" /> " />

Marin bioprospektering – nye legemidler fra havet

Arktiske, marine organismer ble brukt som utgangspunkt for å identifisere bioaktive kjemiske forbindelser. Målet er at disse skal kunne utvikles til nye legemidler, aktive mot blant annet kreft og bakterielle infeksjoner.

Master i farmasi Kine Østnes Hanssen ved NFH  forsvarte 9.12 offentlig  for ph.d.-graden i naturvitenskap, avhandlingen:
"Isolation and Characterisation of Bioactive Secondary Metabolites from Arctic, Marine Organisms"
Revold, Jens
Publisert: 10.12.14 00:00 Oppdatert: 10.12.14 11:08

Marin bioprospektering handler om å utforske egenskapene til organismer fra havet. I de store havområdene Norge forvalter finnes det et enormt mangfold av marine organismer. Det er god grunn til å tro at flere av disse produserer kjemiske forbindelser med unike egenskaper. Målet er at noen av disse stoffene vil kunne utvikles til nye legemidler. Mitt doktorgradsarbeid omhandlet identifisere, isolering, strukturoppklare og bioaktivitetskarakterisere disse forbindelsene. Arbeidet har blitt utført som en del av det pågående bioprospekteringsarbeidet på MabCent-SFI.

Målet med mitt doktorgradsarbeid var å finne nye bioaktive forbindelser i ekstrakter fra arktiske, marine organismer. I hovedsak har mitt arbeid omhandlet å identifisere ekstrakter med innhold av bioaktive kjemiske stoffer. Forbindelsene ble så isolert og strukturoppklart ved hjelp av avanserte kjemiske teknikker, som HPLC, MS og NMR. Bioaktiviteten til de rene stoffene ble så videre evaluert og virkningsmekanismene ble forsøkt funnet.

 

Gjennom dette arbeidet ble den tidligere rapporterte forbindelsen ianthelline isolert fra svampen Stryphnus fortis. Strukturen til ianthelline ble bekreftet med NMR eksperimenter. Gjennom bioaktivitetstesting viste ianthelline seg å hemme cellevekst ved å forstyrre celledelingen. Den samme forbindelsen hemmet også deler av prosessen hvor båter og andre menneskeskapte gjenstander overgros av marine arter, kalt biofouling. 

I tillegg ble to tidligere ukjente forbindelser, breitfussin A og B, isolert fra den marine organismen Thuiaria breitfussi og strukturoppklart. Som en del av strukturoppklaringen ble teknikken «AFM imaging» benyttet. Ved hjelp av AFM analyser ble det generert et bilde av breitfussin A. Dette er første gang AFM imaging er brukt som et verktøy i strukturoppklaringen av et tidligere ukjent naturprodukt.

Kommisjonen

Foto: Ingjerd Gauslaa Nilsen

Veilederkomité:
  • Dr. Espen Hansen (NFH, UiT)
  • Dr. Jeanette Hammer Andersen (NFH, UiT)
  • Dr.  Johan Svenson (Institutt for kjemi, UiT)

Bedømmelseskomité:

  • Professor Gabriele König, Institute of Pharmaceutical Biology, University of Bonn, Germany (1. opponent)
  • Dr. Mia Dahlström, SP Technical Research Institute of Sweden (2. opponent)
  • Førsteamanuensis Karl-Erik Eilertsen, NFH (internt medlem og leder av komiteen)

Disputasen ble avholdt på engelsk og ble ledet av instituttleder Kathrine Tveiterås, Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi.

Personalia

Jeg heter Kine Østnes Hanssen. Jeg ble født i Harstad i 1986. I 2010, fullførte jeg min mastergrad i farmasi ved UiT. Jeg bor og jobber i Tromsø, nærmere bestemt for MabCent-SFi, et senter for forskningsdrevet innovasjon som driver med marin bioprospektering. Jeg er interessert i legemiddelutvikling, og spesielt delene som omhandler organisk kjemi.

Navn: Kine Østnes Hanssen

Institusjon/institutt: MabCent-SFi

Telefonnummer/mobilnummer: 48139867

E-postadresse: kine.o.hanssen@uit.no

Revold, Jens
Publisert: 10.12.14 00:00 Oppdatert: 10.12.14 11:08
Vi anbefaler