Sikrer tannlegespesialister i distriktene

Institutt for klinisk odontologi skal starte opp en helt ny spesialistutdanning som vil føre til at tannleger i distriktene kan få en bred spesialistkompetanse.

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 13.10.10 00:00 Oppdatert: 05.10.12 13:15

Tannbygget -100.jpg (Bredde: 560px)
Det helsevitenskapelige fakukltet får sitt første spesialiststudie som har en tydelig distriktsprofil.
Foto: Bjørn-Kåre Iversen.

Instituttets nye spesialitet i klinisk odontologi vil bli unik i landssammenheng. I dag er det vanlig at tannleger spesialiserer seg i ett klinisk fagområde. Nå skal Det helsevitenskapelige fakultet utdanne tannleger med spesialkompetanse innen fem fagområder. Det gjelder spesielt protetikk, periodonti, endodonti, gerodontologi og bittfunksjon, eller lettere sagt: proteser, kroner og broer, behandling av sykdommer i tannkjøtt, rotfyllinger, tannhelse hos eldre og til slutt tennenes funksjon som tyggeapparat, taleorgan og betydning for individets utseende. Dette spesialistprogrammet er et samarbeidsprosjekt mellom den offentlige tannhelsetjenestens kompetansesenter for Nord-Norge (TkNN) og Institutt for klinisk odontologi (IKO). Begge institusjonene er samlokalisert i det nye tannbygget på universitetsområdet.

Styrker tannhelsetjenesten

tannlege -72.jpg (Bredde: 560px)
For første gang skal tannleger få spesialistutdannelse
i fem fagområder. Studietilbudet til Helsefak blir unikt i
landssammenheng.
Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

- Formålet med spesialiteten ”Klinisk odontologi” er først og fremst å dekke behovene for spesialistkompetanse utenfor de største befolkningssentra i landet. Det er viktig at noen av tannlegene der sitter med bred kompetanse, forklarer Harald Eriksen, leder for Institutt for klinisk odontologi (IKO).

Han har i flere år jobbet med å få dette spesialiststudiet til Tromsø, og da Statsbudsjettet ble offentliggjort 5.oktober fikk det odontologiske miljøet i Tromsø endelig pengene de hadde søkt om.

- Vi fikk fire millioner kroner, og det er nok. Vi starter nå et treårig program for fire tannleger. Når de er ferdige med utdannelsen skal helsemyndighetene i Norge evaluere om studietilbudet skal fortsette, utdyper Eriksen.

Samarbeid

IKO har ikke tidligere hatt spesialistutdanninger hos seg, så Eriksen er glad for at de nå skal sette i gang med en som har distriktsprofil. Instituttet fokuserer nemlig på å utdanne tannleger som holder seg i landsdelen, og det har de lykkes med.

- Av 29 ferdigutdannede tannleger har 28 blitt i landsdelen, forteller Eriksen fornøyd.

Han er også fornøyd med at IKO har et unikt samarbeid med TkNN. Samarbeidet er en nyskapning i norsk odontologi som funger fint.

- Vi har faglig/teoretisk kompetanse i tillegg til erfaring i studieplanlegging på dette nivået. TkNN har faglig kompetanse for den kliniske veiledningen.

Desentralisert utdanning

Det som blir ekstra spennende er at studiet skal være desentralisert der studentene har de fire første månedene i Tromsø. Så flyttes de tilbake til sine hjemsteder og tannlegekontor i Målselv, Storslett og Arendal. I tillegg er en kandidat bosatt i Tromsø. Undervisning og veiledning i denne perioden vil foregå nettbasert med korte besøk i Tromsø.

- Dette gjør at UiT blir mer synlig ute i distriktene. Våre desentraliserte universitetsklinikker vil dermed omfatte både grunnutdanning, spesialistutdanning og klinisk forskning, avslutter Eriksen.

Studiet starter januar 2011.

Hjemmesiden til Institutt for klinisk odontologi

Hjemmesiden til Tannhelsetjenestens kompetansesenter for Nord-Norge

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 13.10.10 00:00 Oppdatert: 05.10.12 13:15
Vi anbefaler