Rom for moderne samarbeid

Med datalaben FutureLab får studenter og ansatte både gjennomført gruppearbeid og økt sin IT-kompetanse.

Øvergård, Renate Alsén
Publisert: 24.10.13 00:00 Oppdatert: 24.10.13 15:04

Studenter samarbeider om gruppeoppgaver på FutureLAB. Foto: FutureLab.

Foreløpig har Universitetet én slik datalab. Den ligger i hus 1 i Teorifagbygget på Campus i Breivika. Den gruppebaserte lab’en har vist seg å være populær.

– Målet er at det skal være et slikt rom per undervisningsbygg. Mange bruker FutureLab i dag, og dette viser behovet for flere slike lab’er spredt over hele UiT. Hvis mange bruker denne modellen må vi ha slike lab'er spredt overalt, sier Nora MacLaren. Hun er ansatt ved Avdeling for IT for å formidle arbeidet som gjøres ved FutureLab. Hun organiserer kurs, ulike arrangement og skriver blogg.

– Det er lagt opp til mye gruppearbeid på kursene på universitetet, og det er vanskelig å få til på en vanlig datalab. På FutureLab har vi satt opp 40 tommers skjermer slik at alle i gruppa kan følge med og det er web-camera slik at folk som ikke er her fortsatt kan delta i diskusjoner. Rommet skal gjøre gruppebasert arbeid lettere, forteller hun.

Nora MacLaren (til venstre) i samtale med en student i FutureLab. Foto: FutureLab.

Modernisering av IT-tilbudet

I lab'en er det fire lett avgrensede gruppeområder med plass fra fire til seks til rundt bordet. Hver gruppesone har en stor skjerm som er koblet opp mot en kraftig datamaskin som kjører både OS X og Windows. Her har man tilgang til Microsoft Office og hele Adobe Creative Suite, inkludert Photoshop.

Det er også en egen presentasjonssone, der man kan koble på sin egen PC på storskjerm. Når det holdes kurs i lab'en brukes presentasjonssonen. En del av det FutureLab arbeider med er å løfte kompetansenivået til studenter ved UiT ved å tilby gratis kurs.

– Dette er et rom som kan brukes til å holde kurs i alt fra PowerPoint til Photoshop og Excel og LaTeX. Her kan man følge med på det som skjer i presentasjonssonen, og så gå tilbake og diskutere og løse oppgaver i gruppen igjen.

– Store skjermer, kraftig maskinvare, samt ny og kostbar programvare i fleksible omgivelser som man ikke finner andre steder på campus, gjør FutureLab til et annerledes sted der man kan lære raskere i fellesskap, mener Svenn A. Hanssen, seksjonsleder ved IT-avdelingen.

Han ønsker å bruke lab’en som en arena for å presentere ny teknologi og nye løsninger for studentene. MacLaren ser flere fordeler. Hun er ikke i tvil om det positive ved å jobbe i mindre grupper.

– Man kan hjelpe hverandre, og lære av hverandre. Små grupper skaper mer engasjement. Mange kvier seg også for å stille spørsmål i store grupper og på forelesninger. Det er også bedre tid til å svare på de store spørsmålene, sier hun.

Hun forteller at flere universitet benytter seg av lignende løsninger.

– Dette er vår versjon. Programvaren og utstyret må tilpasses hvert sted, sier hun.

FutureLab er delt inn i gruppesoner. Foto: FutureLab.

Tilgjengelig for alle

Alle studenter og ansatte ved Universitetet har tilgang til å bruke FutureLab. Å reservere er enkelt. Studenter og ansatte kan booke rommet på forhånd via mailsystemet Exchange. Det er også mulig å booke via en skjerm som står ved hver sone.

- Dukker de ikke opp, avvises de. Men systemet har fungert bra så langt, så vi har ikke hatt behov for å sette opp regler.

FutureLab ble åpnet for to år siden, og har vært godt brukt, selv om alle ikke vet om den. Spesielt i eksamenstider er rommet ettertraktet.

Lab'en har så langt vært driftet av studenter som jobber i 20 prosent stilling for å reklamere og skape miljø rundt den læringsarenaen som FutureLab er. MacLaren forteller at det er billigere å kjøpe datautstyr til en slik lab enn mange maskiner til en vanlig datalab.

– Denne lab'en har IT-avdelingen betalt for datautstyret og fakultetet for møblene.

Nå håper MacLaren at flere fakultet kommer etter og bygger lignende, gruppebaserte lab'er.

 

Historien om FutureLab

FutureLab ble startet som et prosjekt i Seksjon for tjenester og applikasjoner (STAR) ved Avdeling for IT (ITA) i januar 2010 for å modernisere tjenestetilbudet innen IT til studentene ved UiT. Med utspring i driften av PC-lab for studentene fra 1999-2009 og overgangen til nye tjenester på Web 2.0 ønsket STAR å skape en arena for utprøving av ny teknologi og samhandlingsformer.

Våren 2010 ble ei prosjektgruppe bestående av personer fra ITA, UB, UVETT og studentparlamentet nedsatt for å lage en ramme og fremdriftsplan for aktiviteten. En prosjektplan ble presentert for ledelsen ved ITA i januar 2011 og FutureLab ble formelt åpnet for studentene i april 2011.

 

Fakta om FutureLab

Futurelab er lokalisert i Teorifagbygget hus 1, rom 1.241

FutureLab har åpent hverdager fra 08-20

FutureLabs blogg finner du her: site.uit.no/futurelab

FutureLab finnes på Facebook: facebook.com/futurelabuit

Tilbudet er gratis for alle studenter og ansatte ved UiT

Sonene i FutureLab er registrert som rom/ressurser i Exchange og kan bookes gjennom møter i Outlook.

 

 

 

 

Øvergård, Renate Alsén
Publisert: 24.10.13 00:00 Oppdatert: 24.10.13 15:04
Vi anbefaler