Tang – kan det være matnyttig?

Et hav av muligheter – kan verdens fremtidige matbehov dekkes ved økt bruk av underutnyttede marine ressurser?

11.3 forsvarte fiskerikandidat Hanne Kirsti Mæhre ved NFH offentlig for ph.d.-graden i naturvitenskap, avhandlingen:"Seaweed proteins - how to get to them? Effects of processing on nutritional value, bioaccessibility and extractability"
Revold, Jens
Publisert: 16.03.16 00:00 Oppdatert: 11.01.17 13:44

Verdens befolkning vil fortsette å øke i årene som kommer og det fører til at et økt behov for mat, og spesielt for proteiner. Over hele verden finnes store, underutnyttede marine ressurser og økt utnyttelse av disse bør

være en av strategiene for å øke produksjonen av proteiner til bruk som mat og i fôr. Tang og tare er en potensiell «ny» kilde til proteiner. Det er imidlertid viktig å samle kunnskap om biokjemisk sammensetning i

Foto: Trine Holm Larsen

forskjellige tangarter, samt hvordan denne påvirkes av prosessering, for best mulig å kunne utnytte denne ressursen.

 

Det første arbeidet i dette prosjektet var å undersøke den biokjemiske sammensetningen i ti vanlig forekommende norske tang- og tarearter. Tang- og tare er planter, og det er kjent at planteproteiner ofte er av lavere kvalitet og biotilgjengelighet enn animalske proteiner. Hovedfunnene i dette arbeidet var at flere tang- og tarearter har et høyt innhold av protein av høy kvalitet, noe som gjør at flere av dem kan være gode proteinkilder i mat og fôr. Det neste arbeidet i prosjektet var å undersøke hvordan biotilgjengeligheten til proteinet ble påvirket av en kort varmebehandling. Hovedresultatet i dette arbeidet var at varmebehandling kan øke biotilgjengeligheten til proteinet, men at effekten varierer mellom ulike arter. I det tredje arbeidet i prosjektet var målet å undersøke hvordan en forbehandling med karbohydratnedbrytende enzymer påvirker biotilgjengeligheten og ekstraksjonsegenskapene til algeproteiner. Her var hovedfunnene at en slik forbehandling påvirker begge disse variablene positivt. Funnene i dette prosjektet gir et viktig tilskudd i kunnskapsgrunnlaget som trengs for å kunne øke utnyttelsen av tang og tare som en marin proteinkilde.

English summary:

The first part of this project was to examine the biochemical composition of ten seaweed species commonly found off the coast of Norway. Seaweeds are plants and it is known that plant proteins are of lower quality and have lower bioaccessibility than proteins of animal origin. The main findings in this part were that several seaweed species have high content of good quality proteins, which make them suitable as protein sources in food and feed. The next part of the project was to examine to which extent the bioaccessibility of seaweed proteins is affected by a short heat treatment. The main result from this trial was that the bioaccessibility may increase as a result of heat treatment, but that the effect varies between species. In the third part of the project, the object was to examine how a pre-treatment with carbohydrate degrading enzymes affects the bioaccessibility and extractability of seaweed proteins. The main result was that such a pre-treatment positively affects both of these variables. The overall findings in this project provide important additions to the knowledge basis necessary to increase the use of seaweeds as a marine protein source.

Commission

Foto: Trine Holm Larsen

Veiledere:

  • Professor Edel O. Elvevoll, NFH

  • Førsteamanuensis Karl-Erik Eilertsen, NFH

  • Dr. Jeanette Hammer Andersen, NFH

Bedømmelseskomité:

  • Dr Philip Allsopp, Northern Ireland Centre for Food and Health, University of Ulster, Nord-Irland (1. opponent)
  • Professor Turid Rustad, Institutt for bioteknologi, NTNU (2. opponent)

  • Professor Margrethe Esaiassen, NFH (internt medlem og leder av komiteen)

  • Professor Bjarne Landfald, NFH (settemedlem for Margrethe Esaiassen)

 

Disputasen ble avholdt på engelsk og ble ledet av prodekan Michaela Aschan.

Personlig

Hanne K. Mæhre er født i 1971 i Trondheim. Hun ble utdannet næringsmiddelteknolog ved Statens Næringsmiddeltekniske Høgskole i 1994 og avla mastergradseksamen i sjømatvitenskap ved Norges fiskerihøgskole i 2010. Mæhre har mer enn 15 års arbeidserfaring fra mange ulike laboratorier, inkludert 7 år på Sjømatvitenskap ved Norges fiskerihøgskole.

 

Kontakt:

Hanne K. Mæhre

Norges fiskerihøgskole

Telefon:  77646793

e-post: hanne.maehre@uit.no

Revold, Jens
Publisert: 16.03.16 00:00 Oppdatert: 11.01.17 13:44
Vi anbefaler