Strålekildene er svake og utgjør en svært liten helserisiko

Nordlys har i dag en sak om at åtte sett med radioaktive prober er på avveie ved UiT. Settene har vært brukt til undervisning og strålingsfaren er svært liten.
Solhaug, Randi Merete
Publisert: 03.11.15 20:00 Oppdatert: 04.11.15 08:24

Faksimile av Nordlys.

De åtte settene som er på avveie består av tre prober hver (små sylindere) med radioaktivt innhold. Ettersom dette stoffet skal benyttes i undervisning, er derfor den radioaktive strålingen svært lav.

Strålevernkoordinator ved UiT har vurdert at kildene utgjør ingen eller svært liten fare for liv og helse. Kildene er beregnet for bruk i undervisningssammenheng, og er laget med tanke på å kunne håndteres trygt i begrensede tidsperioder. Strålingen fra kildene kan sammenlignes med bakgrunnsstrålingen (naturlig stråling som alle til enhver tid utsettes for) som man utsettes for når man er i et fly i marsjhøyde.

Innkalt til møte

Som Nordlys også skriver, kom kildene på avveie etter at det i fjor ble hentet fra Rødbrakka ved Nordlysobservatoriet for å brukes i undervisningsøyemed. Etter at undervisningen var ferdig ble settene plassert i et skap i et rom i Realfagsbygget. Settene skulle deretter fraktes tilbake til sin sikre oppbevaringsplass, men dette ble ikke gjort. Fire måneder senere ble det oppdaget at de ikke var hentet, og hele skapet med innhold var på dette tidspunktet fjernet.

Per i dag vet man ikke med sikkerhet hvor skapet eller innhold befinner seg. UiT har hatt fokus på å undersøke alle eventuelle scenarier om hvor kildene kan være, og samtidig informert alle som eventuelt kan ha vært involvert i håndteringen av kildene. Et mulig scenario er at skapet kan ha blitt hentet av et avfallsselskap i forbindelse med renovering. UiT har innkalt til møte med potensielt involverte avfallsselskaper torsdag, hvor man blant annet vil avklare hvordan kildene eventuelt skal håndteres.

Ser alvorlig på saken

Skapet var ikke korrekt merket med radioaktivt innhold, men selve kildene er merket med radioaktivt faresymbol. UiT presiserer at det ikke er snakk om radioaktivt avfall, men svært svake kilder brukt til undervisning.

UiT har i utgangspunktet gode rutiner for oppbevaring av radioaktivt materiale. Kildene er registrert på korrekt måte i hensyn til retningslinjene ved UiT og har normalt vært oppbevart forsvarlig på egnet sted. I forbindelse med bruk av kildene i undervisning har rutinene for oppbevaring av disse beklageligvis ikke blitt fulgt, ved at de har blitt mellomlagret på annet sted.

I anledning at slike kilder nå skal flyttes til et nytt bygg vil UiT derfor vurdere behov for innskjerping av rutinene for å sikre at de følges. Det vil også bli vurdert om man skal slutte å bruke radioaktive kilder i undervisning, og få kildene destruert.

UiT ser alvorlig på denne hendelsen, og Arbeidstilsynet og Statens strålevern er varslet om saken.b

Solhaug, Randi Merete
Publisert: 03.11.15 20:00 Oppdatert: 04.11.15 08:24
Vi anbefaler