harstad IL og prosedert i Høyesterett. Men mest stolt er han av den hjemmelagede medaljen han fikk av fotballtreneren sin som gutt.
Moe, Trude Haugseth
Publisert: 20.12.16 00:00 Oppdatert: 02.01.17 12:40
Tromsø

I flyt

Hva gjør du på Jurfak? 

Månedens Jurfak'er Svein Kristian Arntsen mener verden hadde blitt et bedre sted om egenskapene snill, ydmyk og nysgjerrig ikke hadde vært så undervurderte. Foto: Trude Haugseth Moe

– På høsten er hovedparten av jobben min undervisning. Da forbereder og avvikler jeg undervisning for studentene. Jeg tenker ut nye måter å lure inn kunnskap på og å være tro mot min undervisningsfilosofi, som er «Flow»-teorien. Det handler om at studentene skal komme i sin flyt-sone. Jeg tilpasser vanskelighetsgraden til de forskjellige nivåene og så er målet at de skal klatre i kompetansestigen. Du skal oppleve at du glemmer tid og sted, og oppdage at det er vakkert, det du holder på med!

På våren driver jeg mer med forskning, innen juridisk argumentasjon og fiskerirett. Det er spennende å få lov til å fordype seg i et tema.

Historisk

Hvor lenge har du vært på Jurfak?

– Jeg begynte her som stipendiat i 2004, men jeg tok også 4. og 5. avdeling jus her på slutten av 1980-tallet. Jeg var faktisk den første studenten som leverte studentavhandling ved jusstudiet (den tidens masteroppgave, red anm.)  i Tromsø i 1989! 

Mye erfaring

Du jobbet i mange år som advokat før du begynte her på Jurfak. Er det nyttig for jobben din nå?

– Ja, jeg det er fint å ha praktisk erfaring i undervisning, da kan jeg gi noen gode råd. Jeg tror i alle fall de er gode, ha ha! Nei, men som advokat er kanskje min viktigste erfaring at man må grave fram saken - å finne problemstillinga som ikke umiddelbart lyser mot deg. Det er da du får løfta en sak opp til Høyesterett. Jeg har prosedert i Høyesterett fire ganger, både om fiskeri, reindriftsrettigheter og krigspensjon for Narvik-veteraner fra Alta bataljon.

Dramatisk start på karrieren

Er det en grunn til at du har interessert deg spesielt for fiskeri?

– Ja du vet, Harstad – Harstad! – er jo hovedstaden i nord… var jo hovedstaden i nord, inntil Tromsø fikk intravenøs behandling via statsbudsjettet. Det var i Harstad utenlandske fartøy bunkret opp før de dro ut på fiske. Harstad har også lange tradisjoner for skipsverksted og skipsbygging. Men jeg hadde ikke jobbet spesielt med fiskerisaker før jeg ble kastet inn i det som nyansatt advokatfullmektig i Harstad. Jeg hadde bare vært ansatt noen få dager, da jeg fikk i oppdrag å være forsvarer for en utenlandsk tråler som var satt i arrest. Det holdt på å bli slagsmål mellom mannskapet og kystvakta, så det var litt av en start på karrieren, ha ha!

Siden ble det mye fiskerisaker, både strafferett og sjørelaterte saker. Men jeg har jobbet med mange andre ting også, blant annet freding av Stonglandshalvøya for reindrift, og… Men nå snakker jeg alt for mye, du må bare stoppe meg!

Snill, ydmyk og nysgjerrig

Hva er det beste med jobben din?

– Det er studentene. Å se dem motiverte for å lære, og hvordan de strekker seg for å bli bedre. Å se at de er snille med hverandre, at de er ydmyke ovenfor faget og at de er nysgjerrige. De tre egenskapene er undervurderte: Tenk om alle hadde vært snill, ydmyk og nysgjerrig! Da hadde vi hatt en bedre verden!

Gjøre verden til bedre sted 

Svein Kristian Arntzen har mange historier fra sin tid som advokat. Her blar han i gamle saker som han hadde oppe i Høyesterett. Foto: Trude Haugseth Moe

– For å gjøre verden til et bedre sted å være. Jeg synes man skal ha den motivasjonen. Med jus kan man bistå og forebygge konflikter. Man må skjønne at jusen er et verktøy for å bygge samfunnet, men også et kraftfullt våpen som man må være forsiktig med. Det er viktig å huske det man sier ved kandidatløftet: «Aldrig vidende at ville vige fra rett og rettferdighet…»

Ukjent soldat

Har du ei yndlingsbok opp igjennom tidene?

– «Ukjent Soldat» av den finske forfatteren Vainö Linnä vender jeg alltid tilbake til. Og så liker jeg Roy Jakobsen: jeg leste nettopp «De usynlige», og likte også godt «Seierherrene».

I gangavstand

Bruker du bil, buss, eller beina til jobben?

– Fra og med i dag bruker jeg beina! Vi har nettopp flytta til Sjømannsbyen, så det tar bare 10 minutter å gå.

Bentes gryterett

Spiser du fredagstaco?

– Nei, ha ha – er det et must? Ha ha! Ja, av og til har jeg vel spist taco, men mine favoritter er avhengig av sesongen: om sommeren er det småsei, om høsten fårikål, om vinteren torsk. Og så er jeg veldig glad i en gryterett som kona mi, Bente, lager: «biff bourgignon», med masse vin og godsaker oppi. Det er så godt!

Til Harstad – selvfølgelig

Hva skal du gjøre i juleferien?

– Ja, hvis været blir godt, så må vi selvfølgelig kjøre til Harstad! Både jeg og kona mi er fra Harstad. Men ellers skal jeg bare slappe av.

God i fotball

Er det noe du tror mange ikke vet om deg?

– Hm. Ja, jeg var en gang en veldig god fotballspiller! Altså, veldig god. Jeg var spiss på A-laget til HIL (Harstad idrettslag) som siste års junior, og en gang spilte vi mot gamle Odd Iversen. (Toppspiller på 1970/80-tallet og faren til fotballspiller Steffen Iversen, red.anm.) Det var en opplevelse.

Vant dere?

– Nei, vi tapte så det dundra, men det er en annen historie, ha ha ha!

Jeg var også en ganske god skiløper. Derfor fikk jeg faktisk en pris fra Harstad sparebank, som «Årets idrettsgutt» da jeg var ungdom.

«Beste innsats»

Men jeg vil ikke skryte, alt er relativt, jeg var kanskje ikke god. Men…. vi hadde en fantastisk fotballtrener, og han delte ut hjemmesnekra medaljer til alle spillerne i mange forskjellige kategorier. Jeg fikk for «Beste innsats». Den er jeg veldig stolt av. Jeg møtte alltid opp og sto på på trening. Jeg var kanskje ikke best, men jeg sto på hardest.

Og det er noe jeg har tatt med meg; at det er fint å vinne – men det å ikke gi seg ….jeg mener: det fins alltid noen som er bedre enn deg, men det viktigste er å ta med seg gleden i det du gjør.

Fine ord å avslutte semesteret med. Takk for intervjuet, Svein Kristian, og god jul!

 

Moe, Trude Haugseth
Publisert: 20.12.16 00:00 Oppdatert: 02.01.17 12:40
Tromsø
Vi anbefaler