Foto: Colourbox.com

Hva betyr det at utdanninga er integrert?
At utdanninga er integrert, innebærer at fag og praksis er koblet tett sammen gjennom hele studieløpet. Når du starter på studiet er du inne på et 5-årig løp som til slutt vil gi deg en master. Det er altså ikke en 3+2 modell hvor man først tar en 3-årig bachelor og deretter 2-årig master.

Hva er forskjell mellom 1.-7. trinn og 5.-10. trinn?
Studiene har forskjellig fokus.  1.-7. trinn fokuserer mest på begynneropplæring og lærerdannelsen. 5.-10. trinn fokuserer mer på faglig kunnskap utover begynneropplæring samtidig som lærerkompetansen vektlegges.

Hva er forskjell mellom 4-årig og 5-årig lærerutdanning, får vi samme kompetanse som resten av landet?
Du får samme kompetanse, men 5-årig gir større faglig fordypning og høyere lønn.

Må jeg velge mellom 1.-7. og 5.-10. trinn med en gang?
Når du søker velger du enten 1.-7. eller 5.-10. trinn. Dersom du etter endt utdanning ønsker å rette deg inn mot andre skoletrinn, vil det være mulig å ta etterutdanning for å få nødvendig kompetanse. Sjekk forskrift for opplæringslov nederst på denne siden.

Hvor mange skolefag kan jeg ta på 1.-7. trinn, og hvilke fag?
Fire skolefag i tillegg til profesjonsfaget. Matematikk og norsk er obligatorisk. De andre to fagene kan være engelsk, kroppsøving, kunst og håndverk, mat og helse, musikk, naturfag, religion, livssyn og etikk og samfunnsfag. Masterfaget er profesjonsfaget.

Hvor mange skolefag kan jeg ta på 5.-10. trinn, og hvilke fag?
Tre skolefag i tillegg til profesjonsfaget. Masterfaget kan være engelsk, kunst og håndverk, matematikk, musikk, naturfag, nordsamisk som fremmedspråk, norsk eller samfunnsfag . Disse fagene kan også være fag 2 og fag 3 (ikke nordsamisk som fremmedspråk). I tillegg kan du velge mellom drama, kroppsøving, mat, helse og ernæring, naturfag og religion, livssyn og etikk.

Hva er profesjonsfaget?
I grunnskolelærerutdanningen heter det pedagogikk og elevkunnskap.

Når må jeg velge fordypningsfaget i 5.-10. trinn?
Fortrinnsvis når du starter på studiet, men du kan bytte i løpet av andre studieår.

Får jeg økt lønn?
Med en mastergrad/5 års utdannelse får du lektorlønn som er høyere enn lønna du får etter 4 års utdannelse, og høyere enn lønna du får etter 4 års utdannelse+ flere års sidelengs videreutdanning.

Blir jeg ansatt?
Ja, det sier skoleeiere i Tromsø kommune. Du vil være en ressursperson. Du kan få ansvar for utvikling av faget du har skrevet masteroppgaven i på ulike skoler.

Kan jeg jobbe i videregående skole (vgs)?
I utgangspunktet spesialiserer du deg mot 1.-7. trinn eller 5.-10. trinn, men forskrift til opplæringslov sier at de som skal ansettes i vgs må ha pedagogisk utdannelse og 60 studiepoeng/1 års relevant utdanning.

Kan jeg bytte utdanningssted?
Ja, i løpet av de tre første årene kan man bytte til andre læresteder, men kanskje ikke til alle andre læresteder.

Kan jeg bytte mellom utdanningene?
Det er vanskelig fordi de er ulikt oppbygd. Hvis du vil bytte, begynner du på nytt på den nye utdanningen.

Kan fag som er tatt tidligere innpasses?
Det må vurderes individuelt etter søknad.

Kan fag som er tatt tidligere brukes som masterfag?
Det må vurderes individuelt etter søknad.

Hvis jeg har lærerutdanning fra før av, kan jeg ta bare det siste året og få en mastergrad?
Nei, det kan du ikke. Du bør ta en annen mastergrad, for eksempel master i utdanningsledelse, master i pedagogikk, master i spesialpedagogikk for å nevne noe vi har ved UiT.

Hvilke andre jobber kan jeg få?
Alle jobber som krever høyere utdanning.

Hva er Forskrift til opplæringslov?
Forskrift til opplæringslov styrer flere ting, blant annet tilsettingsforhold i skolen. Det er denne forskriften rektorer på skolene rundt i landet må forholde seg til når de skal ansette nye lærere ved skolen. Her står det hva slags utdannelse som kreves for å få tilsettelse i skolen.

Hva skjer hvis Forskrift til opplæringslov endrer seg?
Hvis du er tilsatt på en skole, så får det ingen konsekvenser. Men hvis du skal bytte jobb, så må du ansettes etter den til enhver tid gjeldende forskrift.

Se forskrift til opplæringslov her.