Prematurprosjektet - Nyheter

Prematurprosjektet - Nyheter

Stein Erik Ulvund, en av initiativtakerne til studien har skrevet en artikkel om resultatene så langt:
Early Intervention in Families with Preterm Infants: A Review of Findings from a Randomized Controlled Trial Following Children Up to 9 Years of Age. 30 Mars 2022


Nasjonal rapport for spesialisthelsetjenesten 2019. FORSKNING OG INNOVASJON TIL PASIENTENS BESTE:

Inger Pauline Landsem har laget en rapport om Prematurprosjektet på forespørsel fra Helseforetakene. 
Den er på side 20 og 21. En god, kortfattet oppsummering av prosjektet så langt. Rapporten kom ut i april 2020


Fra januar 2020 er både Sølvi Kvammen og Jorunn Tunby ikke lenger knyttet til Prematurprosjektet. Marianne Nordhov og Inger Pauline Landsem arbeider med forskning samlet gjennom prosjektet.


ENDRINGER I PROSJEKTET

Sølvi Kvammen  er kjent av alle som deltar I Prematurprosjektet. Hun har fått utvidet sine oppgaver i prosjektet og har tatt over administreringen av testingen i tillegg til selve testingen som hun har gjort siden vi startet. Jorunn Tunby vil fortsatt være tilknyttet prosjektet, men vil ha sin hovedstilling som lærer for sykepleiere som ønsker å videreutdanne seg til å bli barnesykepleiere.
Fortsatt innkaller vi kun de som ikke har for lang vei å reise da vi enda ikke får gjort røntgenundersøkelsen som vi hadde planlagt.


To nye NBAS-sertifiserte i Øvre Romerike, Hege Syversen Smedrud og Heidi Fjeldheim da Silva. 28 april 2016.


Nå er vi godt i gang med oppfølgingen ved 16 år.

Fortsatt har ikke røntgenavdelingen kapasitet til å gjennomføre MR, men alle som bor i nærområdet får invitasjon da vi tenker at det er enklere for dem å komme en gang til for MR.

For oss som har vært med siden starten er det kjempespennende å treffe disse flotte unge voksne.


I dag 1 mars 2016 er det 17 år siden Prematurprosjektet startet.

GRATULERER MED DAGEN!


Inger Pauline Landsem disputerte fredag 26 februar 2016. Avhandlingen heter: Results from the Tromsø Intervention Study on Preterms until children's age of nine.


Februar 2016. Invitasjonene er underveis til de første.

Vi har valgt å invitere dere som bor i Tromsø og omegn først fordi røntgenavdelingen ikke har kapasitet til å ta sin del av prosjektet ennå.

Da blir det som før - oppdatert versjon av WISC og litt spørreskjema. Når røntgen blir klar får dere en ny invitasjon.


Helse Nord har tildelt forskningsmidler for 2016! Og Prematurprosjektet fikk midler til å invitere "prosjektmedarbeiderne" - nå ved 15-16 års alder. Prosjektet er planlagt å gå over tre år med start i januar 2016. Tildelingen er annonsert på Helse Nords hjemmesider.

Gode muligheter til å planlegge Tromsø-tur litt frem i tid for "prosjektmedarbeiderne". 
Bare ta kontakt med Jorunn.


Inger Pauline Landsem skal avholde sin Doktorgradsdisputas fredag 26 februar 2016! En utrolig bragd å komme dit på så kort tid. Hun har forsket på datamaterialet i Prematurprosjektet og skrevet 3 artikler som førsteforfatter! 


To nye NBAS-sertifiserte medarbeidere i Bergen. Gratulerer Rakel Greve og Vibeke Dreyer! Juni 2015
Se vedlegg.


Tredje artikkel fra stipendiat Inger Pauline Landsem. Denne gangen i velrennomerte Child Development. Nettutgaven kom 15 april 2015. (Dessverre kun de med abonnement på Ch.Dev. som får tilgang på nye artikler umiddelbart.) Legger ved lenken til artikkelen for de som har abonnement. Child Development


Ny artikkel fra stipendiat Inger Pauline Landsem. Artikkelen står i tidsskriftet Health and Quality of Life Outcomes.


I forbindelse med stipendiat Inger Pauline Landsems artikkel i Trials ønsket Aftenposten en kronikk om temaet. Aftenposten 4 november

Denne kronikken er også presentert på Regionsenter for barn og unges psykiske helse, Helseregion Øst og Sør (omtale av artikkelen)

Link til artikkelen fra Prematurprosjektet!
Se Publikasjoner


Belgias føderale helsemyndigheter planlegger å bedre sitt tilbud til barna som er født for-tidlig. De ønsket å lære av erfaringene fra Prematurprosjektet i Tromsø. Jorunn Tunby holdt foredrag i departementsbygningen i Brussel 30. september sammen med fagfolk med NIDCAP erfaring fra Nederland og Frankrike.


MITP på norsk

Intervensjonsmodellen Mother-Infant-Transactional-Program er oversatt til norsk av Lars Smith og finnes i menyen over.


Ny bok - vurdering av nyfødte barns adferd 

Boka beskriver metoden som ble brukt til å vurdere alle barna som ble med i Prematurprosjektet.

Nå er den endelig på norsk, oversatt av Jorunn Tunby.

Lærebok i vurdering av

nyfødte barns adferd

   


Åpen forelesning på MH

Prof. Yvette Blanchard fra Brazelton Instituttet holder foredraget "NBO - a relationship-building tool with newborn families and families at risk" mandag 26. august. (2013)


NORGESGLASSET - NRK 1

NRK-Norgesglasset sender en serie på fire reportasjer denne uken om premature barn, med start tirsdag 30 juli. Reportasjene handler om en svært liten gutt født i Tromsø som nettopp har reist hjem fra Nyfødt-intensiv på UNN, om en ung mann som ble født for 30 år siden, om en sykepleier med lang erfaring fra Nyfødt-intensiv og en doktorgradsstipendiat som også har lang erfaring som sykepleier ved Nyfødt-intensiv.

Hør på Norgesglasset mellom 12.05 og 14.00 fra tirsdag til fredag


Tidsskrift for barnesykepleiere

Artikkel om utvilking av klinisk kompetanse gjennom erfaringene med Prematurprosjketet - av Inger Pauline Landsem, Jorunn Tunby og Nina Bøhle Cheetham - i Tidsskriftet for Barnesykepleiere - (pdf på høyre side)


Brazelton Instituttet, Harvard Medical School, Boston

Brazelton Instituttet har oppdatert sin hjemmeside
Det henvises til satsingen i Norge hvor Tromsø og Prematurprosjektet står sentralt.
Samtidig er det knoppskyting i Oslo, en viktig satsing på utdanning av NBO.


MER BOKOMTALE
Denne gangen i Søndags VG 28 oktober. Artikkel VG enbedrestart


STIPENDIAT og BOKOMTALE

I forbindelse med at Inger Pauline Landsem nå er stipendiat og skal forske på dataene fra Prematurprosjektet fikk vi denne reportasjen i avisa Tromsø torsdag 4 oktober, se HER

Imidlertid ble Inger Paulines bok viet tre sider i Lørdags-Nordlys - 6 oktober - se HER.
Takk til alle som bidrar til prosjektet. Vi kan alle kalle det vårt prosjekt!


NY BOK! 

En av intervensjonssykepleierne - Inger Pauline Landsem - har laget en flott bok - inspirert av intervensjonen i Prematurprosjektet. Boka heter En bedre start og har en egen HJEMMESIDE.

Boklansering i Pingvinen kafé på UNN, fredag 28 september kl 11.00.


Kjære prosjektdeltagere!

Møtetidspunktet er nå etter at barnet er fylt tolv og før trettenårsdagen. Det gir oss god mulighet for å finne et tidspunkt som passer for alle. Vi sender fortsatt ut innkalling med et forslag til møtetidspunkt, men hvis dere selv har et forslag ta kontakt. Mailadresse og telefon finner du ved å trykke HER

Artikler fra Prematurprosjektet
Tidligere intervensjonssykepleiere har presentert intervensjonsmetoden som ligger til grunn for prematurprosjektet i et Dansk prematurtidsskrift første utgave i 2012 side 22-23 og artikkelen i Sykepleien fra oktober i fjor.


Prematurprosjektet deltar på WAIMHs konferanse i Cape Town i april
Prosjektet er representert ved to bidrag ved verdenskonferansen, et foredrag i et Skandinavisk symposium - forskning for premature barn i Skandinavia representert ved Jorunn Tunby og en posterpresentasjon med fokus på reguleringskompetanse og sosial kommunikasjon ved Kåre Olafsen som har sin doktorgrad på data fra prosjektet.


Ingen forskningsmidler i 2012 til Prematurprosjektets doktorgradsstipendiater.
Søknaden ble vurdert av Norges Forskningsråd som svær god. IKM prioriterte allikevel ikke søknaden fra Prematurprosjektet i Tromsø Forskningsstiftelsens tildeling. Prosjektet har dermed betydelig mengde data som ikke blir behandletmed det første.


Tolvåringene kommer!

Etter at superpilotene (som hadde rukket å  fylle 13) hadde gått gjennom programmet var det klart for de flotte 12 åringene som er med i prosjektet. Nye utfordringer og tester som de gjennomfører med stil! Dere imponerer oss som møter dere.


Opprettelse av Regionalt Fagnettverk for styrking av foreldrekompetanse

Onsdag 7 desember var en gruppe fagfolk fra hele regionen samlet i Tromsø for å starte arbeidet med å lage et nettverk, en mulig nettportal med dette som tema.


Videreføring av prosjektet

Helse Nord annonserte 6 desember 2011 at de har besluttet å støtte videreføring prosjektet for nye tre år. Barna blir dermed invitert til å komme til kontroll som 12 åringer. Kontrollene vil starte i januar 2012.


Brazil
Universitetet i Rio de Janeiro har oppdaget Prematurprosjektet. Prof. John A. Rønning holdt FOREDRAG ved Psykiatrisk Institutt i oktober.


Doktorgradsdisputas 23 september 2011

Solveig Marianne Nordhov disputerte fredag 23 september.
Hun forsvarte avhandlingen:
"A randomised clinical trial on the impact of early intervention on parental
child-
rearing attitudes and cognitive, motor and behavioural outcomes in
preterm infants"
på en utmerket måte. Gratulerer!


Artikkel i Sykepleien 12/2011

Nina Cheetham
har tatt mastergraden i helsefag med den meget gode oppgaven: "Hvordan erfares veiledning ved hjelp av Neonatal Behavioral Observation for førstegangsfødende mødre med friske barn?"
Oppgaven er inspirert av Prematurprosjektets intervensjon. Hun var en av intervensjonssykepleierne i prosjektet.


Kronikk i Nordlys 03.05.11 (word-dokument)


Hva skjer med Prematurprosjektet?
Barneavdelingen ved UNN og UiT går sammen om å sikre fortsatt drift av prosjektet i 2011 slik at alle 9 åringene får gjennomført kontrollen. Kontrollen som var planlagt ved 12 år kommer ikke til å starte i mars i år, men nye søknader skrives slik at prosjektet kan videreføres, men på et seinere tidspunkt.


Forskningsmidler 2011
Prematurprosjektet var ikke heldig med "loddtrekningen" når Helse Nord delte ut forskningsmidler for 2011. Prosjektet ble funnet støtteverdig, men ble ikke trukket ut.


Prematurprosjektet på God morgen Norge TV2

Karoline og Sandra Richardsen og Marianne Nordhov presenterer Prematurprosjektet på God morgen Norge på TV2 25 november 2010.
WebTV TV2 (Kun tilgjengelig på betal TV)


Pressedekning Svenska Dagbladet og ChinaDaily
Til artikkelen i Svenska Dagbladet:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/foraldrarnas-engagemang-avgor_5724575.svd

Til artikkelen i ChinaDaily:
http://www.chinadaily.com.cn/xinhua/2010-10-21/content_1049953.html


Etter konferansen!
Tilbakemeldingene om konferansen har vært svært positive både fra deltagere og foredragsholdere. Poster-walk var også vurdert som positiv bortsett fra at lokalet ikke var beregnet for all lyden som det blir av flere som snakker samtidig.
I tillegg var det perfekt konferansevær - regn og gråvær.

Prematurprosjektet i Tromsø ble karakterisert som unikt i verden da nærmere 90 % av familiene fortsatt er med etter 7 år. En stor takk til alle dere.

Foredragene fra Store Auditorium på MH er nå ute på nett på video kombinert med powerpoint presentasjonene. Se link: Presentations from the conference in Tromso

29/10 - 10
Jorunn Tunby
Konferanseorganisator

Newborn Behavioral Observations - NBO
I forbindelse med konferansen i oktober, har Kevin Nugent, direktør for Brazelton-instituttet og Yvette Blanchard sagt seg villig til å holde et to-dagers kurs i NBO i Tromsø. Det samme kurset tilbys ved Harvard Medical School i Boston. http://www.brazelton-institute.com/

Kurset ble avholdt direkte etter konferansen: lørdag 16 og søndag 17 oktober. Etter kurset får deltagerne skriftlig personlig veiledning i å bruke metoden. Kurset var fulltegnet med deltagere fra hele landet og fra Danmark. Det blir sannsynligvis ikke siste gang kursholderne fra Brazelton-instituttet blir invitert for å holde kurs i NBO i Norge.



Fortsatt støtte til prosjektet
Helse Nord innvilget fortsatt støtte til prosjektet. Vi vil dermed ha mulighet til gjøre oss ferdig med 7 års kontrollen og komme langt på 9 års kontrollene dvs ut 2010. Prosjektet har fortsatt en høy deltagelse noe som har stor betydning for resultatene.


Artikkel i Pingvinen
Lokalavisa for UNN har to sider om Prematurprosjektet. Prosjektet er blitt lagt merke til i USA og da blir det oppmerksomhet også på hjemmebane. Se Pingvinen nr 7 -09 side 10 og 11.
Pingvinen nr 7


10 års jubileum
 
Kake
Kaken

Prematurprosjektet startet 1 mars 1999. 10 års jubileet ble feiret med kake på Nyfødt-intensiv avdelingen hvor de premature barna ble rekruttert. I årene som har gått har prosjektet fått større og større betydning.   
Da Sosial- og Helsedirektoratet skulle lage retningslinjer for oppfølging av premature barn i 2007 var prosjektet representert med to medlemmer og fikk gjennomslag for mange synspunkter. Les mer
Dagens rutiner er beskrevet under Oppfølging.

 

Prematurprosjektet har gitt materiale til to doktorgrader og den tredje er på gang. Det er produsert artikler i internasjonale tidsskrifter. Se Publikasjoner.

 

 

Ledelsen
Lasse, Inger Pauline, Jorunn og John

 

Det har vært stor
etterspørsel etter
undervisning og
foredrag både om
intervensjons-
metoden og
resultatene av
oppfølgingen.
Se Undervisning.

 

 

Doktorgradsdisputas 13 juni 08

Kåre Olafsen
Kåre Olafsen

Nevropsykolog Kåre Olavsen disputerte med bakgrunn i forskning i prematur-prosjektet. Han forsvarte avhandlingen Precursors of regulatory competence in term and preterm infants: The influence of a sensitizing intervention on temperament and social communication during the first year of life. Kandidaten hadde prøveforelesninger over temaet: Metodiske problemer i vurdering av psykiske vansker hos sped- og småbarn. Oppgitt tema: Hvor er far? Farsrollen i moderne sped- og småbarnsforskning


 

Forskningspris

 

John Rønning mottok på vegne av Prematurprosjektet en forskningspris på Helse Nord sin forskningskonferanse1 og 2 november 2006.

 

 

 

Doktorgradsdisputas 1.februar 2008

Overlege Per Ivar Kaaresen disputerte fredag 1 februar. Han skal forsvarte avhandlingen "Aspects of outcome in children born prematurely and effects of an early intervention program" Tema for prøveforelesningen var "Broncopulmonal dysplasi hos premature - en oversikt". Oppgitt tema var "I hvilken grad kan klinisk tilstand og undersøkelser i nyfødtperioden forutsi senere nevrologisk, psykologisk og kognitiv utvikling"

 


 

Forskningsmidler 2008
Prematurprosjektet har mottatt videre forskningsmidler for 2008 fra Helse Nord, og viderefører oppfølgingen av alle barna. En viktig grunn til at prosjektet videreføres er den høye deltagelsen som gir resultatene en stor gyldighet. Takk til alle dere som deltar og gjør dette mulig.

 

Nyhetsinnslag på TV2

 

TV2 Nyheter laget et innslag om prematurprosjektet 9. desember 2007.

 

 


 

Retningslinjer for oppfølging

Sosial- og helsedirektoratet har nylig lagt ut Faglige retningslinjer for oppfølging av for tidlig fødte barn. Prosjektets medarbeidere John Rønning og Stein Erik Ulvund har deltatt i arbeidet med disse retningslinjene.

 

Nordisk konferanse i Trondheim

 

Prematurprosjektet deltok med forelesninger på Nordisk Forening for Spedbarns Utvikling, NFSU sin konferanse i Trondheim 27-28 okt 06. På workshopen som handlet om tidlig intervensjon fikk vi høre om implementeringen av Prematurprosjektets ideer ved intensivavdelingen for nyfødte ved Sykehuset Buskerud HF i Drammen. Leder for prosjektet er Nancy Moss.


 

Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse
Sosial- og Helsedepartementet ga RBUP Helsesegion Øst og Sør i oppdrag å etablere et nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse. Utredningen og kartleggingen av evaluerte og anbefalte nasjonale og internasjonale tiltak er igang og ble presentert høsten 2006. Internasjonale programmer og noen få nasjonale programmer ble presentert på Oslo-konferansen 27 og 28 april 2006 "Early interventions for families and small children at risk" bl.a. Prematurprosjektet i Tromsø.

 

Takk for alle premier

 

Prematur-prosjektet fikk etter en liten ytring i "Kort sagt" i Nordlys og noen ord i artikkelen i Lørdags-magasinet mengder med små figurer og bøker.Vi vil med dette takke spesielt Britt fra Rossfjordstraumen, Lise fra Lyngseidet, Liv fra Meistervik, Espen fra Videoverden, Truls på Akademisk Kvarter og dere andre som kom med små figurer til Nyfødt-Intensiv. Tusen takk!

 


 

Artikler fra prosjektet
I "Pediatrics" tidsskriftet til the American Academy of Pediatrics. Juli 06." "Infant Behavior and Development", Desember 06. "Early Human Development" Tilgjengelig online fra august 07. "Scandinavian Journal of Psykology", November 07.Se linkene under publikasjoner.

 

Vårkurs i Fredrikstad
Hab'en i Fredrikstad 29 mars 2007.Til kursdeltagerne: Linker til presentasjonene ligger under undervisning.

Takk for en hyggelig samling.


 

     

Vedlegg:


Ansvarlig for siden: Tunby, Jorunn
Sist oppdatert: 08.04.2022 10:52