Statistikk- og matematikkshow med YouTube-kjendis

Hvordan friske opp en ellers regntung og mørk Novemberdag? Innlysende – med matematiske krumspring levert av “singingbanana-forfatter” James Grime. Statistiske analyser av klima, finansverden, arbeidsfravær og røyking ble presentert av UiT’s egne statistikere, Martin Rypdal og Ellinor Ytterstad.
Os, Vibeke
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Vibeke Os
Publisert: 05.11.13 00:00 Oppdatert: 18.05.15 11:35

Ungdomsskoleelev ba om matematikkforestilling

Statistikkens år ble søndag 3. november feiret ved UiT, nærmere bestemt i lokalene til Institutt for Ingeniørvitenskap og sikkerhet i Strandveien 8 i Tromsø. Ivrigst av de mange fremmøtte var nok Sunna Simma, ungdomsskoleelev fra Tromsø. Hun var den direkte årsak til at akkurat James Grime ble invitert til å delta i markeringen av statistikkens år. Simma har i lengre tid fulgt med på Grimes matematiske finurligheter på YouTube-kanalen “singingbanana” og tok kontakt med UiT med bønn om at mattekjendisen måtte bli invitert til Tromsø. – Jeg elsker matematikk og det er helt klart det artigste faget vi har på skolen. Jeg liker at det er så konkret og gir helt spesifikke svar, sier hun entusiastisk.

Hemmelige koder kan knekkes
James Grime jobber ved Millenium Mathematics Project ved Cambridge University og har blitt kjent for sine populærvitenskapelig videoer på YouTube med artige og lekne matematiske nøtter. 
En nesten fullsatt sal fikk lære mer om kryptografi, dvs vitenskapen om koder og hvordan de kan knekkes. Hemmelige koder har vi alle et forhold til fra James Bond filmer, speideren, og ikke minst de krypterte lappene som ble sendt på kryss og tvers i klasserommet bak ryggen på læreren. Men hemmelig koder satt i system tenker vi først og fremst på i forbindelse med krig og spionasje. Som matematiker er Grime opptatt av å formidle hvor spennende matematikk kan være, og bruker kryptografi som et eksempel på det.

Tatoverte slavenes hode
Grime tok oss med tilbake i tid, helt til det gamle romerriket og Julius Caesars tid, da behovet for å sende hemmelige beskjeder førte til særdeles kreativ koding.  Den mest originale kodeløsningen Grime skisserte var kanskje Caesars tatovering av slavers barberte hoder, håret vokste siden ut og skjulte beskjeden før slavene ble sendt til mottaker som så barberte budbringernes hode og leste meldingen. Men hovedfokus i presentasjonen var måten alfabetet har vært brukt for å skjule hemmelige beskjeder, både med bruke av enkle og avanserte koder. Og ikke minst hvordan man har forsøkt å knekke eksisterende koder. Grime fortalte i sitt foredrag om hvordan den berømte matematikeren Alan Turing klarte å knekke Enigmakoden som det Tyske militæret benyttet seg av under andre verdenskrig. Det ble et viktig gjennombrudd for de allierte da de kunne avlese tyskernes kommunikasjon.

Martin Rypdal forklarer hvordan statistikere kan utvikle klimamodeller. Foto: Vibeke Os

Statistikk forklarer komplekse naturfenomener
Martin Rypdal og Ellinor Ytterstad stod for UiT sitt bidrag til showet. Rypdal er kanskje mest kjent for sin sprintkarriere, der han over mange år var blant Norges raskeste sprintere, men som nå har lagt bort piggskoene til fordel for statistikkforskning. Rypdal beskrev i sitt foredrag hvordan man bruker statistikk for å utvikle modeller som kan hjelpe oss å forklare svingninger på børsen og hvilke faktorer som påvirker klimaet på jorda. Ytterstad viste hvordan statistikk kan benyttes til å tolke sykefravær og å indikere hvordan røyking kan påvirke livslengden til både menn og kvinner.

Os, Vibeke
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Vibeke Os
Publisert: 05.11.13 00:00 Oppdatert: 18.05.15 11:35
Vi anbefaler