Et høstsemester preget av stor aktivitet og faglig utvikling

Høsten 2013 har vært et meget produktiv semester for NT-fak. Dekanen gir under en oppsummering og uttrykker stor tilfredshet med den positive energien ved fakultetet

Labugt, Sylvia
Publisert: 19.11.13 00:00 Oppdatert: 19.11.13 12:47

Høstsemesteret er mer enn halvveis passert og tegner til å bli et godt semester for NT-fak. Studenttilstrømningen var også i høst god og ligger i overkant av de høye tallene vi hadde i fjor. Stor interesse for realfag og teknologistudier ser nå ut til å vedvare. Men en negativ konsekvens er at fakultetet dessverre har sett seg nødt til å adgangsbegrense en del studieprogram.

Året 2013 har vært og er et spennende år for universitetet. UiT er fusjonert med Høgskolen i Finnmark og fått nytt navn: UiT Norges arktiske universitet.  Samtidig har vi fått et nytt rektorat og et nytt universitetsstyre som vi ser frem til å samarbeide med de neste fire årene.

Fakultetet har også fått et nytt styre. Styrelederen er fortsatt Anna Aabø, til daglig internasjonal direktør i Kongsberg oil and gas og utdanning innen anvendt matematikk. Nestleder er Edd – Magne Torbergsen, nordområdekoordinator fra Statoil, Harstad og har en utdanning innen biologi. Styret hadde sitt første møte 9. september der man i hovedsak konsentrerte seg om et styreseminar med fokus på styrearbeid og fakultetets drift og sentrale oppgaver og strategi.

Forskningsdagene, der årets tema var HAV OG VANN, foregikk i tiden 18. til 29. september, og NT-fak hadde mange kreative og spennende aktiviteter fordelt over store deler av denne perioden. Institutt for geologi var på tokt med Johan Ruud i Troms og opp til Hammerfest. Institutt for ingeniørvitenskap og sikkerhet hadde hele to åpne dager der publikum blant annet kunne få navigere i båtsimulator og sammen med Redningsselskapet gå til sjøs i redningsdrakt. Ellers var instituttene samlet på stand på forskningstorget. Fysikerne viste full oversikt over alle verdens hav med sin satellitteknologi samt ulike former for fornybar energi. Geologene demonstrerte mekanismene for Golf strømmen. Informatikerne presentert vær og vind på Tromsøs største TV. Kjemikerne lot publikum kunne lage algeaktig slim på egen hånd. Stipendiat Man Kumari Gurung fra Institutt for kjemi gjorde en fin innsatt under Forsker Grand Prix. En stor takk til alle som deltok under Forskningadagene og bidro til å gjøre dette til en interessant, lærerik og morsom festival.

Forskningsmessig seiler NT-fak også i medvind. Senter for arktisk petroleumsvirksomhet er nå under etablering. Senteret er ledet fra Institutt for geologi i samarbeid med de fremste nasjonale forskningsmiljøer innen geofag og biomiljø samt oljeselskap.  Senteret skal bidra til å løse utfordringer for petroleumsutvinning i arktiske strøk både mht. letemodeller og miljøutfordringer knyttet til leting og boring. Staten bevilger 75 mill. kroner fordelt over åtte år med. Næringslivet finansierer ca. 70 mill i tillegg til bevilgning fra RDA og de øvrige partene i senteret.  

Fakultetet er også stolt og glad for at nok en gang har en ung forsker fått prestisjefylt EU-støtte. Forsker Balpreet Ahluwalia ved Institutt for fysikk og teknologi (IFI) har fått en prestisjefylt bevilgning fra EU, ERC Starting Grant. Det er knallhard konkurranse om disse EU-midlene, og kun tre andre i Norge klarte å oppnå det samme i år. Forsker ved IFT har over flere tiår arbeidet med sensorteknologi knyttet til jordovervåkning tilstand, sensorer til måling av nordlys, gassutslipp etc. Nå kobles denne forskningen til utvikling av nye mikroskop innen medisinsk forskning.

Det er med stor tilfredshet vi ser Teknologibygget reise seg, og vi ser frem til å flytte inn der med Institutt for fysikk og teknologi og Institutt for ingeniørutdanning og sikkerhet i juni 2014.  Bygget er dimensjonert til 500 studenter.  Imidlertid har den store studenttilstrømningen de senere år ført til at det er ca. 850 studenter som nå er registeret ved de to instituttene.  Så det blir en utfordring å finne plass til alle, men vi jobber med saken og regner med å finne en løsning.

Med vennlig hilsen

Morten Hald

Labugt, Sylvia
Publisert: 19.11.13 00:00 Oppdatert: 19.11.13 12:47
Vi anbefaler