Suksessfullt seminar om global helse

Senter for arktisk og global helse i Tromsø, arrangerte nylig sitt aller første seminar med fokus på grenseoverskridende samarbeid i nord. Meget vellykket, konkluderer initiativtakerne.

Wærås, Torgunn
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Johanne Røe Mathisen
Publisert: 16.11.16 18:00 Oppdatert: 30.10.18 10:18

 

Mona Kiil og Turid Austin Wæhler er fornøyde med det aller første seminaret SAG har holdt. Foto: Michael Styldis

Vi reiser stadig mer, og velger oss gjerne et skikkelig eksotisk reisemål når vi skal finne ut hvor årets ferietur skal gå. I tillegg fører krig og klimautfordringer til at en stadig større del av jordas befolkning flytter på seg. Verden føles ikke lenger så stor som den gjorde for bare noen få år siden.

 

Med oss på lasset når vi reiser tar vi ikke bare med oss opplevelser og fremmede kulturer, men også mange bakterier og infeksjoner. Nye helseutfordringer kommer sammen med bagasjen, i tillegg til at vi stadig blir mer klar over hvilke utfordringer andre land møter. Kompetansen befinner seg ikke nødvendigvis der det er størst behov for den, så da må andre land bidra med ressurser.

Nettverk for forskere

Nettopp på grunn av den økende globaliseringen har stadig flere norske utdanningsinstitusjoner satset på å danne egne sentre for global helse. Sist ut i rekken er UiT Norges arktiske universitet, og for snart ett år siden ble Senter for arktisk og global helse (SAG) dannet, hvor også Universitetssykehuset Nord-Norge er en part. Dette senteret skal være et nettverk for forskere og helseinstitusjoner, og skal fremme det grenseoverskridende samarbeidet som pågår med base i Nord-Norge. SAG har nettopp gjennomført et seminar om prosjekter og arbeid innen global helse ved UiT og UNN, og det gikk over all forventning.

– Vi har hatt begrensede ressurser når vi skulle planlegge dette, men jeg tror jeg kan si at seminaret ble veldig vellykket. Tilbakemeldingene har vært gode, og rundt 50 deltagere tok turen innom for å få en oversikt over hva andre jobber med, forteller Turid Austin Wæhler, rådgiver ved senteret.

 

Tore Gutteberg holdt foredrag om lokale konsekvenser av globale epidemier. Foto: Turid Austin Wæhler

Hva beveger seg på fagfeltet?

 

– Som en markering av vårt første år som senter, ønsket vi å vise frem noe av det som beveger seg innenfor dette spennende fagfeltet, sier Mona Kiil, seniorrådgiver ved SAG.

Foredragsholderne var valgt ut for å vise bredden av det som skjer, og målet var at de skulle finne en felles plattform for å kunne utveksle ressurser.

– Det er imidlertid viktig å understreke at vi ikke på noen måte har presentert alt som foregår av arbeid innen global helse i nord, legger Kiil til.

Flere foredrag sto på programmet, og alt fra urfolkshelse, fødselsregister i Georgia og HIV/AIDS i Malawi sto på menyen. Utfordringene på disse områdene er forskjellige, men det er mye lærdom de forskjellige prosjektene kan hente fra hverandre.

– Vi hadde fått tak i en fin og bred miks av foredragsholdere, forteller Kiil.

Flere seminarer

Dette er kanskje det første seminaret SAG har holdt, men det blir nok ikke det siste.

– Vi håper dette kan bli et årlig event, sier både Wæhler og Kiil.

Les også: Ny forskerskole innen global helse

Les også: Psykolog og bibelvers

Wærås, Torgunn
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Johanne Røe Mathisen
Publisert: 16.11.16 18:00 Oppdatert: 30.10.18 10:18
Vi anbefaler