Arktisk-marint økosystem i drastisk endring

Klimaendringer presser arter lengre nord og endrer artssammensetningen i Arktis. Det kan få omfattende konsekvenser for hvordan økosystemet er skrudd sammen.

Revold, Jens
Publisert: 24.06.16 00:00 Oppdatert: 13.07.16 14:05

24.6 forsvarte Master i biologi Susanne Kortsch ved NFH  offentlig  for ph.d.-graden i naturvitenskap, avhandlingen:"Marine food-web structure and community patterns in high-latitude marine ecosystems – ecological responses to warming".

Siden 1980-tallet har havtemperaturen i Barentshavet og rundt Svalbard økt med 1,5 grad, mens den isfrie perioden er blitt forlenget med opptil 2-3 måneder. Slike endringer i havmiljøet har stor betydning for artene som lever i og av havet. Inntil nå har det vært få langsiktige og storskala studier som har undersøkt hvordan det marine økosystemet besvarer disse klimaendringene.

Foto: Ørjan Garfjell

I denne PhD-avhandlingen stilles viktige spørsmål: Hvordan endrer økosystemet i Arktis seg når varmekjære fiskearter flytter lenger mot nord? Og hvordan endret sammensetningen av artene seg i fjordene på Svalbard i en periode med rask oppvarming fra 1980 til 2010? 

Kandidaten har dessuten  forsket på hvordan hele økosystemet endrer seg langs miljøgradienter fra sør til nord og vest til øst i Barentshavet.

I denne PhD-avhandlingen vises det at økologiske forandringer drevet av varmere klima kan være brå og omfattende. Samspillet mellom artene på havbunnen langs Svalbards kyst og i Barentshavet er i endring, og avhandlingen indikerer at disse endringene påvirker hvordan økosystem er satt sammen og fungerer.

PhD-avhandlingen antyder at en brå og siden vedvarende oppblomstring av makroalger (tang og tare) i fjordene på Svalbard er tegn på et brått økologisk regime-skifte, der makroalgene er med på å skape en helt annen samfunnsstruktur på fjordbunnen.

I avhandlingen påvises også at fiskearter som flytter nordover er altetende. Når torsken er til stede i det arktiske nærings-nettverket knytter den forskjellige deler av økosystemet sammen fordi den spiser både det den finner på bunnen og i vannsøyla. Ingen arktiske fiskearter er så altetende, så når torsken trekker nordover oppstår dermed nye koblinger i næringsnettet. Disse nye koblingene vil påvirke energi-flyten i økosystemet i den arktiske delen av Barentshavet, og dermed endre hvordan økosystemet i Arktis fungerer.

Det vises også hvordan strukturen av økosystemet endrer seg langs stor-skala miljøgradienter i Barentshavet, en viten som er viktig å ha for å kunne besvare hvordan forandringer i miljøet påvirker økosystemet.

English summary:

This PhD thesis provides compelling evidence that climate-driven changes in the marine Arctic can be abrupt and substantial. The ongoing poleward movement of generalist fish, such as cod, change the structure of the arctic marine food web by increasing the connectivity. The abrupt and persistent increase in macroalgae along two fjords in Svalbard is indicative of community-wide regime shifts. This thesis also shows how large-scale structural characteristics of the Barents Sea ecosystem change along climatic and environmental gradients, separating distinct biogeographic regions.

Kommisjonen

Foto: Ørjan Garfjell Foto: xxx

Veiledere:

  • Professor Michaela Aschan, NFH
  • Førsteamanuensis Raul Primicerio, NFH

Bedømmelseskomité:

  • Professor Antonio Bodini, Department of Lifesciences, University of Parma, Italia (1. opponent)
  • Dr. Vasilis Dakos, Department of Environmental Sciences, ETH Zurich, Sveits (2. opponent)
  • Professor Bodil Bluhm, AMB (internt medlem og leder av komiteen)

Disputasen ble avholdt på engelsk og ble  ledet av instituttleder Kathrine Tveiterås.

Personlig

Susanne Kortsch

Født i Danmark i 1978

Marinbiolog og økolog

Jobber på UiT

 

Kortsch er interessert i å forstå hvordan økosystemer er skrudd sammen og hvordan endringer i miljøet forandrer samspillet mellom artene.

Navn: Susanne Kortsch

Institusjon/institutt: Norges Fiskerihøgskole

Telefonnummer/mobilnummer: 47711487

E-postadresse: Susanne.kortsch@uit.no

Revold, Jens
Publisert: 24.06.16 00:00 Oppdatert: 13.07.16 14:05
Vi anbefaler