Sommerhilsen 2013 fra dekanen

Dekanen viser til produktive år og takker for godt samarbeide og flott innsats

Labugt, Sylvia
Publisert: 27.06.13 00:00 Oppdatert: 27.06.13 15:09

Kjære studenter og ansatte ved NT-fak

Så er et nytt semester over, og sommeren står for døra.  Men det er ikke bare et semester som er slutt, det er faktisk et 4-årig åremål som nå avsluttes.  Fra 1. august skifter UiT og NT-fak ut flere ledere og flere tyrer.

Jeg vil starte med å takke Jarle Aarbakke, Britt Vigdis Ekeli og Curt Rice for innsatsen for UiT og NT-fak de siste fire årene.  Det har vært fine og produktive år, og universitetsledelsen har støttet opp om mange viktige saker for NT-fak.  Jeg vil også takke fakultetsstyret.  Det har vært et svært viktig og dyktig forum som har kombinert strategisk tenkning og kontrollfunksjonen på en veldig god måte og således hatt en god hånd om styringen av NT-fak.

Vårsemesteret 2013 har som vanlig vært aktivt og travelt. Formidling er en viktig oppgave, og NT-fak arrangerte derfor Lørdagsundervistetet nå i vår. Temaet var: energi – fossilt, fornybart eller?  Og foredragene var godt besøkt. Takk til alle foredragsholderne.

Når det gjelder forskning har fakultetet markert seg i vår.  Prof. Jürgen Mienert ble tildelt UiTs forskningspris, Forsker Balpreet Singh Ahluwalia mottok en European Research Grant (ERC), tilsv. en SFF, men på individnivå.  Og faggruppen bak EISCAT har gått videre til runde 2 i en søknad om storskala infrastruktur for å bygge opp et moderne EISCAT-anlegg i nord.  Avgjørelsen faller til høsten og vi krysser fingrene.  Til slutt, gratulerer til prof. Karin Andreassen med tildelingen av arktisk petroleumssenter.  Det er en viktig milepel og en viktig byggekloss i Roald Amundsen Petroleum Research som nå utvikler tverrfaglig arktisk petroleumsforskning i et nasjonalt samarbeid.

Søkertallene til realfag og teknologi fortsetter å øke, og gikk opp ca. 10 % i forhold til jubelåret 2012.  Det er tydelig at ungdommen har tatt signalet om det store behovet for denne kompetansen i næringslivet og samfunnet for øvrig.  Vi mener at et moderne breddeuniversitet skal ha et godt samarbeid med næringslivet. NT-fak er derfor glad for å ha signert samarbeidsavtaler med flere bedrifter, bl.a. Statoil og Aker Solution.  Vi ønsker også Subsea 7 velkommen til Tromsø og ser frem til å samarbeide med dem.  Dessverre har vi vært nødt til å adgangsbegrense noen av våre studier av kapasitets og kvalitetshensyn.  Men vi jobber også for å øke kapasiteten på våre studier.

I tillegg til forskningsprisen, var vi også stolte og glade på vegne av prof. Dag Johansen som fikk innovasjonsprisen og Otto Anshus som fikk utdanningsprisen. 

Statsråd Kristin Halvorsen har signalisert vilje til å gi nye studieplasser i forbindelse med fusjonen med Høgskolen i Finnmark.  Vi har startet arbeidet med å utvikle en ny ingeniørutdanning med tittelen Arktiske anlegg. Utdanningen utvikles i samarbeid med Høgskolen i Narvik og planlegges lagt til campus i Alta. 

Så vil jeg takke studentene for fint samarbeid.  De månedlige møtene mellom fakultetsledelsen og studentorganisasjonene på NT-fak har hatt en svært positiv utvikling og blitt et viktig forum for å utvikle et godt studentmiljø.

Helt til slutt: Denne uken tok vi avskjed med prof. Tore Vorren som gikk bort den 16. juni. Tore var en sentral støttespiller for realfag og teknologi både ved UiT og nasjonalt. Han var også en kjær kollega.  Det er et stort tap for fakultetet og for hele UiT. Vi lyser fred over Tore Vorrens minne.

 

Morten Hald

Labugt, Sylvia
Publisert: 27.06.13 00:00 Oppdatert: 27.06.13 15:09
Vi anbefaler