– Veldig fornøyd med det jeg har hørt i dag

EØS- og EU-ministeren besøkte UiT fredag, og fikk høre om EU-midler til forskning, om forskningsformidling og bærekraftig sjømatproduksjon.
Hotvedt, Susanne Olsrud
Publisert: 30.09.16 00:00 Oppdatert: 02.10.16 19:25
Tromsø

EØS- og EU-minister Elisabeth Vik Aspaker fikk høre om prosjektet ClimeFish. F.v. Postdoktor Marie-Anne Blanchet, stipendiat Theodora Sam, postdoktor MarIo Acquarone, minister Elisabeth Vik Aspaker og UiT-rektor Anne Husebekk. Foto: Susanne Olsrud Hotvedt

– Jeg er veldig fornøyd med det jeg har hørt i dag, at UiT har ambisjoner om å hente mer penger til forskning tilbake fra EU, sier EØS- og EU-minister Elisabeth Vik Aspaker.

Statsråden var i Tromsø fredag, og fikk presentert hvordan UiT jobber for å motta EU-midler til forskning.

– UiT har doblet antall EU-søknader vi deltar i, og er fortsatt det nest beste universitetet i Norge når det gjelder suksessrate, sier forskningsdirektør ved UiT, Pål Vegar Storeheier.

Statsråden sier hun synes det er positivt at UiT ønsker å sitte i førersetet som prosjektleder på EU-støttede forskningsprosjekt. Et eksempel på dette er prosjektet ClimeFish, som ledes av UiT-professor Michaela Aschan, med samarbeidspartnere i 16 land. Statsråden fikk presentert ClimeFish fredag.

Mario Acquarone i prosjektet ClimeFish formidler engasjert om bærekraftig fiskeri- og havbruk. Foto: Susanne Olsrud Hotvedt
ClimeFish har som mål å sikre bærekraftig fiskeri og havbruk i en verden med klimaendringer, sier Mario Acquarone, postdoktor på prosjektet.

– Fremtidens forskere

Samtidig som statsråden var på UiT, var det Forskningsdager og åpen dag for skoleelever. Over 1000 Tromsø-elever deltok, og statsråden fikk se hvordan UiT formidler forskning til barn og unge. Standen til ClimeFish gjorde inntrykk, hvor verdens sjømatproduksjon ble formidlet med byggeklosser.

– Det er en ypperlig måte å illustrere det på. Det er kjempeviktig med formidling. Mange av barna som er her i dag er fremtidens forskere, sier statsråd Vik Aspaker.

ClimeFish har nylig fått midler fra EUs største forsknings- og innovasjonsprogram noensinne, Horisont 2020. Det er hard konkurranse om EU-midlene, og for å lykkes i konkurransen har UiT satset på karriere- og kompetansebyggende programmer. Dette ble også fremhevet av statsråden.

– Jeg fikk i dag høre om tiltak som er gjort ved UiT for å vise EU at Norge sitter på viktig kunnskap og kompetanse, sier statsråd Vik Aspaker.

Per nå har UiT fått tildelt i overkant av 4 millioner euro (ca. 40 millioner norske kroner) til 18 forskningsprosjekt med europeiske partnere.

– Jeg synes det er flott at vi får anledning til å diskutere UiTs satsing på EUs rammeprogram for forskning med ministeren, avslutter forskningsdirektør Storeheier.

Les mer om ClimeFish her

Les mer om UiT sitt program under Forskningsdagene her 

Hotvedt, Susanne Olsrud
Publisert: 30.09.16 00:00 Oppdatert: 02.10.16 19:25
Tromsø
Vi anbefaler